30 km av Ungern – Restaurang Ikon i Debrecen

Har ni hört om staden Debrecen?

I somras tog jag och min sambo en lång weekendresa till Ungern. Vi begav oss för oss det relativt okända resmålet, Debrecen som är Ungerns näst största stad (ungefär stort som Malmö) och har dessutom varit Ungerns huvudstad två gånger. Här finns det som anses vara Ungerns näst bästa Restaurang Ikon. Vi bokade in oss på ett bord och fick en kulinarisk resa under två timmar på köpet, som vi dessutom inte lär glömma i första taget.

Ikon, Debrecen, Ungern
Ikon, Debrecen, Ungern
Restaurang Ikon

Så här är deras koncept:

Om någon kommer i vår restaurang från någon del av landet eller utomlands, är de mest intresserade av vad och hur vi lagar mat här i Debrecen och i denna del av Ungern, kallad ”Hajdúság”. Vår meny 30 km är främst för dem att svara på dessa frågor. Detta är inte bara en spännande men också en kulinarisk, unik upplevelse.

Vi i IKON tror starkt att allt beror på ingredienserna. Alla ingredienser i denna meny är utvalda bland de bästa lokala producenterna.

Låt kvällen starta på Restaurang Ikon

Vår servitör för kvällen, presenterade varje rätt och vin  vid bordet och meny 30 km kunde börja.

Bröd, handgjort smör, fermenterad gurkshot med en Sobierski Vodka (Polen) till, var start på matresan. Eftersom jag inte gillar ren vodka så jag doppade faktiskt bara tungspetsen och dessutom var gurkshoten i mitt tycke lite som att dricka saltgurksspad. Jag tyckte dessutom inte den såg speciellt aptitlig ut i sitt lilla glas. Enligt servitörern är detta något ungrarna ofta äter under sommaren. Kanske inte den bästa starten, men väldigt spännande. Vad kunde komma härnäst?

Fermenterad gurk shot med Vodka på Restaurang Ikon
Fermenterad gurk shot med Vodka

Rätt två var en handgjord grillad ungersk ost, som jag än idag inte kan uttala namnet på, med sommar rödbetor, småbladig sallad, dill och balsamico vinäger. Till det ett Kvasinger Furmint vin gjort endast för IKON restaurang – Kvasinger Tokaji Furmint 2016. Rätten var helt perfekt kombinerad och smakerna verkligen gifte sig med varandra. Hade jag kunnat ta med mig osten i resväskan hem hade jag gjort det. Men med  38 graders värme, så tror jag inte osten hade överlevt resan hem. Vinet var ett vitt vin med fruktig smak och passade helt perfekt till osten.

Handgjord grillad ungersk ost, med sommar rödbetor, småbladig sallad med dill och balsamico vinäger på Restaurang Ikon
Handgjord grillad ungersk ost, med sommar rödbetor, småbladig sallad med dill och balsamico vinäger

Furmint Tokaji 2013

Från ost till fisk

Nu skulle det bli spännande med nästa rätt som dukades fram – Gös kind på en bädd av Zucchini och dill. Till det ett vitt vin – Benedek Péter Cserszegi Fuszeres 2016. Ett vin med smak full av gula frukter. Lätt, friskt och dessutom perfekt för den otroligt vackra och goda fiskrätten. Tänk att för 10 år sedan åt jag knappt någon fisk alls och nu älskar jag det.

Gös kind på en bädd av Zucchini och dill på Restaurang Ikon
Gös kind på en bädd av Zucchini och dill

Benedek 2016

Soppa och platt fall

Rätt nummer fyra var en Gazpacho soppa med lagom sting och till det serverades ett rosévin – Sauska Siller 2016. Vi fick dessutom en stor portion god och smakrik soppa. Lite väl mycket som ingen av oss orkade äta upp. Vinet var platt fall för oss och passade inte alls för någon av oss i smaken med soppan. Det var ett lätt bärigt vin dessutom med ganska intetsägande smak.

Gaspacho på Restaurang Ikon Sauska Siller

Så snabbt vidare till rätt nummer fem för kvällen – Gås bröst med karamelliserade kål potatis i en sky av körsbärsjuice. Till det ett rött vin – Bott Frigyes Kakfrankos 2015. Vid första anblick av maten tyckt jag att det var ganska färglöst, men smaken var som tur var otroligt god. Det var verkligen smaker som exploderade i munnen. Vinet smakade både frukt och bär med en viss lätt strävhet, det smakade dessutom mer i glaset, tack.

Gås bröst med karamelliserade kål potatis i en sky av körsbärsjuice på Restaurang Ikon
Gås bröst med karamelliserade kål potatis i en sky av körsbärsjuice

Kekefrankos 2015

Grande Finale

Så var vi framme vid de grand finale på kvällen, efterrätten. Färskost med handgjord Aprikossylt med en marängstav till, serverad i en liten glasburk. Som dessertvin serverades Oremus Tokaji Aszu 6 Pyttenyos 2006. En enkel men perfekt avslutning. Man önskar sig dessutom ingen tung efterrätt som nummer sex i ordningen. Dessertvinet var dessutom som att dricka en bit av himlen – sött, blommigt med en hint av torkad mango.

Färskost med handgjord Aprikossylt med en marängstav på Restaurang Ikon
Färskost med handgjord Aprikossylt med en marängstav på topp

Oremus Tokaji Aszu 6 Pyttenyos 2006

Restaurangen är lugn, trevlig och trivsamt inredd och vi fick en fantastisk smakrik, intressant kväll med en bra och personlig service. Smakerna ligger fortfarande som ett minne på tungan och jag kan rekommendera er att göra ett besök om ni skulle komma ner till Debrecen. Pris för en helkväll för oss två med sex rätter och vinpaket till, landade på strax under 900 kr. Väl värt pengarna.

Så packa väskan och bege er till Debrecen för en kulinarisk smakresa som ni sent ska glömma.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *