Bon Apetit nu kom Madame Crouqelin på besök

Torsdag och tjejerna samlas kring bordet

Tjejmiddag mitt i veckan och det franska köket skulle briljera på bordet. Jag skulle dessutom bjuda på franska pannkakor både som mat pannkakor och dessert pannkakor. Madame Crouqelin skulle dessutom göra fin besök som en liten söt avslutning på maten. Mannen, han stannade inte hemma och lyssnade på allt vårt kackel, han flydde fältet direkt. Jag spann vidare på Tisdagens Internationella pannkaksdagen och fettisdagen.

Kök som brinner
Lånad bild…men ni fattar vinken!!

Brand på fjärde våningen när Madame Crouqelin gjorde entré

Förberedde så mycket som möjligt redan på Onsdag kväll för att sedan laga klart det allra sista på torsdag kväll innan gästerna kom. Det där med att grädda pannkakor ja, det funkade ganska bra tills jag hällde lite rom i smeten. Ja jäklar vad det rök ur pannan och dessutom slog det lågor på spisen. Så då blev det dessutom inte några smarriga dessert pannkakor att bjuda på. När tjejerna kom så fick de nästan skära sig in med kniv så rökfylld hela lägenheten blev. Jisses Amalia!!

Fastän kvällens meny kräver en gnutta tid och man dessutom behöver trixa i två dagar så blir det så otroligt bra!!! Först ut är den franska pannkakan med en matig fyllning. Bara marmoreringen på pannkakan gör dessutom det värt allt jobb! Till maten drack vi en fransk alkoholfri cider.

Fransk pannkaka

20 Pannkakor

400 Gram vetemjöl

Två nypor Havssalt

50 gram Strösocker

1/2 Dl Rom ( till efterrätts pannkakor )

50 Gram Ljus Öl ( 1/2 Dl )

200 Gram Ägg ( ca 4 st )

400 Gram Mjölk ( 4 Dl)

150 Gram Vatten ( 1,5 Dl )

100 Gram Smält smör

Dag ett

Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt öl, sedan ägg och mjölk lite i taget. Rör tills man har en slät smet. Häll i vatten och rör om och tillsätt sedan smält smör och vispa ordentligt. Täck med bakduk och ställ in i kylen över natten.

Dag två

Kolla dessutom konsistensen på smeten, den ska vara ganska lös. Är den för tjock tillsätt lite mjölk. Rör ner rom om du väljer denna smaksättning. Grädda till vackra pannkakor i smör.

De blir dessutom otroligt vackra med sin fina marmorering, som bildas man gräddar dem. Maffiga med mycket fyllning gjorde dem dessutom matig, mättande och helt supersmarrig. Jag fyllde dem med kokt skivad potatis, kallrökt skinka typ prosciutto, stekt skogschampinjon med vitlök och persilja, purjolök, riven lagrad ost och dessutom ett par klickar crème Fraiche.

Att vara eller inte vara en semla – dags att testa den franska varianten av godbiten.

Som vanligt orsakar jag alltid lite av en kaotisk tillställning i köket när jag bakar något nytt. Nu skulle det bakas Madame Crouqelin Semla. Mördegen var ingen konst ( förutom att jag missade först att kavla mellan två bakplåtspapper) och Pâte â choux skapade bara panik när jag upptäckte att spritsen slängdes när köket invaderades av ohyra i somras. Fick bli en plastpåse med ett litet hål som fick agera sprits. Tyckte dessutom att de blev riktigt bra när de kom ur ugnen.

Pâte a Choux som ska blir en Madame Crouqelin semla

Fastän vaniljkrämen skar sig så hittade jag räddningen via inernet – ta 1/3 och värm i mikron, rör därefter i den när den smält och häll ner över den skurna delen och rör försiktigt. Kan behövas upprepas ett par gånger tills den blir helt slät igen. Heja Google!!

Men skam den som ger sig!

Madam Crouqelin

6 stora ( 10-12 cm i diameter )

12 Mellanstora ( 4-6 cm i diameter )

24 Små ( 2-3 cm i diameter )

Sablé ( Mördeg )

50 Gram av varje ingrediens

Socker

Vetemjöl

Smör

Arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut den tunnt mellan två bakplåtspapper. Lägg därefter i frysen i 30 minuter.

Pâte â Choux

65 Gram av varje ingrediens utan mått framför!

Smör

Vatten

Mjölk

Vetemjöl

1 Tsk Vaniljsocker

1 Tsk Kardemumma

½ Tsk Salt

1 Tsk Strösocker

2 Ägg

Sätt ugnen på 190 Grader, klä en plåt med bakplåtspapper.

Häll ner mjölk, vatten, smör, salt, socker, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull. Koka ihop under omrörning tills smöret smält. Tillsätt mjölet och arbeta smeten med träslev i kastrullen i några minuter. Smeten ska släppa kanten och ha en fin glans. Häll ner smeten i en kall bunke och tillsätt ett ägg i taget och vispa med elvisp till en smidig smet…inte för lös och inte för fast. Spritsa med en rund sprits toppar i den diameter du vill att de ska få. Ha en bit mellanrum så de dessutom inte fastnar i varandra under gräddningen. Ta ut mördegen och ta ut rundlar ca 1-2 cm större och lägg ovanpå varje. Sätt plåten mitt i ugnen och grädda 20-30 minuter tills de fått en vacker brun färg. OBS!!! Öppna INTE ugnen under gräddning för då sjunker de ihop och blir platta som pannkakor. Ta av på galler och låt svalna.

Krämig Vaniljkräm

3 Dl Vispgrädde

3 Äggulor

1,5 Msk Majsstärkelse

2 Msk Vaniljsocker/ 1 Vaniljstång

Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda i 5 minuter under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Fyll upp i en såskanna och täck med plastfolie. Låt därefter den kallna i kylen över natten.

Vaniljgrädde

5 Dl Vispgrädde

1 Msk Vit Sirap

2 Tsk Äkta vaniljsocker

1 Msk Florsocker Blanda all ingredienser och vispa därefter tills du får fasta, lena toppar.

När man bygger ihop Madame Crouqelin skär man försiktigt av toppen på Pâte â Chouxen. Fyll hälften med vaniljkräm, stoppa ner tre hallon. På med vaniljgrädden lägg på locket och pudra därefter med vaniljsocker.

Och vips så har du en smarrig Madame Crouqelin semla att njuta av.

Madame Craquelin semla
Madame Craquelin semla

” Den som lyder alla regler, missar allt det roliga”

Kathrine Hepburn

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

15 reaktioner till “Bon Apetit nu kom Madame Crouqelin på besök”

  1. Oj oj… jag har nog också lyckats rökfylla huset ett par gånger så att alla brandvarnarna började tjuta???. Men de där semlorna så sannerligen goda ut… de måste man ju proba

  2. Dessa matiga pannkakor såg ju väldigt goda ut. Dock blir jag mätt på vanliga pannkakor 🙂 Jag tog mig en semla nu ikväll, blev några dagar senare 🙂

  3. Så mycket gott du lagat. Rökfyllt hus nja mest jibbigt med lukten som sitter i så länge och att allt brandvarning går till larmcentralen så man glatt får svarar att det inte är någon fara utan att jag brände såsen typ. Tack för recept på franska pannkakor

  4. Du skriver sååååå roligt och medryckande när du skriver om matlagning och bakning! Och allt ser såklart otroligt gott ut också 😀

    sv: Alla rockar vita byxor om de bara vill 😀 Det gör mig glad!

  5. Recept tatt lägga till samlingen! 🙂
    Jag märker att middagen med sina ”madamer” ledde till viss dramatik. Men samtidigt förstår jag mycket väl att hela tillställningen blev lyckad. Det är ju tanken, värmen och engagemanget bakom som sätter prägeln.
    Ha en fin dag Kajsa!
    Kram Mia

  6. Så himla gott det ser ut både med pannkakorna och semlorna!!! Skulle gärna testa båda sorter! Ja, det där med brandvarnare… ibland törs man ju knappt öppna ugnsluckan! Hoppas du har fått en fin start på veckan! Kram ?

  7. Franska pannkakor måste jag ju bara göra någon dag!! Jag gjorde havregrynsgrötspannkakor ihelgen och det var riktigt gott 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *