Det var alldeles nyligen som jag hittade det, för mig, nya ordet; flexiterian. En människa som har som ambition att äta vegetariskt någon/några gånger i veckan men som dessutom även äter kött och fisk. Tja… Det passar ju bra in på mig i alla fall. Vegeterian har jag svårt att kunna bli… åtminstone på hösten/vintern när man fyller frysen med hjortkött, älg, vildvin, lamm… Nä… Kött vill jag äta ibland, men jag vill veta vart mitt kött kommer ifrån och handlar bara svenskt. Lammet beställer jag från Hagalunds Gårdsmat som föder upp sina djur på naturens egna villkor – utan tillsatser samt de dessutom samarbetar med små lokala gårdar.
En välbevarad hemlighet
Viltköttet köper jag från Halland (en väl bevarad hemlighet) och har gjort så i några år. Bättre viltkött finns inte.
Men nu var det inte kött jag skulle skriva om idag utan grönsaker! Som av en händelse råkade jag snubbla över tidningen ”Vardags Vego”. Köpte med den hem utan att ha några större förhoppningar men OJ så rolig och inspirerande den var! Jag hoppas dessutom verkligen att det är en tidning som kommer att komma regelbundet. Jag har redan testat 3 rätter därifrån, snabba, lättlagade och fantastiskt goda!
Den första rätten jag testade var Ugnsbakad pumpa med fetaoströra. Eftersom vi hade en massa butternutpumpor i trädgården så var det bara att plocka in en pumpa och sätta igång.
Ugnsbakad pumpa med fetaoströra
- en pumpa på cirka 900 gram
- 30 gram mjukt smör
- ½ tsk malen ingefära
- 1 krm riven muskotnöt. (använd gärna en hel nöt och riv själv istället för att köpa den färdigrivna)
- salt, svartpeppar
Oströra
- 1½ dl matyoghurt (gärna den ryska)
- 75 g fetaost av god kvalitet
- 1 tsk färsk timjan
- ½ vitlöksklyfta, finriven
Ugn: 225 grader
Skär pumpan i skivor och ta bort kärnorna. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda det mjuka smöret (OBS! Smöret skall ej vara smält!) med ingefära och muskot. Gnid in pumpan med smöret, salta och dra några varv över med pepparkvarnen. Rosta i ugnen i cirka 25 minuter.
Mosa fetaosten och blanda ut med lite yoghurt i taget tills det blir en slät kräm. Riv i vitlöken, smaka av med salt och peppar och blanda ner timjanen.
Servera med god grönsallad och tomater.

Butternutpumpan är söt och mild i sin smak och blir här lite upphottad med ingefäran och muskotnöten. Det var så gott!
Nästa rätt som jag testade var även detta var enkelt och dessutom snabblagat.
”Auberginerullar med spenatricotta”
- 3 auberginer
- 2 msk olivolja (det brukar gå åt mera…)
- 300 g färsk spenat (gärna babyspenat)
- 250 g ricottaost
- 2 vitlöksklyftor
- salt, peppar
- 350 g pastasås med tomat (Vill du göra den snabba varianten så köper du färdig, annars gör man den bästa tomatsåsen själv. Ju.
- 2 dl riven parmesanost av god kvalitet
Ugn: 225 grader
Skiva auberginerna på längden och lägg dem på en plåt. Pensla dem med olja och stek dem mjuka i ugnen i cirka 15 minuter.
Häll kokhett vatten över spenaten, direkt efter kallt vatten. Kan behövas upprepas 2 ggr. Krama ur vattnet från spenaten och mixa ihop den med ricottaosten. Pressa i vitlök, salta och peppra-
Fördela spenatblandningen på auberginskivorna och rulla ihop. Lägg dem i en form, häll över tomatsåsen och strö över parmesanosten. Grädda i ugnen 10 minuter.
Serveras med sallad.

Så krämigt och ljuvligt och full av smak!
Sista rätten som jag testade hade jag faktiskt smakat när jag var i New Orleans för en hiskelig massa år sedan. Det var lika gott nu kan jag lova! Till detta serverade jag dem med fetaostkrämen som dessutom blivit över från pumporna.
”Hush puppies”
- 400 g majskorn av god kvalitet
- 1 gul lök, medelstor
- 4-6 jalapeños, beroende på styrka
- 3 dl majsmjöl
- ½ dl phyllishusk
- 1½ dl vatten
- 1 msk bakpulver
- 3 tsk salt
- 1 tsk svartpeppar
Mixa majsen med stavmixer. Finhacka löken och jalapeños. Blanda samman alla ingredienser i en bunke och rör snabbt ihop till en slät smet.
Hetta upp olja (eller en mix av olja och smör) i en stekpanna. Klicka ut små pluppar och stek runt om så de får en fin färg.
Detta är dessutom glutenfritt så det passar perfekt att göra till de som har gluten.

Bästa vegetariska tidningen! Jag kommer med all säkerhet laga mig igenom alla recepten förr eller senare. Sedan kan man dessutom med gott samvete äta lite kött och fisk igen. Jag fick även lära mig ett nytt begrepp i denna tidning och det var; Pescetarian. En som är vegetarian men som äter fisk och skaldjur. Fastän man skall ju lära sig något nytt varje dag…
Kram, Lena
Jaa!! Det är jag med! En flexeterian!
Kram Jenny