Igår var jag i väg på lunchen för att äta Louisana kyckling med Idaho potatis och lime sås. En för mig mer känd som festivalmat i Malmö. Vi har ju haft den vida kända Malmö-festivalen mellan 1985 och 2019 som lockade till sig folk från hela världen.

Varje år i augusti så levde Malmö stad upp till en stor folkfest i en hel vecka med mängder av uppträdanden, nöjen och såklart en möjlighet att kunna smaka på hela världen. Festivalen var fylld av matstånd som serverade sina rätter från jorden runt. Själv landade jag de sista 15 åren, alltid vid samma matstånd för att just äta Louisana kyckling med Idaho potatis och lime sås. En cajunkryddad kyckling, krispig potatis och en söt syrlig söt med lite sting. Nu var det dags för denna rätt på en lunchrestaurang nära mitt jobb, vilket jag inte ville missa för något i hela världen. Så trots klass 1 varning, blåst och regn så begav jag mig dit för en njutbar lunch.

För några år sedan när jag var på en loppmarknad, så stod jag och spanade in bland böckerna, vilket jag sällan gör. I alla fall, denna gång så landade mina ögon på en liten tunn receptbok i papp. Ni vet en sådan som egentligen mest är ett gratis häfte man kan få någonstans. Det här lilla häftet var fyllt med klassiska festivalrecept från Malmö-festivalen. Döm om min förvåning – min Louisiana kyckling fanns med. Konstigt nog har jag aldrig testat att göra den hemma än. Har dessutom helt ärligt glömt bort denna lilla bok som hamnat i en låda i köket.

Att laga festivalmat hemma
Kanske är det dessutom dags att damma av receptet i boken och testlaga lite festivalmat hemma. Nu var det ju två år sedan vi hade festivalen i gång här i stan. Kommer den dessutom tillbaka igen i den form som den var? För ärligt så var det ganska trevligt att slänga sig upp på cykeln och trampa upp till stan för en bit mat, lite härlig musik och få lov att träffa både gamla och nya vänner. Att få ha den där småvarma augustiveckan med sena kvällar i stan och dessutom doften av världens mat.

Då jag fått flera som vill få receptet förstorat så kommer receptet här:
Cajunsötad Kycklingfilé
8 stora kycklingfiléer
1 burk Chef Pauls Poultry seasoning ( kryddblandning)
1 stor burk majonnäs
2 Dl gräddfil
1 Dl Ljus sirap
1 Dl Citronjuice
5 pressade vitlöksklyftor
4 Stora bakpotatisar
Skär bakpotatisen i klyftor och blanchera dem i 3 minuter. Stek dem därefter på 225 grader i ugn ca 30 minuter eller tills de är mjuka och gyllenbruna. Banka ut kycklingfiléerna till ca 0,5 cm tjocka, vänd dem i kryddblandningen. Vispa ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar. Grilla därefter kycklingen 4 minuter per sida i fina rutmönster. Servera med wokade grönsaker ( eller vad jag kommer ihåg strimlad morot) potatis och sås. Pressa gärna en limeklyfta över varje kycklingfilé.
Har ni någon favorit festivalmat?
Kram Kajsa
Ps. Varje år åt jag även Langos, det gillar jag dessutom tokmycket det med. En dag ska vi göra egna hemma med, återkommer med ett resultat Ds.
Då du pratade festivalmat tänkte jag direkt på langos. Under kulturkalaset har vi haft ett ”mattorg” med mat från olika delar av världen. Roligt att gå runt och titta och lukta.
Nej har faktiskt ingen favorit festivalmat kul att du hittade just det receptet i boken 😀 du måste ju testa 👌
Det måste nog vara Langos som hör till festivalmaten för mig. Eller kanske mer nöjesfältet. Kycklingen lät riktigt god och vilken härlig kokbok med festivalmat.
nämen vad roligt med en sån festival, måste vara så kul att ta del av lite nya maträtter från olika länder. Kan tänka man får en hel del inspiration i köket själv efter en sån vistelse 🤩
Har faktiskt inte ätit så mycket festivalmat men den där kycklingen lät ju väldigt god 😊
Klart jag tänkte på langos direkt och vi gjorde det ofta förr hemma i Sverige. Måste nog göra det snart här med.
Kram Carin
Var hittade du kycklingen till lunch? På just Malmöfestivalen brukar jag fastna för norrländskt eller exotiskt i stil med etiopiskt m.m. men nu har vi ju ett par restauranger med det i stan. Saknar ett alp-ställe i Malmö med rutiga dukar, spätzle, gräddiga svampsåser och fläsk, schnitzel, fondue och desserter med körsbär.
Den serverades på Media Evolution i Västra Hamnen/ Dockan. såg att de serverade det för ett år sedan också. Dök upp på Facebook som ett förslag.
Kram Kajsa
Åhå, inte långt från mig alls och ändå har jag inte hunnit luncha där. Det blev Spill i fredags. Malmö har så mycket bra mat.
https://storavarvsgatan6.se/meny.html
Saknar Cajunkycklingen!!! Och såg nyss att de inte finns med på årets festival😢
Är det det ”riktiga” receptet på bilden? Det är lite suddigt…. Får man önska en bättre bild så att man kan få försöka tillaga det själv?
Hej Karolina,
har nu uppdaterat det med receptet i text.
Kram Kajsa
Den kan du äta varannan torsdag på Stora varvsgatan 6 Malmö.
https://storavarvsgatan6.se/meny.html