Den utsökta grönkålen har gått och blivit riktigt hipp

Grönkålen har funnits i mitt liv ända sedan jag var liten. Min mamma gjorde den godaste grönkålssoppan i världen och jag saknar den. Jag har försökt göra den några gånger men med miserabelt resultat. Jag får leva på minnet istället.

Alla vet väl hur läget var och fortfarande är på restaurangerna så när grönkålen var färdig i fjor och ingen kunde gå och äta julbord så stod bönderna där med sin grönkål.

Första gången jag såg grönkål i kruka var när Sandra på Mastio skrev inlägg på facebook att man skulle hjälpa en bonde och köpa grönkål. Sedan började grannen att sälja grönkål i kruka. Klart man var tvungen att köpa!

Grönkål i kruka

Vi äter mycket grönkål här hemma och framförallt halländsk långkål som är såååå gott! Men det är inte det jag skall tipsa om här utan en alldeles utsökt grönkålspaj.

Först gör du pajskalet.

  • 2 dl mjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g smör
  • 2 msk iskallt vatten (ställ in det i frysen i 10 minuter så det blir riktigt kallt)

Blanda ihop degen i en matberedare, tryck ut i en pajform, nagga och ställ in i frysen i 30 minuter. Förgrädda därefter skalet i 200 graders värme i 12 minuter.

Recept på fyllningen

  • 200 g grönkål
  • 1 rödlök
  • 150 g ädelost av god kvalitet
  • 1 dl grovt hackade valnötter
  • 3 ägg
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt, peppar

Hacka grönkålen och löken och stek detta mjukt i smör på medelvärme. Lägg ner i pajskalet, smula osten över och häll på äggstanningen. Toppa med valnötterna.

Redo att slängas in i ugnen

Sätt in pajen i ugnen i 200 graders värme i cirka 35 till 40 minuter och medan den står i ugnen så gör du en sallad.

Färdiggräddad och alldeles ljuvlig

Paj är lätta att laga och man kan variera dem i all oändlighet och dessutom är det gott. Här kan du hitta en annan god paj.

Vilka är era favoritpajer?

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

22 reaktioner till “Den utsökta grönkålen har gått och blivit riktigt hipp”

  1. Jag gillar också grönkål. Gjorde faktiskt en liknande paj till vår jullunch på jobbet, dock utan ädelost då jag inte gillar det. En annan pajfavorit är nog en kycklingpaj som jag har gjort sedan jag fick receptet av en korridorskompis när jag var student. En krämig rackare med grillad kyckling och champinjoner 🙂

    1. Jag är egentligen ingen ädelost-fan jag heller, men köper någon som är krämig och mild. Kycklingpaj går alltid hem.
      Kram, Lena

  2. Den pajen måste vara jättegod!😃 Jag tycker väldigt mycket om grönkål, men lagar inte så ofta rätter med denna goda ingrediens. Så tack för receptet!
    Kram!

      1. Åh den där pajen låter ju värkligen super god 😊 har aldrig gjort egen paj dock men den här skulle jag viljs testa att göra 😊

      2. Jag är säker på att den bli lika god utan nötter. Jag hade så mycket valnötter hemma så då passade det bra för mig att ha dem i pajen.
        Kram, Lena

  3. Det jag mest kopplar ihop grönkål med är grönkålschips. Så galet gott alltså 🙂 Det finns säkert betydligt mer än det att äta, men har aldrig haft det naturligt i mitt liv.

    1. Jag har provat att göra grönkålschips några gånger, alla pratar om det men jag har aldrig lyckats. Mina smakar bara bränt och beskt. Får testa igen kanske.
      Kram, Lena

  4. grönkål är verkligen supergott och användbart, vi äter det ganska ofta här hemma till maten, oftast bara stekt i chili och vitlök men paj och soppa är gott det med

  5. Vad gott det låter!
    Vad trevligt det låter att grönkålen fått en ny skjuts i de svenska köken.
    Jag minns väl pappas odlade grönkål med mammas soppa som resultat.
    Jag gillar broccoli och ädelost i paj, inte så olikt grönkål.
    Trevlig helg!

    1. Jag gillar verkligen att man kan köpa grönkålen som små träd eftersom man ibland bara behöver några blad. Broccoli är en annan favorit här hemma med. 🙂
      Kram, Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.