Vem älskar inte Roy Fares?

Hur kan man inte älska Roy Fares, liksom? Jag träffade honom på en boksignering här i Malmö för några år sedan och jag var sjukt nervös.

Året var 2016 och jag fick träffa Roy Fares i Malmö

Jag hade med mig min telefon med bilder på några förskrämda kakor som jag hade försökt baka efter hans recept. Skulle jag våga visa honom bilderna och fråga vad jag gjort för fel?

Jag tog mod till mig och förutom att jag fick mina böcker signerade så fick vi en väldigt trevlig pratstund. Han är verkligen supertrevlig!!! Jag är ju en person som nästan aldrig följer recept utan höftar lite hit och dit men Roys recept följer jag slaviskt.

A och O är att väga ingredienserna. Samt att våga göra fel. Blir det inte bra den första gången så blir det säkert bättre andra gången, alltså är bara att öva, öva och öva.

Gudomligt god

Jag tänkte vi skulle baka lite så här kommer första godbiten.

Pecannöts Brownie

Brownie:

 • 120 g smör
 • 110 g ägg (2 st)
 • 40 g kakao
 • 8 g vaniljsocker
 • 3 g salt
 • 5 g bakpulver
 • 220 g socker
 • 50 g varmt espressokaffe
 • 120 g vetemjöl

Pecantoscasmet:

 • 60 g osaltat smör
 • 75 g farinsocker
 • 25 g glukos
 • 15 g vispgrädde
 • 80 g pecannötter

Brownie. Sätt ugnen på 180 g, varmluft. Smöra en springform, 22 cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper.

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa sedan för hand ihop ägg, kakao,salt och bakpulver i en bunke. Blanda i det smälta smöret, socker, kaffe och sedan mjöl. Häll därefter smeten i formen och grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

Redo att köras in i ugnen

Pecantoscasmet. Smält smör, farinsocker, glykos och grädde i en kastrull. Låt blandningen koka försiktigt och under omrörning i 3 minuter. Ta sedan kastrullen från värmen och häll i nötterna. Ställ kastrullen åt sidan och låt svalna.

Ta brownien ur ugnen och fördela toscasmeten jämt över kakan och grädda i ytterligare 10 minuter. Låt svalna och servera med en klick grädde.

Farligt god.

Ni som har turen att bo i Stockholm eller Göteborg, besök Roy Fares butik Mr Cake därför att det måste man helt enkelt. Hade jag bott där så hade jag hängt där varje dag. Snacka om stalker.

Jag har ett par böcker av Roy Fares och när jag känner att jag har gott om tid så brukar jag leta upp ett recept och sedan nörda ner mig i det. Däremot så bakar jag aldrig några recept ur hans böcker om jag känner mig stressad.

Och detta är inte för att det är svårbakat eller tar extremt mycket tid utan jag vill ge det den tiden. Jag vill kunna nörda ner mig totalt i receptet och samtidigt varva ner.

En av mina böcker signerad.
Peanut choclate chip cookies
 • 170 g rumsvarmt smör
 • 180 g salta jordnötter
 • 300 g vetemjöl
 • 3 g bikarbonat
 • 2 g salt
 • 5 g vaniljsocker
 • 120 g strösocker
 • 110 g farinsocker
 • 55 g ägg
 • 15 g äggula
 • 250 g mörka chokladknappar

Sätt ugnen på 170 grader varmluft och smält sedan smöret och grovhacka jordnötterna. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och strösocker, farinsocker och smör i en annan bunke. Vispa ner ägg och äggula i smörblandningen och rör ner de torra ingredienserna och arbeta ihop till en deg.

Arbeta in nötterna och chokladknapparna. Plasta sedan in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 20 minuter. Dela degen i 25 delar och rulla dem till kulor. Lägg kulorna glest på en plåt och platta till dem lite innan du gräddar dem mitt i ugnen i cirka 11 minuter.

Dessa kan man bjuda den mest kräsna på

Man får ju förstås inte vara nötallergiker om man skall baka och bjuda på dessa godbitarna men det finns så många andra recept att baka. Nästa gång skall jag baka ”Raspberry and Lemon bundt cake”. Alltså, kolla in Roy Fares recept på nätet eller köp hans böcker och gotta ner er i recepten och sedan börjar ni baka, baka, baka.

Till sist så måste jag varna er… som ett resultat av hans bakning kan man öka på sig ett kilo eller två… Men det kan det vara värt.

Kram, Lena30 thoughts on “Vem älskar inte Roy Fares?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *