April i Koloniträdgården – det är dags att vakna

Så var det äntligen dag att väcka koloniträdgården ur sin vinterdvala. I år har det varit och är fortfarande väldigt kallt ute, så det känns som vi är väldigt sena med att komma i gång. Jag är dessutom väldigt osäker om det verkligen är tid än eller mer kyla väntar oss. Oavsett så är där mycket att stå i så här i början när den ska väckas. Gångarna och rabatter ska rensas, gräset klippas, trä däcken oljas, möblerna och grillen på plats och så ska hela stugan skuras, vädras och fyllas på med mat.

Kryddrabatten i koloniträdgården i April
En kryddrabatt som behöver kärlek

Vår lilla kryddrabatt ser lite trumpen ut så här i Aprilsolen, men den får vi ju råda bot på. Rosmarinen som köptes i vanliga mataffären håller fin från år till år och den använder vi flitigt.  Dragonen döljer sig under den gamla vissna, timjan och oreganon är ganska stora och yviga och den kinesiska gräslöken envisas med att gärna sprida sig utanför mellan gångplattorna. Men gud vilken bra kryddväxt den är med sin fina smak av vitlök. Salvian var en rackare som växte sig enorm, så den har vi redan flyttat bort ur rabatten.

Ramslök och kirskål slåss om platsen i koloniträdgården

Ramslöken kämpar, men den tråkiga kirskålen har börjat blanda sig lite väl mycket. Men tro att jag är ganska mån om att vårt ramslöksbestånd gärna ska bli större. För hur gott är det inte med ramslök. Jag älskar att vi har Citronmeliss även om den är glad för att sprida sig. Myntan däremot har försvunnit, så det ska jag fixa. Rabatten under äppleträdet har tyvärr försummats under något år, så den måste få nytt..men vad?

Ramslök och Kirskål
Ramslöken och kirskålen slåss om platsen

Fruktträden är gamla och vi måste ta ett beslut vad som ska ske. Visst ger det enorma Ingrid – Marie trädet ett bra insynsskydd här i koloniträdgården, men det är så gammalt att det är ihåligt, vilket lett oss till att strunta i beskärningen under flera år. Måste bort och det väldigt snart. Även det gamla plommonträdet kommer få avsluta sitt liv i år tror jag, även det trädet har haft sina bästa dagar.

Äppleträd
Yvigt äppleträd och en massa trädgårdsarbete framför oss

Så har vi de sex odlingslådorna som egentligen sett sina bästa dagar. Kanske vi kan låta de vara ett år till. Men de ska rensas, fyllas med jord och så ska sådden planeras.

Kökslandet i koloniträdgården i April

Hungrig blir man också av allt hårt slit, en supergod potatissallad passade perfekt. Receptet hittade jag hos Min lilla Kokvrå. En riktigt god potatissallad med lite sting i som jag kommer göra fler gånger i sommar. Passade perfekt till de grillade korvarna. Kolla in hennes sida. Här hittar du en go tjej och får dessutom många goda tips och recept. Jag kör receptet här med:

Kall Potatissallad med Vitkål, morot, Apelsin

4 Port.

300 gram Kokt kall potatis, tärnad

100 Gram strimlad vitkål

2 Rivna morötter

1 Apelsin filéer och saft

1,5 dl Lätt Crème Fraiche Paprika och Chili

0,5 Dl Majonnäs

2 Tsk Mango Balsamico ( jag körde röd balsamico i min)

Smaka av med salt & peppar

Blanda ihop. Låt därefter dra i kylen en stund gärna i några timmar.

Potatissallad och grillad korv
Vilken potatissallad

April i koloniträdgården har bara startat och tankarna de är många. Det är nu det dessutom sätter fart. Låt oss hoppas på ett bra trädgårdsår och många goda skördar.

Kram Kajsa – en glad amatör koloniträdgårds ägare

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

17 reaktioner till “April i Koloniträdgården – det är dags att vakna”

 1. Just i år saknar jag en uteplats, Vi har inte ens balkong, men tidigare har det inte varit ett problem. Pga pandemin vill man odla, sitta ute och fika ja listan kan göras lång. Lite avis blir jag allt då jag ser detta.

  1. Det är en del jobb men så underbar känsla att kunna plocka sina egna ingredienser till en sallad i trädgården. Eller alla kryddor. Blev nyfiken på kinesisk gräslök nu! Och försöker övertala sonen att vi ska se om vi kan plocka tandläkaren idag. I vår trädgård i stan har vi absolut inga odlingar i år. Och det kommer inte att bli några heller då vi tillbringar större delen av sommaren i sommarhuset.
   Lycka till med kolonin!
   Kram

 2. Mysigt med en egen planteringsplats med tillhörande stuga. Det finns mycket att göra i trädgården och jag har inte bestämt mig för att ta tag I det ännu. Kanske till helgen 😉

 3. blir riktigt avundsjuk på din kolonilott. Här kan man bara hyra 100m2 ”jord” att odla på men tyvärr är det så få som gör det så man får börja med att gräva som i en gräsmatta. Fast vi bor i villa så går det inte att odla på vår gård då de använt sand som fyllningsmaterial en gång i tiden, jordlagret är bara 5 cm tjockt.

 4. Jag förstår verkligen att du är rädd om ramslöken. Och ramslökspesto är det godaste jag vet. Vi blev av med vår kirskål för ett par år sedan, tack gode gud för det!

 5. Åh vad härligt att fixa på kolonilotten. Det är ju så härligt med en kryddrabatt, älskar att kunna gå ut och hämta kryddor till matlagningen 😊

 6. Ja det är mycket att göra i trädgården när vintern övergår i vår, men det är mysigt att pyssla med. Receptet ser riktigt gott ut. Jag har aldrig ätit någon liknande potatissallad.

  Kram!

 7. Så underbart att ha en egen kolonilott med stuga. Jag älskar att gå runt i koloniområderna inne istan och bara njuta. Hänger gärna med dig till kolonin flera gånger här på bloggen

 8. Även om det är mkt att göra som
  ska rensas och fixas så kan jag tänka
  mig att det är kul på
  samma gång o även ha nått o göra 🙂

 9. Massor att göra nu innan säsongen sätter fart ordentligt.
  Men man brukar som vanligt hinna med det man ska i sin trädgård fast det känns mycket i början.
  Ha en fin dag.
  Kram Carin

 10. Men så fina ord! Tack, snälla du! Ja, man är mer än välkommen och kika in hos mig 🙂
  Visst är det mycket att stå i så här års för den som har trädgård. Men det är samtidigt den bästa tiden, tycker jag, när man får klippa och rensa bort allt det gamla och liksom börja på ny kula igen. Nu väntar jag bara på att de kalla nätterna snart ska vara över så jag får börja plantera i krukor och pynta trappen med. Det är en härlig tid vi har framför oss nu! Kram Birgitta

 11. Läskedrycksträd är spännande :). Men tyvärr är det ju så att fruktträd ibland behöver gallras bort, även om man gärna vill behålla dem. Kanske kan det bli en spaljé för en Valdemar-ros.
  Ni verkar ha plats för mycket i kolonin. Härlig tid nu att ta tag i trädgården, fast kalla nätter fortsatt bråkar med oss. Men vi går definitivt åt rätt håll.
  Njut sköna dagar!
  Kram Mia!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *