30 km av Ungern – Restaurang Ikon i Debrecen

I somras tog jag och min sambo en lång weekendresa i Ungern. Vi begav oss till det relativt okända resmålet, Debrecen som är Ungerns näst största stad (ungefär stort som Malmö) och har dessutom varit Ungerns huvudstad två gånger. Här finns det som anses vara Ungerns näst bästa restaurang IKON. Vi bokade ett bord och fick oss en kulinarisk resa under två timmar på köpet, som vi inte lär glömma i första taget.

Ikon, Debrecen, Ungern
Ikon, Debrecen, Ungern

Så här förklarar de sitt koncept:

Om någon kommer i vår restaurang från någon del av landet eller utomlands, är de mest intresserade av vad och hur vi lagar mat här i Debrecen och i denna del av Ungern, kallad ”Hajdúság”. Vår meny 30 km är främst för dem att svara på dessa frågor. Detta är inte bara en spännande men också en kulinarisk, unik upplevelse.

Vi i IKON tror starkt att allt beror på ingredienserna. Alla ingredienser i denna meny är utvalda bland de bästa lokala producenterna.

Vår servitör för kvällen, presenterade varje rätt och vin  vid bordet och meny 30 km kunde börja.

Bröd, handgjort smör, fermenterad gurkshot med en Sobierski Vodka (Polen) till, var starten på matresan. Jag gillar inte ren vodka så jag doppade faktiskt bara tungspetsen och gurkshoten i mitt tycke var lite som att dricka saltgurksspad. Dessutom tyckte jag inte den såg speciellt aptitlig ut i sitt lilla glas. Enligt servitörern var detta något ungrarna ofta åt under sommaren. Kanske inte den bästa starten, men väldigt spännande. Vad kunde tänkas härnäst?

Fermenterad gurk shot med Vodka
Fermenterad gurk shot med Vodka

Rätt två var en handgjord grillad ungersk ost, som jag än idag inte kan uttala namnet på, med sommar rödbetor, småbladig sallad, dill och balsamico vinäger. Till det serverades ett Kvasinger Furmint vin gjort endast för IKON restaurang – Kvasinger Tokaji Furmint 2016. Rätten var helt perfekt kombinerad och smakerna verkligen gifte sig med varandra. Hade jag kunnat ta med mig osten i resväskan hem hade jag gjort det. Men med  38 graders värme, så tror jag inte osten hade överlevt resan hem. Vinet var ett vitt vin med fruktig smak och passade helt perfekt till osten.

Handgjord grillad ungersk ost, med sommar rödbetor, småbladig sallad med dill och balsamico vinäger
Handgjord grillad ungersk ost, med sommar rödbetor, småbladig sallad med dill och balsamico vinäger

Furmint Tokaji 2013

Nu skulle det bli spännande med nästa rätt som dukades fram – Gös kind på en bädd av Zucchini och dill. Till det serverades det ett vitt vin – Benedek Péter Cserszegi Fuszeres 2016. Ett vin med smak full av gula frukter. Lätt, friskt och perfekt för den otroligt vackra och goda fiskrätten. Tänk att för 10 år sedan åt jag knappt fisk alls och nu älskar jag det.

Gös kind på en bädd av Zucchini och dill
Gös kind på en bädd av Zucchini och dill

Benedek 2016

Rätt nummer fyra var en Gazpacho soppa med lagom sting och till det serverades ett rosévin – Sauska Siller 2016. Vi fick en stor portion god och smakrik soppa. Lite väl mycket som ingen av oss orkade äta upp. Vinet var ganska platt fall och passade inte alls för någon av oss i smaken med soppan. Det var ett lätt bärigt vin med ganska intetsägande smak.

Gaspacho Sauska Siller

Så snabbt vidare till rätt nummer fem för kvällen – Gås bröst med karamelliserade kål potatis i en sky av körsbärsjuice. Till det serverades ett rött vin – Bott Frigyes Kakfrankos 2015. Vid första anblick av maten tyckt jag att det var ganska färglöst, men smaken var som tur var otroligt god. Det var verkligen smaker som exploderade i munnen. Vinet smakade både frukt och bär med en viss lätt strävhet, det smakade mer i glaset, tack.

Gås bröst med karamelliserade kål potatis i en sky av körsbärsjuice
Gås bröst med karamelliserade kål potatis i en sky av körsbärsjuice

Kekefrankos 2015

Så var vi framme vid de grand finale på kvällen, efterrätten. Färskost med handgjord Aprikossylt med en marängstav till, serverade i en liten glasburk. Som dessertvin serverades Oremus Tokaji Aszu 6 Pyttenyos 2006. En enkel men perfekt avslutning. Man önskar ingen tung efterrätt som nummer sex i ordningen. Dessertvinet var som att dricka en bit av himlen – sött, blommigt med en hint av torkad mango.

Färskost med handgjord Aprikossylt med en marängstav
Färskost med handgjord Aprikossylt med en marängstav på topp

Oremus Tokaji Aszu 6 Pyttenyos 2006

Restaurangen var lugn, trevlig och trivsamt inredd och vi fick en fantastisk smakrik, intressant kväll med en bra och personlig service. Smakerna ligger fortfarande som ett minne på tungan och jag skulle rekommendera er att göra ett besök om ni skulle komma ner till Debrecen. Priset för en helkväll för oss två med sex rätter och vinpaket till detta landade på strax under 900 kr. Väl värt pengarna.

Så packa väskan och bege er till Debrecen för en kulinarisk smakresa som ni sent ska glömma.

Kram KajsaLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *