Fiskehoddorna en häftig fiskhandel

Vi promenerar på en härlig morgonpromenad genom Kungs och Slottsparken för att landa nere vid Fiskehoddorna på Banérkajen. Fiskehoddorna är Malmös största marknadsplats för färsk fisk och skaldjur. De ligger belägna på en liten sidogata vid Malmö kanal och Malmö Museum. De har legat här sedan mitten av 50 talet då Malmö Museum räddade ett par av bodarna. Dessa bodar är dessutom nu kulturminnesmärkta ”hoddor”. En riktigt häftig plats för att köpa färsk fisk tidigt en morgon, för de startar redan vid 7 snåret med sin försäljning.

Fiskehoddorna i Malmö
Fiskehoddorna i Malmö
Dagens fångst i en av bodarna
Dagens fångst

”Skarue me te hoddorna?”

Året runt tycker jag det här är en charmig del av Malmö som på något sätt ligger lite dolt på en sidogata i Malmö. Här gillar jag att bara slå mig ner vid sidan om, alldeles bredvid kanalens slut. Här kan man verkligen njuta av omgivningen som är charmig och unik trots att det ligger nästan mitt i centrala Malmö. På något vis så infinner sig dessutom lugnet och harmonin här. På sommaren avgår även museum linjen med sin spårvagn från svunna tider från samma gata som man kan ta sig en tur med.

Malmö Spårvagn
Malmö Spårvagn

Fiskehoddorna stod från början vid Citadellkajen redan på andra halvan av 1800 talet. Det var enkla enrumsbodar för redskap till fisket. Redan då såldes den färska fisken utanför boden av fiskegubbarna eller sillagummorna. På den tiden så var kajen berikad med ett 30 tal hoddor som sedan skulle rivas på 50 talets mitt. Malmö Museum räddade ett tiotal hoddor som idag är en aktiv marknadshandel.

Träbåtar och lyftkranar
Träbåtar och lyftkranar – en oas mitt i stan
Fiskehoddor och tillbehör

Sommar lunch i fiskehoddorna

Sommartid kan man nu dessutom njuta av en portion Fish & Chips från Blå Hoddan till lunch. Själv har vi inte testat den än, men det ligger på min to-do-list för matställen att testa. Det sägs dessutom att det ska vara Malmös bästa, så förhoppning är stor. Förhoppningsvis får vi till det denna sommaren att ta oss dit.

Fiskehoddorna i Malmö
Fiskehoddorna i Malmö en unik plats i stan

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Fiskehoddorna en häftig fiskhandel”

 1. Älskar älskar Hoddorna! De är så charmiga, älskar gå runt där.
  Jag har inte heller testat fish & chips där men jag känner att jag måste göra det snart!
  Kram

 2. Åh, det låter riktigt mysigt och charmigt! Tyvärr ser jag inte en enda bild i inlägget. Ser bara reklambilder. Har märkt att det dyker upp väldigt mycket reklamannonser som man får klicka bort, när jag går in på din blogg. Vet inte om det beror på din sida eller min dator???

  Apropå ”symammor”, min mamma sydde också väldigt mycket (tror typ alla mammor kunde sy på 60-70-talet???) kläder till oss barn när vi var små. Själv satt jag tydligen på köksbordet bakom hennes symaskin och roade mig med något. Däremot minns jag att jag avskydde när min mamma skulle rita mönster hos min moster…
  Kram och ha en fin lill-lördag!
  /Maria

 3. Tycker ändå att Malmö är vackert. Finns alltid så mycket att se, men som turist är det ofta svårt att hitta sådana pärlor tycker jag.

 4. Åh fisk är gott jag har dock aldrig ätit färsk fisk så det måste vara något. Jag hoppas att jag någon gång får prova det. För det låter jättegott 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *