En gammal trotjänare får liv igen, hej Shepherd´s Pie!

Shepherd´s Pie var i min ungdom en riktig gammal trotjänare i mitt kök. Men av någon konstig anledning glömdes den bara bort när man blev sambo för x antal år sedan.

Nu är det dags att skaka liv i den gamla rätten igen så säg hej till Shepherd´s Pie.

Jag hittade ett alldeles underbart recept på nätet och eftersom det inte fanns några måttangivelser så passade det mig utmärkt. Man kryddar tills det blir gott helt enkelt.

Börja med att göra köttfärssåsen.

 • Köttfärs
 • Gul lök och vitlök
 • Hackad persilja
 • Timjan
 • Rosmarin
 • Tomatpuré
 • Worcestershiresås
 • Köttbuljong
 • Mjöl
 • Vatten
 • Salt & Peppar
 • Morot, ärtor, majs (jag hade i lite paprika också)

Medan detta fick puttra ihop på spisen så gjorde jag en rödkålssallad och receptet hittar du här. https://www.landleyskok.se/recept/tuulas-goda-rodkalssallad-med-apelsin

Skala och koka potatisen som du skall ha till moset.

 • Potatis
 • Smör
 • Parmesanost
 • Vitlök
 • Salt, peppar
 • Lite grädde
 • 1 ägg

Gör moset och klicka slutligen ut detta över köttfärsen innan du kör in formen i ugnen.

Nu har jag i och för sig läst att en äkta Shepherd´s Pie skall tillagas av lamm men i detta fallet använde jag fläsk. Vad skall vi kalla den då? Farmers Pie?

Den var sjukt god måste jag erkänna och mycket enkel att tillaga. Här kommer Kajsas recept på blomkål som också är snabblagat och gott. Man kan väl också säga att blomkålen är en gammal trotjänare? Har ni några gamla trotjänare där ute?

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

40 reaktioner till “En gammal trotjänare får liv igen, hej Shepherd´s Pie!”

  1. Funkar jättebra med soyafärs med. Det hade jag i en annan rätt som jag svängde ihop i förrgår. Kram. Lena

  1. Den är ju enkel att förbereda också så det bara är att slänga in den i ugnen och få lite färg. Enkelt gillar vi. 🙂 Kram, Lena

 1. Jag har aldrig ätit shepherds pie, men den ser riktigt god ut och inte alltför svår att tillaga 🙂 Det är kul när man kommer på att man ska laga till någon rätt som man åt ofta för längesen, och så är den jättegod. Jag brukade tex äta crepes med champinjonstuvning för ett antal år sen, och nu blev jag sugen igen!=)

  1. Åååh… jag åt också crepes med champinjonstuvning… och en god sallad till det.. Det får det bli en dag! Tack för påminnelsen av den rätten! 🙂 Kram, Lena

 2. Riktig comfort food! Precis i min smak! Tyvärr inte barnens smak… Jag älskar sådana allt-i-ett-rätter, men av någon anledning gör inte barnen det. Men de växer säkert till sig – det gjorde jag!

  1. Det brukar bli lite lättare med maten när de växer till sig. Eller så kanske de kan vara med och hjälpa till att laga den? Då kanske det slinker ner lättare. Kram, Lena

  1. Tack! Salladen är jättegod och fräsch. Det skulle egentligen vara russin i, men det hade jag inte hemma så det blev hackade valnötter istället. 🙂 Kram, Lena

 3. Det var inte igår jag åt Sheppard Pie kan jag säga. en gammal pojkväns mamma lagade ofta det så mina tankar går nu till Marianne. hon var en mästare. Jag kansne skulle försöka ge mig på att laga det jag också…

 4. Det där lät riktigt gott – måste ju fungera med blomkålsmos också?! Min man som har diabetes mår inte så bra av potatismos så jag brukar använda blomkålsmos… eller förresten – palsternacks-mos blir nog ännu godare – jag får experimentera helt enkelt -tack för tipset.

  1. Palsternacksmos blir nog toppen! eller varför inte blanda ut palsternackan med lite rotselleri? Jag gillar inte rotselleri speciellt mycket men om man kokar den i mjölk och har i just palsternacka också, så blir det ett gott mos tycker jag. Kram, Lena

 5. Nja.. Lamm, näää… Vi kör alltid med kalkon. Jag har aldrig smakat Wors…. bara att stava till det är ju svårt. Haha.. MEN jag borde ge det en chans kanske. Trotjänare i köket, det är nog mannen i så fall 😉

  1. Ha ha ha, det var ju en fin trotjänare du har i köket. 🙂 Jag tycker absolut att du skall ge det en chans, testa med kycklingfärs om du hellre vill det och en flaska Worcestersiresås i kylen är alltid bra att ha hemma som smaksättare till andra rätter. 🙂 Kram, Lena

 6. Har nog aldrig ätit Shepherds pie… tror jag… Än mindre gjort själv 😉 Tack för tipset, det ska jag nog testa.
  Jag har nog ingen direkt gammal trotjänare sådär, heller….tyvärr 😉
  Kram/Maria

  1. Shepards Pie är jättegott och enkelt att laga så det tycker jag absolut att du skall testa. Kram, Lena

 7. Jag skulle kalla din paj Cottage Pie.
  Shepherd’s pie ska innehålla lammfärs, eftersom shepherd är en herde.
  Titta också lite på stavningen.
  Båda finns ofta på pubmenyer här i Wales.
  Hoppas du inte misstycket att jag rättar till begreppen.
  Trevlig helg!

  1. Men oj, det borde jag ha skrivit rätt eftersom jag ju vet att på svenska kallas den för Fåraherdens Paj. Jag misstycker absolut inte, jag skall rätta i inlägget. 🙂 Fast det får ändå heta Shepherd´s Pie även om det blev en Cottage Pie. Ha det gott och ha en trevlig helg du med i desa jättemärkliga tider. Kram, Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *