Slut på ideér? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker

Del 2 – Monika Ahlberg

Har du slut på idéer så är mitt bästa tips boken ”Monikas vardags mat”. Det är kanske några av er som inte vet vem Monika Alhberg är? Hon är en fantastisk matkreatör som skrivit många kokböcker. Kanske minns ni boken ”Rosendals trädgårdscafé”? Nu driver hon cafeét på Thielska Galleriet i Stockholm.

Hur som helst så har hon fantastiska, smakrika, lättlagade rätter i sin bok ”Monikas vardags mat” och jag tänkte att vi skulle titta närmare på två av dem.

Bästa kokboken när ideérna tagit slut
Röd fisk med balsamicomarinerade grönsaker.

Först ut är ”Röd fisk med balsamicomarinerade morotsslantar och sockerärtor”. Det är en fantastiskt god och lättlagad rätt som tar mindre än 30 minuter att laga, sedan känns den dessutom lite lyxig som vardagsrätt. Du behöver:

  • 600 g torskfilé
  • Flingsalt och svartpeppar
  • Smör till formen
  • 1 dl persilja
  • 1,5 dl ajvar relish
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1,5 dl finriven parmesanost.

Börja med att lägga fisken i en smord form och salta och peppra fisken. Efter det så vispar du ihop grädden med ajvar relish och persilja och sedan strör du över parmesanosten.

Sätt in formen i 225 grader i 20 minuter. Klart! Hur enkelt var inte det? I receptet skall fisken serveras med kokt potatis men jag valde istället att ha potatismos till eftersom jag kan tycka att potatisen är lite tråkig denna årstid.

Krämig och god fisk som reder sig själv i ugnen.

Var det svårt att göra de balsamicomarinerade morotsslantarna då? Det låter kanske avancerat men det var superenkelt! Skala 3 morötter och skär dem sedan i slantar och koka dem därefter i grönsaksbuljong i 10 minuter. Lägg därefter i sockerärtorna och låt dessa koka med i 1 minut. Egentligen skulle det vara purjolök i men jag tog en rödlök istället eftersom jag hade det hemma.

När grönsakerna kokt så blandar du ihop 3 msk vit balasmicovinäger tillsammans med 6 msk olivolja. Slutligen så vänder du runt de varma grönsakerna i detta och strör över flingsalt.

Tillsammans blir detta en ljuvlig rätt som du gör på 30 minuter
Tunna revbensspjäll i ugn med klyftpotatis och coleslaw

Börja med att lägga köttet (Drygt 1 kilo tunna revbensspjäll) i en marinad. Det skall ligga minst 30 minuter i marinaden, men gärna över natten. Blanda ihop ½ dl olivolja med ½ dl honung och ½ dl soja. Riv eller pressa ner 2-3 vitlöksklyftor tillsammans med finriven ingefära, cirka 3 cm. Salta och peppra. Lägg ner revbensspjällen i marinaden och se till att allt blir täckt.

Jag lade mitt kött i dubbla plastpåsar och marinerade över natten så det blev riktigt mycket smak.

Sätt ugnen på 250 grader och stek spjällen i 30 till 40 minuter eller tills köttet lossnar lätt från benen. Servera med klyftpotatis och coleslaw. I Monikas recept så steker hon potatisen samtidigt som spjällen och har då rullat runt potatisen i lite olivolja, salt, peppar och vitlök. I hennes coleslaw har hon förutom 300 g vitkål och en morot även 1 grovriven squash som hon blandar med 2,5 dl matyoghurt, 1 msk dijonsenap, 2 vitlöksklyftor, salt och 3 tsk nystött rosépeppar.

Slut på tramset – här är det rejält grillat.

Varför inte testa Effies moussaka som Kajsa har skrivit här om ni har slut på idéer?

Kram, Lena



34 thoughts on “Slut på ideér? Gör ett djupdyk ner i kockarnas kokböcker”

  • Klart att man kommer ihåg. Då måste hon ha varit med och gjort den fina Rosendalkokboken som man inte kunde låta bli att ha framme! Härligt.

    • Rosendalskokboken är helt fantastisk och nu blev jag sugen på att plocka fram den igen.
      Kram, Lena

    • Hon har massor av väldigt enkla, smakrika och snabba rätter. Dessutom är det en väldigt fin bok.
      Kram, Lena

  • Tunna revbensspjäll är bara så gott.
    Älskar mat som är enkel, men samtidigt väldigt god.
    Har en julkokbok med Monica och den har använts väldigt mycket här hemma. Måste verkligen djupdyka i mina kokböcker för att få lite ny inspiration.

    • Vi äter revbensspjäll väldigt sällan, tycker det är lite meckigt, men det sköter sig ju faktiskt ganska mycket själv.
      Kram, Lena

  • Så goda rätter som jag norpar direkt och tänker testa i framtiden.
    Jag hade någon kokbok av henne som inte fick följa med hit till Spanien som många fler inte fick göra när vi flyttade. Har ingen plats för en massa kokböcker som vi bor nu.
    Kram Carin

    • Den där fiskrätten måste ju passa bra även med andra sorters fisk, tänker jag… Spanien har väl hur mycket fina fiskar som helst?
      Kram, Lena

  • Ibland har man verkligen idetorka, då mixar jag recept och försöker komma fram till något gott. Har faktiskt Rosendalskokboken, men har aldrig lagat något ur den.
    Kram Birgitta

    • Jag har också Rosendalskoksboken och jag blev sugen på att plocka fram den igen. Nu är det ju snart vår..
      Kram, Lena

    • När inspirationen tryter är kokböckerna lysande att plocka fram igen. Särskilt om det är snabblagat och gott.
      Kram, Lena

  • Vi gör ena recept till vårt webmagasin, men tar mycket idéer från andras recept och kokböcker. Jag gillar Jessica Frejs, det mesta är både snabb- och lättlagat med vardagliga ingredienser.

    • Åååh Jessica Frej… Jag har ju massor av hennes kokböcker med tittar alldeles för sällan i dem. Tack för tipset!
      Kram, Lena

  • Eeeh… jag har den där kokboken, haft i många år… men håll i dig… jag måste erkänna att jag inte lagat någonting ur den… Det där är så jäkla typiskt mig… faller för fina böcker som bara blir just fina som dekorationer i hemmet… gapskratt! 😉
    Men jag ska absolut laga den där fisken! Det får bli ett mål! 🙂
    tack för sparken i baken! 😉

    Kram/Maria

    • Men! Den boken har ju massvis med bra recept! När du väl lagat fisken och börjat bläddra i boken så hittar du säkert fler godbitar.
      Kram, Lena

  • Är ganska dålig på att laga fisk men vill gärna äta mer av just det, så jag tar tacksamt emot alla fiskrecept! Framförallt enkla recept också 🙂

    • Jag är lite knusslig när det gäller fisk med… Jag har en norsk fiskkokbok som jag sagt till mig själv att titta mer i och laga mat ifrån. Återkommer med mer fisk!
      Kram, Lena

    • Ja ibland vill man bara att det skall gå snabbt och vara väldigt gott samtidigt.
      Kram, Lena

  • Vet faktiskt inte vem det är, skäms lite. Jag har så svårt Balsamico och jag fattar inte varför. Men REVBEN mmmmmmmmmm det går hem i denna mage!

    • Du kan ju göra grönsakerna utan balsamicovinäger. Du kan ju snurra runt dem i lite smör, flingsalt och vitlök istället. Blir mums det också.
      Kram, Lena

  • Om jag minns den boken. Rosendalsträdgårdscafe är en välanvänd bok i min samling. Finns det något mysigare än att dyka djupt in i sina kokböcker och börja laga nytt och spännande

    • När man fastnat i det gamla vanliga så är det jätteroligt att hitta ny inspiration genom att laga andras recept.
      Kram, Lena

  • Matvärlden känns som en helt ny, outforskad värld för mig. Jag äter vegankost och har gjort så länge, men har inte så mycket koll på vad jag faktiskt kan laga. Borde göra som du och låta mig inspireras av kokböckerna, sett till allt fantastiskt du verkar laga (av dina inlägg att döma) är en kokbok kanske en bra utgångspunkt? Beta av recepten efter varandra, typ.

    • Det finns en massa bra vegan-kokböcker med. Ibland har vi en kille som hjälper till här och han är vegan. Då får man gnugga geniknölarna lite extra så han inte bara får en skål med salladsblad och andra grönsaker.
      Kram, Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *