Grytor är något som ofta tar tid att laga, men denna fläskfilégryta passar lika bra en vardagskväll. Måndag när jag har som minst tid i köket eftersom jag slutar kl 17:00 och ska köra till vattengympan 18:45 kräver lite snabb mat att laga. Med lite teamwork i köket, så funkar denna gryta alldeles perfekt att laga även på en måndag.

Sambon han putsade köttet och tärnade upp det i lagom bitar medan jag fixade baconet. Han skalade och hackade purjolök, lök o vitlök medan jag slantade morötter och skivade champinjoner. Även all vätska var upphällt i en bringare tills det var dags. Sedan var det bara att fräsa och bygga ihop grytan. Under tiden den stod och småputtrade passade vi på att sätta i gång riset. Teamwork på bästa sätt.
Fläskfilégryta till fyra
1 Fläskfilé, cirka 800 gram
140 Gram Bacon
8 små steklökar
3 Morötter
2 Vitlöksklyftor
1 Purjolök
200 Gram Skogschampinjoner
3 Dl Rödvin
1 Dl Vatten
2 Msk Tomatpuré
2 Msk Oxfond
1 Msk Soja
2 Lagerblad
1 Tsk Torkad Timjan
½ Tsk Torkad Rosmarin
2 Msk Maizena i lite kallt vatten, till redning

Garnering: Färsk Timjan Putsa filén och skär den i 3–4 cm bitar och dela bacon i mindre bitar. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar. Skala löken, skiva vitlöken, strimla purjolöken och skiva svampen. Bryn fläskfilé och bacon i en stekpanna och lägg därefter över i en gryta. Fräs steklöken tillsammans med morötterna i några minuter och lägg dessa i samma gryta. Till sist stek purjo, vitlök och svampen och lägg därefter ner i grytan tillsammans med det andra. Häll på vatten, vin, fond, soja, lagerblad, timjan och rosmarin. Låt därefter det småputtra under lock cirka 10 minuter. Red av och låt det koka upp. Servera med potatis eller ris. Originalrecept kommer från 56kilo.se


Som vanligt är det förberedelserna som tar den längsta tiden. När allt det är klart, så går själva tillagningen hyfsat snabbt. Maten den var dessutom utsökt god och mustig. Värmande god så här i höstrusket. Jag hann dessutom äta utan att stressa, sedan var det bara för mig att köra i väg för att hoppa i plurret.
Kram Kajsa
Ser gott ut och liknar något som vi brukar göra som vi kallar för Afrikansk gryta. Vi äter kött väldigt sällan numera, det har blivit för dyrt. Men gott är det 🙂
Med ett fungerande teamwork går det mesta fortare och lättare😄 Så god den grytan ser ut, och helt klart är det ett stort plus att den går hyfsat fort att laga. Jag är inte så road av långkok längre😅
Det ser supergott ut! Teamwork i köket är ju det bästa, blir mycket roligare då.
Såg ut som en mumsig gryta att äta en kall kylig vinterdag.
Teama i köket är så trevligt med nära och kära
Så gott! Det var jättelängesen jag åt något med fläskfilé. Kanske ska göra det ikväll.
Passar bra när det är svinkallt ute. (vi har -27…)