Aptitretare, något litet och naggande gott. En liten munsbit före maten som ska öka aptiten och på franska dessutom heter något så fint som Hors d’œuvre. Fast i dagligtal använder vi oss mer av ord som drinktilltugg, tilltugg, vickning, snittar, plockmat eller mingelmat.

Jag gillar själv att starta en bjudning med ett litet enkelt tilltugg. Det är trevligt, gott och dessutom ofta en bra konversations startare. Det finns flera olika sätt att servera sina tilltugg på, här är mina tips!
Aptitretare på tandpetare

Ett enkelt sätt är att kombinera två-tre smaker som passar bra ihop på en tandpetare. Det är enkelt att äta och dessutom en lagom munsbit. Variationer finns i oändlighet och man styr själv efter vad man gillar, men här är några förslag:
En mozzarellakula tillsammans med en halv körsbärstomat och ett blad av basilika
En fyrkant av en god hårdost tillsammans med en skiva skinka med lite persilja
Brieost med salami och en bit ättiksgurka
Fetaost med antingen en oliv, melon eller jordgubbe
Italienska smaker är gott, utbudet bra och perfekt till tilltugg. Parmaskinka, salami, oliver och en god röra till en Grissini är några att nämna. Att baka sina egna Grissini är roligt – titta gärna in till vårt inlägg med recept till hembakade Grissini.

Krustader och snittar
Krustader är även det något som är försvinnande gott och man kan ju nästan fylla dem med vad man vill. Att göra egna krustader är hyfsat enkelt, men kräver däremot lite tålamod. När de är klara fyller man dem strax innan servering med det som just du gillar. Det kan vara en god skagenröra med lite rom på toppen och dillkvist som dekoration. Kanske vill du fylla dem med svamp som fräst ihop med rosmarin och vitlök tillsammans med ett persiljeblad på toppen. Smakerna som är goda är ju så många…parmaskinka med pesto, avokado med vitlök och lax är några nämnvärda.

Canapéer eller små snittar kan göras med samma topping som i krustaderna. Brödet kan vara vanligt eller rostat men skärs ut i lämplig storlek. Vill man inte servera det på ett bröd så passar även en skiva kokt potatis utmärkt. Det blir supergott och passar perfekt som en början till exempel till ett påskfirande eller en midsommarfest.
Potatis snittar med tre olika toppings
Kokt Potatis
Crème Fraiche
Salt & Peppar
Koka potatisen mjuk och låt svalna. Dela i 1 cm skivor. Bred därefter på en sked med Crème Fraiche, salta och peppra. Toppa med valfri topping:
Kallrökt Lax och Dill
Salami och Kapris
Lufttorkad Skinka, körsbärstomat och Timjan.
Pizzaknutar
Ett annat riktigt enkelt tilltugg är de små goda pizzaknutarna som slinker ner snabbt och lätt. Går lika bra till champagnen som till ölen.

Jag avslutar med vår nya favorit här hemma som är ett enkelt och gott tilltugg – chips med gräddfil, finhackad rödlök och lite rom. Antingen gör man chipsen klara och bjuder på från en bricka eller så lägger man upp det så alla får själv bygga ihop sina chips efter tycke och smak. Både trevligt och gott!

Har ni någon personlig favorit till aptitretare??
Kram Kajsa
Aptitretare är nog min favorit. De där småplocken som kan varieras till oändlighet och en trevlig stund tillsammans. Chips med gräddfil och lök är enkelt, men vansinnigt gott. Skulle nog kunna nöja mig i bland med att göra alla småplocken till tapas och bara äta det.
Jag känner som du, det är ju så gott och så lätt. Lite som en småplocks himmel
Kram Kajsa
Nu fick du mig allt både sugen och småhungrig redan nu. Älskar ditt sätt att bjussa på både recpet och godsaker i livet. Keep on going
Kul att du gillar våra sätt att bjussa på mat & dryck, det värmer!
Kram Kajsa
Tycker det är så gott med aptitretare men gör det sällan själv. Krustader och snittar är nog ändå bland mina favoriter!
Det är ju så himla gott och så finns det en massa olika varianter
Kram Kajsa
Mums så mycket gott! Älskar sånt plock! Vi har ett par favoriter som ofta återkommer. Krustader med Kavli mjukost, gärna jalapeno, in i ugnen tills det börjar bubbla och så smakar det som chili poppers 🙂 Funkar jättebra med annan mjukost också för dem som inte vill ha det så starkt.
Och så är det en enkel crostini med tapenade på gröna oliver. Mixa gröna oliver med pimento, i med lite vitlök och olja, Smaka av. Klart!
tack för tipset! Chili poppers gillas, så den ska vi testa
Kram Kajsa
Gillar små goda mumsbitar att stoppa i munnen.
Ha en fin och bra dag.
Kram Carin
Visst är det gott…bara liksom tjoff in i munnen
Kram Kajsa
Dessa tilltugg låter ju så goda och bra tips om man vill bjuda på något innan maten helt klart. Som Kamilla säger nu blev jag också lite småhungrig 🙂
Kul att fresta er litegrann och såklart ge tips
kram kajsa