Jag är inte så mycket för att baka kakor utan jag gillar mer bullar och bröd. När man dessutom trillar över recept på brödbak som är så där extra roliga och dessutom visuellt snyggt så blir det ju en rolig stund i köket. Det ger dessutom en hel del wow faktor när man dukar fram det framför gästerna. Det är faktiskt att man nästan tar en massa glädjeskutt, dansar runt i en fuldans i köket och gärna sjunger högt och falskt under tiden.

Jag gillar det här med småplock. Så att kunna duka fram med ett supersnyggt Focaccia bröd som man kan doppa i en god olivolja och lite flingsalt är ju inte alls fel. Såg en bild på Instagram som jag bara ville testa! Jag kan dessutom säga att det blev ett brödbak att visa upp. Brödet dekorerades med rödlök, gräslök, rosmarin och tomater.

I början av veckan önskade sig mannen räksallad till middag, men av olika anledningar så har just den önskemiddagen blivit uppskjuten tills idag. Till salladen vill jag dessutom gärna ha en bit bröd till, så idag skulle jag testa ett färgglatt flätat bröd. Jag kan säga att det här var ett brödbak som var lite jobbigare än vanligt men resultatet det blev WOW!!

Smakerna som dessutom gjorde brödet färgat är persilja, tomatpuré och saffran. Saffranet var verkligen det som gjorde brödet Wow! Och alla smaker gifte sig med varandra, det ser otroligt läckert ut och konsistensen var fluffigt och lätt.
Mannen blev lyrisk, så det här brödet kommer jag definitivt göra fler gånger. Fast jag vill ha den gröna delen grönare. Funderar på att mixa persiljan istället för finhacka den. Vad tror ni om det?

Flätat färgglatt bröd
25 Gram Jäst löses upp med
2 Dl Fingervarmt vatten
1/2 Dl Mjölk
1 Tsk Salt
1/2 Tsk Strösocker
Ca 9 Dl Vetemjöl
Tillsätt därefter hälften av mjölet och de övriga ingredienser, blanda till en deg. Dela den i fyra delar i olika bunkar. Tillsätt i varje en smak per deg.
2 Msk Tomatpure för den röda
En Kruka finhackad Persilja för den gröna
1 Påse saffran med 1 Msk vatten till den gula
En deg låter man vara naturell
Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills varje deg släpper kanterna och känns elastiska och glansiga. Låt jäsa under bakduk 45 minuter.
Rulla därefter varje degbit till ca 40 cm lång rulle. Lägg rullarna brevid varandra och fäst ihop i toppen. Sen är det att börja fläta det så det blir en jämn fördelning. Det är lite trixigt.
Låt jäsa igen under bakduk ca 30 minuter. Värm ugn till 200 grader.
Pensla därefter brödet med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugn 15-20 minuter.


Är ganska trött i fötterna idag efter en lång loppistur med syrran och därefter ett brödbak i köket. Så nu ska jag ägna större delen av kvällen sittandes i soffan och göra i-n-g-e-n-t-i-n-g.
Kram Kajsa
Wow vilka fantastiska bröd! Du är grymt duktig!
WOW, men gtudars vad fina bröd. Jag ska minsann testa ditt färglada bröd. Blir det inte konstigt med saffrans smaken? Jag MÅSTE PROVA!!!
Tack för tipset och var rädd om dig!
Nybakat bröd är ju så gott tycker jag och det till en räksallad låter ju så gott. Häftigt med de färgade bröden du gjorde 🙂
WOW! Vilka fantastiska bröd!
Jag tycker också om att baka bröd. Fast gör det inte så ofta. Det är godare än köpt😊
Så duktig du ör på att göra bröd 🙂
det ser verkligen jätte gott ut 😍
Wow, vilka vackra bröd! Det vattnas lite i munnen på mig när jag tänker på nybakat, ljummet bröd där smöret smälter… Tyvärr är jag din motsats där, jag är ingen brödbagare. Har gjort det för sällan helt enkelt och det känns ”svårt” att veta hur degen ska vara för att det ska bli ett saftigt bröd. Borde kanske utmana mig själv med det helt enkelt 🙂
Meeen kan bara säga wooow, hur vackert gör du inte då? så snyggt
Men åh så gott och vad fina dom är . Vad duktig du är 🙂
Kram
Åh vad du är duktig! Jag är inte alls bra på detta med att baka men vore kul att kunna mer 😀 KRAM
Men jisses vilka vackra skapelser du bakat. Första brödet wao. Detta var verkligen morgonens feelgodd inlägg. Ha en härlig tisdag
mn hallådär, hur gör du så här snyggt!! Såååå duktig 😀
Men åh vilka häftiga bröd, man bli så glad bara av att se på dem!! 🙂