En festplanering för en lyckad fest

Riddarrustning med ballonger
Välkommen på fest

I år är det mitt år! Jag fyller 50 och står här med benen mitt i livet. Såklart vill jag dessutom fira detta med en hejdundrande fest. Hur det kommer att gå med rådande pandemi återstår dessutom att se. Tur är ju att jag fyller år först i December så det är gott om tid för att allt ska vända, bli lättare. Så jag har dessutom god tid för att kunna planera festen ordentligt. För att planera en stor fest är ju A och O för att lyckas.

Att fixa en fotoplats på festen kan vara bra att tänka ut i sin festplanering
En bra plats till att ta foto av gästerna på festen är trevligt -här fyllde jag 40 år

När jag skulle ha min 40 års fest började jag 1,5 år innan med min festplanering, inköp mm. Det var riktigt bra att ha gott om tid och dessutom blev festen otroligt lyckad. När min sambo fyllde 50 gjorde jag en brunch för familjen och en överraskningsfest med vänner. Det svåraste med en överraskningsfest var att gömma alla sakerna före festen och dessutom få ut honom hur huset under ett par timmar. Tur man har vänner!

Festplanering för en överraskningsfest kräver inte lika mycket jobb
Överraskningsfest kräver inte lika mycket, men behöver planeras ändå

Men vad ska en festplanering innehålla?

Buffert

Hur mycket får festen kosta? Här är det absolut viktigaste att starta när man formar sin fest. Den styr dessutom hur stor festen kan bli.

Gäster

Därefter fundera ut hur många gäster du tänker bjuda in?

Lokal eller hemma?

Ja, det är ju beroende på antalet gäster och vilken form man vill att festen ska ta. Sak man dessutom hyra lokal är det smart att titta runt och se vad som erbjuds och vad kostnaden kan bli. Den kan rusa iväg bra här.

Tema

Ska du ha ett tema och det krävs lite mer av dina gäster, så bör inbjudan gå ut minst en månad i förväg. Då har de dessutom en bra chans att hitta outfiten dagen till ära i tid.

Maten och desserten

Ska det bjudas på enkla vickningar eller ska det vara middag, buffé som ni ordnar själv eller ska ni anlita en catering för att göra jobbet? Ska det bjudas på dessert eller tårta, eller varför inte båda?

Drycken

Ska det vara storslaget med champagnefontän? Bra viner till maten, kanske ett drink bord på kvällen?

Festdetaljerna

Hur ska ni duka och inreda? Ska det vara massvis med ballonger, blomsterarrangemang eller annat roligt t.ex. en rökmaskin? I vilken stil vill ni dessutom att dukningen ska gå i ? Bordsplacering? Goodiebags till gästerna? Kanske en polaroidkamera att ta roliga fest selfies med eller en gästbok att skriva i.

Lekar och sång

Sånghäfte på bordet, kanske dessutom någon som leder sången. Lekar efter maten antingen ett quiz vid borden eller mer fysiska lekar. Eller kanske en trallvänlig karaoke kväll.

Musiken

En bra låtlista är ju A och O om man vill att gästerna ska trivas och dessutom få upp ändan ur stolen och börja dansa. Även vid mingel så kan en skön låtlista göra mingelpartyt till en perfekt sammankomst. Eller slå på stort med levande musik.

Inbjudningskorten

Dessa bör sändas ut minst en månad innan festen med ett OSA ( om svar anhålles ) datum.

Bröllops lokalen för ett romatiskt bröllop på landet
Planering för att få ett fint tema för dukning och festlokal kan vara bra att fundera igenom. Här från ett vackert bröllop som var planerad in i minsta detalj
Sånghäfte är trevligt på bordet

Checklista Festplanering

1-6 månader i förväg

Sätt en budget

Välj ett tema

Planera datum, tid plats

Skriv en gästlista

3-4 Veckor i förväg

Skriv och skicka iväg inbjudningarna

Beställ mat och tårta

Beställ dekorationer och dukning

Planera lekar och musik

1-2 Veckor i förväg

Skriv inköpslista på allt som måste handlas hem

Gå igenom dekorationerna

Gå igenom gästlistan och påminn de som inte lämnat svar

1-3 dagar före

Handla hem mat och dryck

Se dessutom till att kameran är laddad

Dekorera lokalen eller hemmet

Packa godis eller goodiebags

På festdagen

Fixa sista touchen på dekorationen och dukningen

Förbered mat, fika eller drinkbordet

Njut och ha dessutom roligt på din fest!

Lycka till med din festplanering !

Flestplanering kan innehålla vad som ska drickas t.ex välkomstdrink
Planera in om et ska bjudas på fördrink eller drinkbord på festen.

Själv har jag två teman som figurerar inför planeringen av min egna 50 års fest. Den ena glittrig, den andra lite mer färgglad. Jag hoppas att i december ska det dessutom vara lugnt att vara lite fler som träffas på ett och samma ställe. Så än har jag definitivt inte gett upp hoppet.

Kram från en som ska planera vidare på sin 50 års fest.

Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

16 reaktioner till “En festplanering för en lyckad fest”

 1. Vilka bra tips och vilken bra checklista! Hoppas du får världens härligaste fest. Själv har jag rymt på mina jämna födelsedagar. När jag fyller 40 var vi på safari i Tanzania och förra året när jag fyllde 50 gick jag på en strand på Dominikanska. Funkar bra det med 🙂

 2. Vilken bra checklista för att lyckas med ett storslaget kalas.
  Själv fyller jag 60 i år och har inte planerat ett dugg. Vi får se hur det blir, det är inte förens i September.
  Kram Carin

 3. Vilken bra lista att följa. Det var många år sedan jag ordnade en stor fest och när jag fyllde 40 kändes det som att allt rann ut i sanden och ingenting blev något av. Jag och tjejkompisarna bestämde oss för att skippa festen och åka bort tillsammans och det skulle vi göra förra året, det blev som det blev med den saken kan jag säga. Blir så sugen på fest när jag läser detta och jag hoppas du kan fira din 50 års dag riktigt ordentligt <3

 4. Men vilka bra tips och checklista! Vad roligt att planera en fest, och det verkar som det kommer bli en riktig hejdundransfest😊

 5. Hoppas verkligen att du kan ställa till med fest när du fyller år. När jag fyllde i början av feb var vi i corona karantän. Så jag firade mest för mig själv. Snart så får jag väl ta och fira på riktigt också förhoppningsvis

 6. Jag älskar att ordna fest, och i april skulle vi ha förnyat våra löften. Blev inte riktigt så. Vi hoppas på en ny chans även om det inte blir på vår 10 årsdag- Vårt bröllop är nog största festen jag planerat, men med noggrann planering blir det super, och till en rimlig kostnad.

 7. Jag älskar att planera fester och ha fester! När jag fyllde 40 hade jag tema ”gala” och hade lokal, band, catering osv. Helt underbart kul! När jag nu fyller 45 i december hoppas jag också kunna få till någon typ av fest. Lever också på hoppet! Har ett par teman i huvudet som jag gärna skulle vilja arrangera, men vi får väl se när det blir av!
  Både när vi gifte oss och när jag fyllde 40 så såg vi till att alla gästerna blev fotograferade. Det var supertrevligt att sedan kunna bifoga med tack-korten plus att jag var säker på att ha alla gästerna förevigade på foto 🙂 På min 40-årsfest hade vi givetvis röd matta och jag hade köpt en rollup som alla stod framför och blev fotograferade framför när de kom.
  Lycka till med festplaneringen!

 8. Wow…. du är duktig på att planera till skillnad från mig. Planerar aldrig i tillräckligt lång tid i förväg. Det här var en bra lista att spara för framtida behov.
  Alla bör ju vara vaccinerade i december så planera på.

 9. Oj, vilken van festfixare du verkar vara! Så många bra tips!
  Både jag och mannen i mitt liv har ju fyllt 50 mitt i pandemin. Hans var planerad förra sommaren till en lokal på en holme utanför Smögen, med caterad mat, men fick ställas in precis när inbjudningarna skulle gått ut… Min var inte ens lönt att börja planera… Men du kommer nog kunna genomföra din i slutet av året! 🙂
  Kram och fin fredag !
  /Maria

 10. oj hade inte tånlt på att det är så mkt som måste planeras. fpr verkligen hoppas att pandemin nu vänder sej och att du få ha många på din fest 🙂

 11. Vilken trevlig och fin 40-årsfest.
  Vi hoppas verkligen att du kommer att får en lika bra 50-årsfest, det är ju ett tag kvar.
  Min 50-årsfest blev en mycket lyckad tillställning med ca 70 personer från många olika länder. Vi hade buffé och folk tog med mat och dryck från sitt resp land eller köpte på plats. Dagen innan festen hyrde jag en buss och åkte runt med de gäster som vill i södra Wales, naturligtvis med mig som guide. I stort sett alla bodde på samma hotell i stan och de hade samtliga rum, så alla hotellgäster var mina gäster. Dagen efter festen anordnade jag en publunch.
  Trevlig helg!

 12. Ja, lagom planering kan ge lite lugn i sinnet. Bara man inte blir styrd av att det blir för ”låst”. ”Svängrum” i planeringen – en ”brasak” tycker jag.
  Glada överraskningar är något jag verkligen går igång på.
  Jag tror man är och känner väldigt olika inför sånt här.
  Trevlig helg Kajsa!
  Kram Mia!

 13. Håller tummarna att du kan planera en 50 års fest och att du får den bästa dagen. När jag fyllde 40 så firades det inte så mycket, men det var mitt egna beslut, jag ville inte. Vill man fira så önskar man ju att det går i år. Samt så bra tips och planeringar du berättar

 14. Åh så kul med fest, jag hade min 50 årsfest förra året, det blev whiteparty i trädgården med dans på altanen, buffe, champagne, tal och allt därtill blev så lyckat,
  älskar att ha temafester och att planera kram

 15. Grattis i förskott då, 😉. Tycker att det låter som att halva nöjet är planeringen. Jag håller tummarna att den här pandemin har utplånas innan december!
  Jag gillar oxå att planera fester, men jag är dålig på att vara ute i så god tid. Jag brukar göra det mesta sista dagarna innan.
  Temafester är kul och så gillar jag när det är buffé och jag lagar gärna maten själv och bakar.
  Ska bli spännande att se vad du hittar på för tema tillslut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *