Fredagsdrinken Chicago Fizz

Fredag igen och såklart en fredagsdrink och valet landade på en Chicago Fizz. Själv av förklarliga själv får jag hoppa över den denna fredag, men njut för mig med!

Chicago Fizz
Chicago Fizz

Chicago Fizz är en sofistikerad drink som kom till före förbudstiden i ’Windy City” Chicago. Innan den föll i glömska serverades den på bland annat Astoria-Waldorf.

Chicago Fizz

3 cl Mörk Rom

3 cl Tawny Portvin

1,5 cl färskpressad citronjuice

0,75 cl sockerlag, gärna extra söt (2-1)

1 Äggvita

3 cl soda

Häll alla ingredienser i en smaker utan is och skaka kraftigt tills du nästan får kramp i armen. Tillsätt därefter is och skaka kall. Detta för att du ska få en fin skumkrona. Sila upp i ett glas och toppa därefter försiktigt med sodan. Garnera med citron.

Fin skumkrona på drinken
Med en fin skumkrona

Förbudstiden var i USA mellan 1920-1933 och förbjöd alla alkoholhaltiga rusdrycker. Allt för att skapa ett nyktert Amerika. Under denna tiden blomstrade kriminaliteten av smuggelsprit och hembränning. I städerna öppnade dessutom ”speakeasy barer” , hemliga klubbar med illegal sprit. Idag hittar du häftiga speakeasy barer världen över som t.ex. Night Jar som vi besökte i London.

Pianisten på Nightjar
Pianisten på Nightjar

1922 försökte vi införa i Sverige russrycksförbud och motboken kom till för att begränsa konsumtionen. Även här hittade man lönnkrogar.

Helgen här blir lugn men på söndag ska vi faktiskt åka på spa. För min del blir det lite mindre spa:ande och mer umgås och koppla av. Det ska bli ett skönt avbrott att få komma hemifrån.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

6 reaktioner till “Fredagsdrinken Chicago Fizz”

 1. Det är ju klart att det aldrig är bra att dricka för mycket alkohol. Har bott med en alkis och mamma var det nog också. Däremot tror jag inte på förbud och som du skrev. Hembränt och lönnkrogar frodas vid de lägena.

 2. Den drinken ser & låter väldigt god 🍹😊. Den skulle jag vilja smaka på. Tack för lite historia med. Har jag lärt mig något nytt 🙏🏻😊👍.
  Trevligt att åka på spa. Så skönt.

  Ta hand om dig och va rädd om dig❣️🤗

 3. Vad jag förstått ingick inte vin i motboken, det var fritt, men det var väl så att de flesta svenskar då inte drack vin, utan bara sprit.
  Detta med motboken var väl egentligen inte någon större succé. Man kan ju bränna hemma.
  Förbudstiden i USA lyckades väl inte heller så bra.
  Jag har också väldigt svårt för ett statligt Systembolag och det har väl de flesta länder insett, förutom Sverige och några få till i Norden.
  Ha det bra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *