Mat, vin & bubbel

…och säsongen har startat!!

Det är vår! Temperaturen har visat hela 16 grader redan och det börjar klia i fingrarna efter att få sätta igång med odlandet. Nu är det ju trots allt bara början av april och alla vet ju att vad som helst kan hända i april! Jag blir inte speciellt förvånad om det kommer en snöstorm rätt vad det är. Ledsen men inte förvånad.

Ramslöken har kommit igång iallafall. Jag gjorde ramslöksgnocci här om dagen och det var riktigt gott och fräscht.

Så späd och försiktig tittar den upp, ramslöken

Vi har ju turen att ha ett växthus så där kan man sätta igång lite tidigare med att så fröer. Har man inget växthus kan man odla inomhus, man kan fixa växthusliknande förhållande genom att sätta plast över, eller köpa ett litet inomhusväxthus.

Inne i det riktiga växthuset har vi tomater, chili, paprika, purjolök, gurka och squash. Gurkorna är fortfarande små, men liten blir stor!

Tomat!

Tomaterna är på G! Jag försöker alltid ha någon bifftomat, små körsbärstomater, någon grön och någon plommontomat. Det finns inget godare än hemmaodlade tomater som fått växa i riktig jord!

Åååh vad jag längtar tills den första söta tomaten är klar. I början går man bara in i växthuset, tar en tomat och stoppar in i munnen. Det är som godis!

Chili

Jag älskar att odla chili! Men i år så valde jag att bara ha två olika sorter som inte är så starka. Föregående år har jag haft otroligt mycket chili som är jättestark. Det går inte åt så mycket… Jag har skördat dem och fryst in dem hela så när jag behöver plockar jag bara fram en liten rackare och har i maten.

Paprika

Vanlig paprika är ett måste. De blir inte så stora som de jättebamsarna man kan hitta i affärerna men jag misstänker starkt att de är besprutade med tillväxthormon….

Purjolök

När purjolöken är stor nog och jorden har blivit lite varmare så planteras de ut. Det kan man göra mycket gott med. Vad sägs om smörstekt nypotatis med purjolök och en grillad köttbit? Enkelt och gott.

Mina bifftomater!! “Buffalosteak”

En pytteliten gurka av sorten “Max” 4 gurkplantor blir det i år.
Druvgurka – Vert Petit De Paris

I år blev det en väldig massa inläggningsgurkor. Så det blir till att samla glasburkar fram till skörd så jag kan göra en massa goda inläggningar. Spännande!

Jag valde att så min basilika i ett litet glasväxthus inomhus. Det tog bara någon dag för de fröerna att gro. Jag sådde “vanlig” basilika, lila basilika och kanelbasilika.

Basilika på gång
I ett pyttelitet växthus i glas frodas det

Om ni inte har testat basilikapannacotta så kan jag varmt rekommendera det. Det är vansinnigt gott!

Så snart jorden är ordentligt uppvärmd skall det sås mera ute på friland… rödbetor, gulbetor, bondbönor, morötter, svartrötter, brytbönor, mangold, senapskål, fänkål, sallad, rädisor… Hos oss är redan löken satt, persilja och dill är sådd… Så gott folk! Sätt igång och odla.

Kram, Lena2 thoughts on “…och säsongen har startat!!”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *