Bjud hem till en spännande vinprovning – så gör du!

Nu vet jag egentligen inte hur politiskt korrekt det är att bjuda hem till en vinprovning i dessa tider men…

Jag tänker ändå tipsa om hur du kan ordna med din egen vinprovning och överraska vännerna med. Först och främst; är man inte en van vinprovare så skall man hålla det enkelt i början. Då blir det mycket roligare för alla. Sedan är det ju en stor skillnad på att prova vin och dricka vin.

Om man vill lära sig att prova vin så vill man kunna detektera vilken druva det är, vilket land vinet kommer ifrån. När man känner sig säker på detta så kan man gå vidare med att gissa område och år.

Jag tycker personligen att man skall börja med antingen fyra vita eller fyra röda viner och då välja ut druvtypiska viner. Alltså inga blends eller udda druvor i början.

Vingården i Klagshamn viner
Kajsa har varit på vinprovning på SWC i Malmö

När du väl bestämt dig för vilka viner du skall ha med på provningen så skall man se till att man har tillräckligt med glas. Är ni fyra personer och ni skall prova fyra olika viner så krävs det sexton likadana glas.

En annan sak att tänka på ät att när ni provar vin så häller man upp 5 cl i glaset. (Då räcker en stor flaska till 15 personer) Dricka kan ni göra efteråt.

Vilka viner skall ni då testa?

Om ni skall prova vita viner så är min rekommendation att ni testar en Riesling, en Sauvignon Blanc, en Chardonnay och en Gewürztraminer. Dessa druvor är väldigt olika men för den ovana så blir det ändå en liten tankenöt.

Riesling – lånad bild från nätet
Riesling

Denna druva odlas överallt men framförallt i Tyskland. Den kan ge allt från knastertorra till söta viner och har en frisk, hög syra. I unga rieslingviner så hittar man ofta dofter som citrus, gråpäron, äpplen, mineral medan det i äldre viner kan förekomma så kallad ”petroliumdoft”.

Sauvignon Blanc – lånad bild från nätet
Sauvignon Blanc

Denna odlas främst i Frankrike men även på Nya Zeeland. Det är också en intressant druva som kan ge olika stilar på vinet beroende på när man skördar och hur man vinifierar den. Men vill man ha ett druvtypiskt vin så hittar man dofter som svartvinbärsblad, kattkiss, buxbom, sparris, krusbär. Syran skall vara frisk och fruktig.

Personligen är detta en favoritdruva hos mig och jag köper gärna på mig kvalitetsviner från Sancerre i Frankrike och från Nya Zeeland. Här kan ni läsa om när vi var i Sancerre för snart 3 år sedan.

Chardonnay – lånad bild från nätet
Chardonnay

Druvan har i regel lite mindre syra än riesling och sauvignon blanc och den odlas överallt i världen. Det kan vara lite svårt att identifiera druvan i sig då mycket av dess karaktär kommer från där den odlats. Men vi håller det enkelt i början, eller hur, och håller oss till ekade chardonnay viner. I en ekad chardonnay hittar du ofta dofter som smör, kola, popcorn och tropiska frukter.

Den rosa-aktiga gewürztraminern – lånad bild från nätet
Gewürztraminer

Denna lite speciella druva är den lättaste att plocka ut i en provning. Den har relativt låg syra och mycket specifik doft. Du hittar rosor, litchi, parfym och tvål i doften och då detta går igen i smaken är det ett vin som du med fördel serverar sist.

Hur provar man vin då?

Om vi nu utgår från vita viner till denna vinprovning så häller du upp vinet (5 cl) i glasen och då är dessa kylda. Vinerna blir snabbt uppvärmda till lagom temperatur.

Börja med att titta på vinet. Är vinet väldigt ljust, näst intill transparent så kan du vara ganska säker på att vinet inte är ekfatslagrat. Du kan dessutom anta att vinet är ganska ungt.

När du tittat på vinet och sett färgen på det så kan du dofta på vinet. Du får gärna skriva ner alla intryck som du får när du provar vinet och kom ihåg att ingenting är fel. Tycker du att vinet doftar saffran så doftar vinet saffran i din näsa, men förhoppningsvis så hittar du även de druvtypiska dofterna i vinet.

Nu är det dags att smaka på vinet och då tar du en liten smutt, silar in lite luft och gurglar runt. Då känner du bättre hur vinet är; om det är torrt eller sött, om det har hög eller låg syra och om vinet är i balans.

Utifrån dina anteckningar så kan du sedan gissa vilket vin som är vilket och lära dig hur just den specifika druvan smakar. Det gäller att öva, öva och öva.

Jag tycker att ni skall börja med dessa viner.

  • Georg Breuer – Sauvage (Riesling) Tyskland art.nr: 5899 129 kronor
  • Stoneleigh – Sauvignon Blanc Nya Zeeland art.nr 6311 109 kronor
  • Bonterra – Chardonnay USA art.nr 16632 139 kronor
  • Reserve Hënny – Gewürztraminer Frankrike art.nr 2176 159 kronor

Är ni mer vana vinprovare så rekommendar jag dessa.

  • Tesch – St Remigiusberg (Riesling) Tyskland art.nr: 92206 199 kronor
  • Domaine Vacheron – Sancerre Les Roches (Sauvignon Blanc) Frankrike art.nr: 5514 249 kronor
  • Domaine Cordier – Pouilly Fuissé Vers Cras (Chardonnay) Frankrike art.nr: 90613 289 kronor
  • Bründlmayer – Grüner Veltliner Alte Reben (Grüner Veltliner) Österrike art.nr: 90331 299 kronor

Nästa gång skall jag tipsa om hur ni fixar er egen vinprovning med röda viner.

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

28 reaktioner till “Bjud hem till en spännande vinprovning – så gör du!”

    1. Tack! Man kan göra sin egen provning med alkoholfria alternativ, dock rekommenderar jag inte alkoholfritt vin då dessa är fullpumpade med socker. Men man kan göra en spännande provning med olika äppeljuicer som är gjorda på en sort, exempelvis Aroma, Gravensteiner, Belle Boskop.
      Kram, Lena

  1. Tack så jättemycket! Vilket toppenbra inlägg!! Har faktiskt börjat fundera på en vinprovning med vänner lite längre fram och då har jag ju ett färdigt upplägg här!! Ser fram emot det röda också!
    Jag kan väldigt lite om vin men försöker lära mig vad jag föredrar. När det kommer till rött verkar jag föredra sangiovese blandat med något annat. Har du något bra tips på något sådant vin? 😀 Min man föredrar mycket mer kraftiga viner så tyvärr har vi inte riktigt samma smak 🙂

    1. Det låter som att du gillar lite lättare, fruktigare viner. Har du testat Pinot Noir? Eller Gamay (Beaujolais) eller en Barbera?
      Kram, Lena

  2. Intressant!
    Har varit på en del vinprovningar, men aldrig ordnat någon egen.
    Tack för tipsen. Alltid kul att göra nåt annorlunda på tjejmiddagen ❤

    1. Man kan ju variera det i alla oändlighet, men är man nybörjare så skall man ju börja någonstans.
      Kram, Lena

  3. Tycker det är så roligt med vinprovningar. Då vi var på Kreta så köpte vi med oss två vinprovningspaket. Även de väldigt enkelt så var det roligt. Har även varit på en del utomlands och alltid lika uppskattat.

  4. Men åh vilket roligt och inspirerande inlägg!
    Har alltid velat gå på vinprovning, blev sugen på att köpa hem alla dem vita vinerna nu, men det får vänta tills ingen bestämt sig för att komma ut 😅

    1. Förhoppningsvis ser världen lite bättre ut till sommaren och då kan man göra lite roliga saker igen.
      Kram, Lena

    1. Ja när det gäller vin så blir man aldrig fullärd. Det finns hur mycket som helst som man kan lära sig.
      Kram, Lena

  5. Vin provning var ett tag sedan jag var på nu men vi har en som väntar på att bli inbokad via Greatday om Amarone. I julklapp fick jag en helg på en vingård i Halland tror jag det var eller Skåne som jag ska åka på under året. Bra tips du delar med dig av.

    1. Det låter som du skall till Ästad Vingård i Halland. Där är jättefint! Det är goda vänner till oss som äger det.
      Kram, Lena

  6. Alla sorters provningar är roliga, det är först när man har föra alternativ att testa samtidigt som man förstår vad man tycker om och inte tycker om. Det var så jag fattade att jag egentligen tycker att whisky är rätt ok, så länge den inte är rökig 🙂

    1. Exakt! Alla provningar är roliga. Själv gillar jag att sitta och lukta på mannens whisky men jag dricker det inte själv… Men en god vän som jobbar på ett destilleri i Skottland har sagt att han skall lära mig. När det går att resa igen.
      Kram, Lena

        1. Hej Hanna,
          Som den ostfreak jag är så säger jag ostar med goda kex. Till Sauvignon Blanc passar getost väldigt bra, till Riesling en smakrik Morbier eller Taleggio eller varför inte en Münsterost? Det passar till GT vinet också. Till Chardonnayn som är fatlagrad hade jag testat en dansk ost som heter Fullmåne.
          MVH/Lena

  7. Jag vet att min bror o hans sambo haft vinprovning. Jag e knte så förtjust i alkohol längre o dricker väldigt sällan men kan tänka mig att det kan va kul med vänner

    1. Man kan göra provningar med alkoholfria varianter, dock inte alkoholfritt vin, som jag verkligen inte rekommenderar, men det finns en massa annat kul att prova.
      Kram, Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *