Att göra en festlig dessert till många personer som dessutom ska passa alla olika allergier, kan vara en utmaning i sig. På min fest hade vi IBS, vilket är att det måste vara laktos och glutenfritt. Skulle det vara långpanna eller små koppar eller kanske rent utav muffins med topping. Man vill ju gärna duka fram en snygg, lockande dessert, men som även ska vara enkel att göra då tiden är knapp.

Laktos och Gluten går ju lätt att byta ut till andra alternativ och som tur är att vi har bra utbud i våra affärer. Efter mycket letande och bollande med idéer i huvudet så landade det till slut på Gluten och mjölkfria muffins samt kladkakamuffins med geléhallonfluff. Passade även på att göra ett test bak när sambons dotter med pojkvän kom för att fira sambon. Testet bestod av Kladdkakamuffins med geléhallonfluff och dekoration.

Gluten och Mjölkfria Muffins
2 Dl Strösocker
2 Ägg
1 Dl Kakao
2 Tsk Vaniljsocker
Två Dl Glutenfri Mjölmix
2 Tsk Bakpulver
1 Dl Rapsolja
1,5 Dl Hett vatten
Vispa socker, vaniljsocker och ägg pösigt. Blanda därefter ihop de torra ingredienserna och tillsätt tillsammans med vatten och olja i smeten. Blanda väl.
Häll i 12 muffinsformar, grädda därefter mitt i ugn 200 grader 10-15 minuter
Vanliga Kladdkakamuffins som dessert till många
Geléhallonfluff
80- 100 Gram Geléhallon
3 Dl Vispgrädde
Ev. Röd karamellfärg
Värm Grädden med geléhallonen under omrörning utan att det börjar koka, tills godiset smält. Låt svalna och ställ därefter kallt i minst 5 H. Vispa upp till härligt fluff och dekorera din tårta eller kaka med en sprits.

En god dekoration på toppen, vill man ju gärna ha. Mån tro att jag har googlat bilder för tips och idéer. Det där med att spritsa är inte helt min grej, fast till slut så tyckte jag att jag ändå fick till det på fatet. På testbaket testade jag både små toppar och hela kakan och kom snabbt fram till att det blir hela kakan. Små toppar, blev mest kladdigt och fult. Jag behöver verkligen öva mer!! Testade även att göra ett sprakande spett med glitter att sätta i kakan, men det blev överflödigt. Dekorationen som vann bestod av guldpulver samt guld och svarta kakdekorationer.
Två dagar före festen gjordes själva baket av muffins i två olika turer. Det första baket blev de glutenfria som separerades från det vanliga baket. Geléhallonfluffet gjordes dagen före festen som fick därefter stå kallt över natten för att sedan vispas upp till ett härligt fluff att spritsa på kakan på själva festdagen.

Det här är en enkel dessert som passar till många och dessutom smakar bra.
Kram Kajsa
Dom såg väldigt goda ut. Har ibs och älskar att baka. Dessa måste testas. Kul med recept tips.
Men det såg ju så galet gott ut, ibland kan det bli mycket då det kommer till överkänslighet osv. Just nu har vi bara en vegetarian, att ta hänsyn till.
Inte de enklaste utmaningarna många gånger att få till goda desserter och bakverk. Muffinsen låter goda och ser goda ut. Kul att kunna få till både laktos- och glutenfritt.
Såg väldigt goda och fina ut, kan vara trixigt att komma på bra allergivänliga alternativ..
Såg verkligen jättegoda ut och fluffet lät magiskt gott.
Kram Carin
Älskar kladdkaka i alla former 🙂 Har aldrig testat den där sortens fluff så det får jag nog göra.
Hade själv beställt tårta till min fest och har nu käkat chokladmoussetårta i flera dagar, haha! Det står fortf kvar en bit i kylen på jobbet, men den åker i soporna idag!
Blir alltid så orolig att jag glömmer någon som har speciell kost när jag bjuder många. Problemet är att dem man känner ofta inte tänker att de måste meddela något så det gäller att själv ha koll på alla skaldjursallergiker eller paprikaallergier!
vilka vackra muffins. De ser nästan för fina för att ätas upp. Må så gott
Mums, mums!
Inte lätt med alla dessa allergier.
Trevlig fjärde advent!
Men så gott!
Och enkelt. Jag gillar när det blir gott och fint, utan en massa olika moment.