Brödbak Som Ger Extra Bakar glädje I Köket

Jag är inte så mycket för att baka kakor utan jag gillar mer bullar och bröd. När man dessutom trillar över recept på brödbak som är så där extra roliga och dessutom visuellt snyggt så blir det ju en rolig stund i köket. Det ger dessutom en hel del wow faktor när man dukar fram det framför gästerna. Det är faktiskt att man nästan tar en massa glädjeskutt, dansar runt i en fuldans i köket och gärna sjunger högt och falskt under tiden.

Sätter fast tomater, gräslök, rosmarin och rödlök för att ge foccacian ett snyggt mönster

Jag gillar det här med småplock. Så att kunna duka fram med ett supersnyggt Focaccia bröd som man kan doppa i en god olivolja och lite flingsalt är ju inte alls fel. Såg en bild på Instagram som jag bara ville testa! Jag kan dessutom säga att det blev ett brödbak att visa upp. Brödet dekorerades med rödlök, gräslök, rosmarin och tomater.

Brödbak av ett mönstrat foccacia med tomater, lök, gräslök och rosmarin som en blomsterrabatt

I början av veckan önskade sig mannen räksallad till middag, men av olika anledningar så har just den önskemiddagen blivit uppskjuten tills idag. Till salladen vill jag dessutom gärna ha en bit bröd till, så idag skulle jag testa ett färgglatt flätat bröd. Jag kan säga att det här var ett brödbak som var lite jobbigare än vanligt men resultatet det blev WOW!!

Härliga färger på degen

Smakerna som dessutom gjorde brödet färgat är persilja, tomatpuré och saffran. Saffranet var verkligen det som gjorde brödet Wow! Och alla smaker gifte sig med varandra, det ser otroligt läckert ut och konsistensen var fluffigt och lätt.

Mannen blev lyrisk, så det här brödet kommer jag definitivt göra fler gånger. Fast jag vill ha den gröna delen grönare. Funderar på att mixa persiljan istället för finhacka den. Vad tror ni om det?

Brödbak med härliga färger
Färgglatt flätat bröd

Flätat färgglatt bröd

25 Gram Jäst löses upp med

2 Dl Fingervarmt vatten

1/2 Dl Mjölk

1 Tsk Salt

1/2 Tsk Strösocker

Ca 9 Dl Vetemjöl

Tillsätt därefter hälften av mjölet och de övriga ingredienser, blanda till en deg. Dela den i fyra delar i olika bunkar. Tillsätt i varje en smak per deg.

2 Msk Tomatpure för den röda

En Kruka finhackad Persilja för den gröna

1 Påse saffran med 1 Msk vatten till den gula

En deg låter man vara naturell

Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills varje deg släpper kanterna och känns elastiska och glansiga. Låt jäsa under bakduk 45 minuter.

Rulla därefter varje degbit till ca 40 cm lång rulle. Lägg rullarna brevid varandra och fäst ihop i toppen. Sen är det att börja fläta det så det blir en jämn fördelning. Det är lite trixigt.

Låt jäsa igen under bakduk ca 30 minuter. Värm ugn till 200 grader.

Pensla därefter brödet med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugn 15-20 minuter.

Räksallad och ett färgglatt flätad bröd
Wow, wow, wow …Räksallad och ett färgglatt flätad bröd, vi säger bara wow
Brödbak som ger flerfärgat bröd att servera
Läckert va?

Är ganska trött i fötterna idag efter en lång loppistur med syrran och därefter ett brödbak i köket. Så nu ska jag ägna större delen av kvällen sittandes i soffan och göra i-n-g-e-n-t-i-n-g.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

15 reaktioner till “Brödbak Som Ger Extra Bakar glädje I Köket”

  1. WOW, men gtudars vad fina bröd. Jag ska minsann testa ditt färglada bröd. Blir det inte konstigt med saffrans smaken? Jag MÅSTE PROVA!!!
    Tack för tipset och var rädd om dig!

  2. Nybakat bröd är ju så gott tycker jag och det till en räksallad låter ju så gott. Häftigt med de färgade bröden du gjorde 🙂

  3. Wow, vilka vackra bröd! Det vattnas lite i munnen på mig när jag tänker på nybakat, ljummet bröd där smöret smälter… Tyvärr är jag din motsats där, jag är ingen brödbagare. Har gjort det för sällan helt enkelt och det känns ”svårt” att veta hur degen ska vara för att det ska bli ett saftigt bröd. Borde kanske utmana mig själv med det helt enkelt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *