Citron törstsläckande i solen och en krydda till allt

Torkad Citron och lite syrlig Lemonad blev resultatet när jag fick Citroner över. Jag blev så sugen att göra Limoncello när jag läste Mamma C´s inlägg om Citroner för ett bra tag sedan. Men medans jag väntar på att den sötsyrliga likören ska bli klar så fick jag testa några andra recept med mina citroner som belv över. Här kommer två syrliga recept väl värda att testa.

Citron lemonad som solsken i ett glas
Som solsken i ett glas

När man använder sig endast av skalet av citronerna så har man dessutom en massa citroner kvar, men vad kan man göra utav det? Man kan göra till exempel göra syrligt god Citronsorbet eller en läskande Citron Lemonad. Jag körde på lemonad receptet denna gång. Sommaren är på antågande och man behöver lite läskande dryck på härligt varma dagar.

Citron Lemonad

1 Liter Vatten

1,5 Dl Strösocker

4 Citroner

Koka upp vatten med socker så att sockret löser sig. Låt svalna. Pressa citronerna och blanda ihop med sockerlaget. Sila i en karaff och låt stå ett dygn i kylen för att dra till sig. Servera med is och Citronmeliss.

Citronpress för hand

De överblivna citronerna som blev när jag gjorde Limoncello slängde jag in i frysen till framtida vattenkannor. Men nu till ett iskallt glas lemonad passade de perfekt som is. Super syrlig och läskande för alla dagar och jag känner mig dessutom nästan som ett litet barn. Bara säg ordet Lemonad och känn hur det känns på tungan.

Citron lemonad i gräset
Läskande Citron Lemonad

För att få en lite syrlig touch för att förhöja maten, smoothies, baket eller t.ex salladen med så är det lätt att fixa sin egna krydda genom att torka citronskalen och mala dem till pulver. En riktigt fräsch krydda.

Torkad Citron en syrlig krydda till mycket

Ta det yttersta delen av skalet, torka i 50 grader varm ugn under natten eller i en frukttork. Mixa därefter ner de torkade skalen till ett fint pulver. Förvara i en liten burk.

Torka citronskal i frukttork
Torkade i frukttork

Torkad citron som pulver för att använda som krydda

Citroner är dessutom fylld med härlig C vitamin, det är ju inte fel. Skalen innehåller lika mycket vitamin som fruktköttet och kan dessutom änvändas i sockerpaketet så det inte klumpar sig. Citroner ska helst förvaras i kylens nedre del med cirka 11-15 grader men innehåller dessutom ett ämne som gör att andra frukter och grönsaker kan mogna snabbare.

Citroner
C-Vitamin bomb

Jag är så nöjd med att få lite mer ut av citronerna, så de inte bara blir liggandes till ingenting. Nu däremot ska jag sätta fart till mitt ny jobb, det ska bli lite spännande. Vad pysslar ni med idag?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

17 reaktioner till “Citron törstsläckande i solen och en krydda till allt”

 1. Limoncello drack vi då vi var i Rom. Min man satt precis bredvid mig och läste och längtan att få resa blev såå stor. Hela inlägget andades semester. Behöver verkligen det nu.

  1. Visst är längtan att resa stor nu. Men snart kan vi nog åka igen. Tills dess får vi njuta av sommaren här hemma, den är ju också fantastisk.
   Kram Kajsa

 2. Oj, vad mycket man kan göra av citroner 😉
  Här blir det oftast bara någon klyfta till fisken, eller saften i själva maträtten. Eller till en drink 😉
  Jag ska fortsätta snygga till mina vita vita däckstolar med färgpenseln och sen ska jag få min första dos vaccin också 🙂

  Kram/maria

  1. Man kan göra massor av citroner och jag har endast testat några få recept.
   Kram Kajsa

 3. Oj det såg gott ut 😊 kul att du delar med dig av receptet. Så lätt att göra 😊 kan man ha ersättningströ istället för socker för dom som inte kan äta söta saker ?

  1. Hej,

   Jag skulle kunna tro att man skulle kunna byta ut det. Brukar man inte kunna ersätta socker med ersättningströ? Har aldrig provat.
   Kram Kajsa

 4. Älskar citroner och bäst är våra egna såklart 😉😀.
  Torkat har jag aldrig gjort, så tack för det tipset.
  Ha en bra dag på ditt nya jobb.
  Kram Carin

  1. Kan tänka mig att era egna är godast. Tyvärr har jag inte den förmånen. Men tack själv för inspirationen.
   Kram Kajsa

 5. Vilken perfekt sätt att använda citroner på. Har aldrig gjort egen lemonad , men det är så gott och jag måste nog testa det framöver. Tack för tipset!

 6. Limoncello är verkligen inget för mig men det hade ändå varit kul att testa göra det själv,
  Lemonad får jag nog testa, låter härligt förfriskande och jag tänker infrusna hallon som isbitar det borde passa bra. Sen blir det alltid godare om man dricker ur ett vackert glas.

 7. Men åh vilka bra idéer att göra med citron. Måste testa båda framöver, kryddan lät riktigt spännande 😊
  Kram Elina

 8. Citroner är verkligen en härlig frukt som är väldigt användbar- jag är bara dålig på att faktiskt göra det och tyvärr hinner de ibland mögla. Men jag ska spara ditt inlägg och ta fram det nästa gång jag har citroner till övers eller de säljs billigt i butiken

 9. Men å, vad gott! Gillar citroner! Har aldrig hört talas om citronpulver, det låter ju som något man kan ha i kakor också… slurp! Det låter superfräscht att ha som krydda, tack för tipset!

 10. Jsa det kan jag tänka mig och jag som har så ledsen hals nu för allergin kan tänka mig att detta är jättefriskt och lent mot halsen. Gott det ser ut

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.