Tapas ett underbart sätt att umgås på

Tapas får mig att tänka på sol, värme, semester, rutiga dukar och en mexikanare i en sombrero. Men vad gör mexikanaren där? Borde ju vara ett dansande flamenco par med klapprande kastanjetter. Oavsett, så bjöd vi hem våra vänner…eller rättare sagt så bjöd de in sig själva. Genast visste jag vad vi skulle bjuda på, Tapas, små rätter att frossa i under kvällen.

Uppdukat med röd och vitrutig duk och små tapas rätter

Fördrinken blev en läskande vit sangria full med goda frukter. Vitt vin, mineralvatten och en massa goda frukter som citron, lime, apelsin, jordgubbar och mynta. En frisk drink som tar mig tillbaka till Portugal och Lissabon…jag vet inte riktigt Spanien, men nästan.

Vit sangria hälls upp i vinglas

När man bestämmer menyn och man fixar och trixar hemma med städning, dukning och kanske ett besök i affären så tycker man att man att man har koll på tiden. Tills man tittar på klockan och inser att man inte alls har så god tid som var tänkt. Det var så det var i lördags när vi skulle bjuda på tapas. Sambon och jag fick svettas ordentligt när vi skulle få ihop kvällens meny och när gästerna anlände en kvart försent, så var vi inte riktigt klara i köket. Som tur är är det ju helt OK och vi kunde ändå slappna av med fördrink, små prat och så lite köks häng medans vi gjorde det sista klart.

Pinxtos ett måste på tapas bordet.
Pinxtos en mumsig liten goding

Menyn för kvällens tapas bord

Kall Melon Gazpacho – En kall, svalkande soppa med lite sting i.

Patatas med Bravasås – hittade receptet på en annan trevlig blogg och det var ett bra recept att följa.

Vitlöksstekta vitlökar med Rosmarin – skölj oliverna och låt rinna av. Skiva vitlök tunt och fräs ihop i stekpanna i cirka 3 minuter i olivolja. Sista minuten repa av en kvist med rosmarin och låt fräsa med.

Pinchitos, små spett. Vi gjorde våra med chorizo och paprika och Kyckling och paprika.

Pinxtos, två varianter, svamp och skinka. Skiva baguetten och ringla över olivolja. Sätt in i ugnen tills de får fin färg cirka 15 min. Jag gjorde en tomatkräm genom att mixa soltorkade tomater med grön vårlök och en gnutta olivolja. På den ena toppade jag med vit ost och Serranoskinka. Den andra med rosmarinfrästa champinjoner, rucola och grillad paprika.

Vit ost i bitar

Ostfyllda chili

Då väninnan har IBS så behöver man tänka till för att göra maten vänlig för magen. Vi använde glutenfritt bröd till Pinxtosen. Använda det gröna av vårlöken istället för vitlök och gjorde Gazpachon av Nätmelon. Istället för vitlöksfrästa oliver så fick hon en skål med vanliga oliver och svampen som hon inte tåler fick hon plocka bort. Tapas bordet blev väldigt bra med antal rätter, smaker och mängden att äta. Ingen av oss gick hungriga från bordet.

Pinchitos mat på spett på vårt tapas bord
Pinchtos – mat på små spett

Kvällen fortsatte med sällskapsspelet När då då, spelet som får en att gissa under vilken tidsperiod något har hänt. Till exempel när spelade den första dam fotbollen i Kina? Eller när var slaget vid Hastings?

Kvällens dessert blev lite oliver, spanska korvar, skinka, frukt och så lite ost. Fast här fuskade jag och övergav den spanska linjen med ost från Danmark och Österrike. Oavsett så var det ju riktigt gott ändå.

Dessert brickor med frukt, ost och chark

Men om man inte orkar göra egen tapas och man hellre vill gå ut och äta så har Escama fantastisk tapas och Lilla Sjötorp gör tapas på skånskt vis. Den går inte av för hackor!

Kram Kajsa



23 thoughts on “Tapas ett underbart sätt att umgås på”

  • Jag är inte jätteförtjust i just den här sortens tapas. Med oliver och skinka men det är ett underbart sätt att umgås på! Man slänger inte i sig maten utan kan sitta lugnt och stilla och verkligen njuta! Jag gillar ostar, frukt, ölkorv och viss form av salami =)

    • Småplock oavsett tycker jag är trevligt att samlas omkring. Man kan ju då bara ha det man tycker om.
      Kram Kajsa

  • Åhhh, det är nästan så man funderar på att avlägga en visit hos dig, så gott allt ser ut och så mysigt ni verkar ha haft det med mat och spel… det är ju dessujtom bara lite mysigt om allt inte är klart direkt man kommer utan man kanske kan hjälpas åt att färdigställa det sista

    • Du har ju inte så långt att ta dig.
      Visst är det trevligt att hjälpas åt i köket. Fick även hjälp med disken efteråt, det är tacksamt
      Kram Kajsa

  • Vilken härlig mat det var länge sen man åt tapas ! Det ser jätte fint och snyggt uppdukat 🙂 ja man längtar ju lite till sommaren när man ser de där goda drinkarna med 😍

  • GUuuuuudars vad gott! jag verkligen ÄLSKAR tapas!!! Tack för speltipset, jag lovar att jag hade haft fel på allt =) Jag vet knappt när jag själv är född…

    • Tapas är sååå gott! Men påminn mig att du inte ska vara i mitt lag när vi spelar ha ha ha
      Kram Kajsa

  • Men så gott! Sangria och tapas. Jag bodde i Spanien i några år och där umgicks man runt just tapas. Vi brukade också go tapas-hoping då vi gick från tapas bar till tapas bar i den lilla staden El Puerto de Santa Maria dör vi bodde och beställa in deras specialitet, ta ett glas vin till det och så gå till nästa ställe. Underbar akitvitet med vöninnorna!

    Varm kram och tack för allt gott ni bjuder på här. Jag är urkass på mat och låter mig inspireras!

    Anneli i Dalarna

  • Jag äääälskar tapas och plockmat! Men det är som du skriver, man tror att man bara ska lägga upp allt lite snyggt på några fat, men oj vad tid det tar att fixa!
    Har nyligen fått i mig en sen frukost, men sitter nu och smådreglar över olika smårätter i tanken, hehe! Har ni testat att fylla små krustader med mjukost och köra i ugnen tills det bubblar? Såå gott drinktilltugg! Ex mjukost med jalapeno, det blir lite som chilipoppers! Och små majsplättar med proscuitto eller liknande skinka, slurp! Ha ha, jag får kanske också ordna en tapaskväll och blogga om mina favoriter!

    • Japp, krustaderna testade men med jalapenos, den kombinationen låter supergod. Måste testas!!
      Kram Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *