Champagnevraket från havets botten

1916 seglade lastfartyget Jönköping utanför Finlands kust med 17 fat vin, 67 fat konjak och 4400 flaskor Champagne. Vinet var på väg till Finska riksbanken, Konjaken och Champagnen till den Ryska Tsaren. Ingenting kom fram då Första världskriget råder och en tysk ubåt torpederar fartyget så att hon förliste i Östersjön. Därefter fick hon namnet Champagnevraket.

Heidsieck Champagne Edition Jönköping

6 lådor med Champagne bärgades direkt från Champagnevraket. Därefter har man gjort flera försök till att bärga skeppsvraket men utan att lyckas. 1997 upptäcktes hon på nytt igen och 1998 gjordes ett nytt försök, vilket också misslyckades. Man kunde i alla fall denna gång rädda 2 400 flaskor champagne av märket ”Heidsieck & Co Monopole” från 1907. Flaskorna med Konjak och vin gick däremot aldrig att rädda. Champagnen har sedan auktionerats ut för den lilla nätta summan av cirka 210000 kr flaskan. Det sägs dessutom vara samma champagne som serverades På Titanic.

Skeppsvrakschampagne från Champagnevraket
Skeppsvraks champagne – lånad bild

Edition Jönköping är en återskapning av flaskorna som fanns på Champagnevraket. Champagnen är gjord på samma sätt som originalet med 70% pinot noir och 30% chardonnay.

Edition Jönköping Champagne tillsammans med två champangeglas
Edition Jönköping redo att njutas av

Champagnen är frisk, fruktig och len med sina små bubblor. En riktigt prisvärd och trevlig champagne med en fantastisk spännande historia. I och med återskapandet så har vi en chans att smaka på en bit historia. Det tycker vi är riktigt spännande.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

7 reaktioner till “Champagnevraket från havets botten”

 1. Intressant historia. Blir nästan lite mytomspunnen. Kul att dom försöket ta efter originalet och att det gick bra. Sen gillar jag att du skriver lite historia om det också.

 2. Men wao även om jag skulle lyckas få tag i en flaska skulle man våga dricka ur den då? När skulle vara rätt tillfällen för en så anrik flaska liksom

 3. Jössses vilket pris, men en intressant historia.
  Kul att de försökt göra precis som originalet.
  Ha en fin fredag.
  Kram Carin

 4. Wow, det var ingen liten prislapp för en sådan flaska! Tur att de har återskapat den så fler kan ha råd. Kul med lite historia!

  1. Min avlidne man lämnade 5 flaskor Heidsieck och jag och mina 3 barn har druckit 2 då dottern gifte sig.
   🍾 ♥️♥️♥️🥂🥂🥂💔💔💔🍾

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *