Bordsplacering – hur vill du sitta på festen?

När man planerar en fest så vill man ofta göra någon form av bordsplacering för att blanda gästerna med varandra. Annars har vi en tendens att gärna placera oss bredvid den vi känner oss mest bekväma med. Jag har själv nu vridit och vänt på hur min bordsplacering ska gå till inför kommande 50 års fest. Ska man ha endast ett placeringskort på bordet eller ska man göra något roligt för gästerna som t.ex hitta sin partner för kvällen?

Bordsplacering med äldre knappar för att passa temat på dukning
Placeringskorten följer temat; 20 talet och blir en fin detalj i dukningen

Roliga tips för Bordsplacering

 • Skriva något roligt, gärna lite tokigt för varje gäst. Sedan får man leta rätt på sin partner genom att prata med varandra. En garanterad ”snackis” som dessutom kan få samtalsämnena att flyta på.
 • Dela ett ordspråk, kändis par eller en kortlek i två delar och dela ut till varje gäst, blir garanterat en mingeleffekt.
 • Kör sångtema så en har sången den andra refrängen som de får sjunga sig fram till kvällens partner.
 • Placera gästerna efter stjärntecken och vilka de passar bäst ihop med. Det krävs lite klurighet med denna placering, då man får läsa på lite om de olika stjärntecken.

Mina vänner, nu är det er tur att ge mig era bästa tips på bordsplacering. Vad tycker ni är ett bra sätt att placera ut gästerna på? Ska gästerna placeras ut parvis eller mixa alla? Har ni idén som jag letar efter? Jag klurar fortfarande!

Placeringskort här i form av en enebrickaav gästerna
Enkla placeringskort med en ligusterranka under

Om man nu inte vill dela ut bordsplaceringen för gästerna att leta efter sin kavaljer, så kan man helt enkelt bara göra placeringskort som man ställer på deras sittplats. Då kanske man vill ha en fin korthållare eller ett fint sätt att presentera platsen på. Enkla korthållare kan man skapa av gamla vin eller champagnekorkar.

Svart skylt Studion med texten 50 Disco fever och med silvrig kant och belysning
Disco fest

Jag är nu dessutom nästan klar med hela min festplanering. Lokalens dekorationer är klara, musiklistan skapad både för mingel och disco. Ett klurigt quiz är färdigt, gästlistan av bockad och maten planerad. Kläderna är på plats liksom sminket och jag är verkligen snart redo för stora festen. Bordsplacering, frisör och nagelfix på G…så nu är jag nästan i hamn!

@popprinsessan hur går det för dig?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

13 reaktioner till “Bordsplacering – hur vill du sitta på festen?”

 1. Så kul med fest. Tänker vår bröllopsfest. Paren satt ihop sen blandades kompisgängen. Är någon tystare kanske man får placera någon som har lite lättare att få igång ett samtal.

 2. Ojoj, det finns nog inget jag hatar mer än just bordsplacering, jag har faktiskt avbokat vid något tillfälle när jag fick veta att det var bordsplacering men fick dåligt samvete för det förstörde ju för den som planerat allt, men jag tycker verkligen inte om det. Har emellertid gott på några fester ändå och det har varit roligare att få leta efter sin bordskavaljer än att bara bli placerad….när man hittar varandra börjar man automatiskt prata och då är isen bruten när man sätter sig till bords.

 3. Åå jag har just undrat hur det gått för dig! 🙂 Det går ganska bra här, mycket är bokat och klart. Jag har en del överraskningsmoment under kvällen så jag kommer inte att skriva så mycket i förväg 🙂
  Håller på med ett musikquiz, mest om mig, ha ha, men också lite om min man och gästerna osv, men det är jättesvårt att få ihop!

  Angående bordsplacering så tycker jag att det är lite kul när man byter plats under kvällen. Det kan bli lite rörigt, men är också kul eftersom man får prata med flera olika. Antingen kan man ju göra så att tex männen sitter kvar och alla kvinnor flyttar ett visst antal steg åt tex höger. Det funkar ju bäst om man har långbord. När min överraskade mig med 10-årig bröllopsfest så hade vi mindre runda bord. Då var det olika sittningar till förrätt, huvudrätt, efterrätt osv. Blev lite stökigt med glasen framåt desserten, men det var innan Corona så det var inte så nojigt då 🙂 För mig var det då ett bord med mina tärnor och deras respektive. Sedan var det ett bord med mina äldsta vänner till en rätt och till sist tjej-/ & killbord. Det blev bra blandningar, men förutom sista sittningen så satt man vid samma bord som sin respektive. När jag hade 40-årsfest så bytte jag bord till de olika rätterna, men alla andra satt kvar, och då hade jag fri sittning.

  Som jag har tänkt mig nu så kommer jag att ha en viss bordsplacering till förrätten som mer blir snittar 🙂 Eller ska jag säga ”gruppindelning” kanske, haha! Sedan blir det fritt, men det blir ingen trerätters så jag tror inte att vi sitter så länge.

  Jag är jättenyfiken på hur din fest blir! När går den av stapeln?
  Kram

 4. Jag har aldrig varit på något festligt där det varit bordsplacering utan man fick sätta sig vart man ville 😊 jag är ju rätt blyg av mig men när jag väl börjar prata så pratar jag ju.

 5. Jag är inte något fan av bordsplaceringspartyn/fester.
  Men jag har varit på några som faktiskt till slut har varit riktigt skoj.
  Men några tips har jag inte att ge till dig.
  Kram Carin

 6. Skulle jag själv vara delaktig så hade jag sagt att låt som välja var de vill sitta då jag inte är bekväm med att sitta med människor jag inte känner men känner man alla som kommer så blir det bara roligt att mixa. 😁 har inga direkta tips på det tyvärr men dina var ju härliga

 7. Bordplacering är roligt och det brukar göra som du säger att man inte bara dras till de man känner bäst. Kul att leka för att möta sin partner till bordet

 8. Jag är inte heller ett fan av bordsplacering. Oftast när jag varit på större fester så har det varit hos vänner där jag inte känner just någon av deras vänner men alla de känner såklart varann. Och så hamnar man såklart i ett gäng där de känner varandra och sitter man vid långbord så är det lite svårt att känna vilket håll man ska ”lyssna in sig åt”. Är det bordsplacering så föredrar jag att få sitta tillsammans med min man i alla fall, så det finns någon som man kan prata med från början, sedan brukar man ju alltid få kontakt med någon under middagens gång.
  Vad roligt att planera fest! Du verkar ha koll på allt! Vi har inte helt bestämt ännu om vi ska fixa något nästa sommar eller inte… vi fyllde ju båda 50 under pandemin, mannen förra året och jag i våras. Men nu lutar det lite åt att vi lägger de pengarna på att samla hela tjocka familjen och bjuda dem på all-inclusive på något fint ställe istället. Men man vet aldrig, någon mindre tillställning kanske det blir ändå 😉
  Kram/Maria

 9. det där med bordsplacering är inte riktigt min grej, men roligt med fester, dock har jag inget bra förslag att bidra med kring detta ämnet..Tycker man alltid hamnar med fel bordspartners när det är bordsplacering och då blir det stelt och tråkigt oftast, men det är säkert olika beroende på vem man är och vad det är för tillställning

 10. Jag kan ha lite svårt med bordsplacering om man märker att värdarna inte riktigt tänkt till! Det är ju viktigt att man ändå hamnar bredvid någon där man har något att samtala om.

 11. Å så roligt att planera fest! Halva spelkort använder många, så letar man rätt på andra halvan.

  Men små infolappar om ens granne är kul, så får man leta rätt på den som stämmer med infon. Typ man, stl 45 i skor, glasögon, född xxx.

 12. Jag gillar bordsplacering men det gäller att värden tänker till.
  När jag är på fest har jag alltid tur med mina bordsgrannar. Det är oftast väldigt trevligt att lära känna nya människor och när man är på fest är alla på bra humör och taggade på nya kontakter.
  De som sitter bredvid varandra behöver inte alltid ha en massa gemensamt men att blanda kan vara svårt. Gästerna bjuder förhoppningsvis in varandra i samtalen.
  Hoppas din fest blir som du vill ha den, eller kanske ännu bättre.

 13. Vilken planering du gjort för festen! Kommer ju att bli jättelyckat! Bara att du ska ha disco gör ju att man blir festsugen. Hur många discon har man inte varit på i sin ungdom?
  Du hade ju så många idéer kring bordsplaceringar, tror inte jag kommer på fler. Jag gillar tanken på att leta rätt på sin bordspartner. Då får man ju igång pratet bland alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *