Glöggen är som gjort för att samlas

Glöggen
Dags för glöggfest

Glöggen är som gjord för att samlas. Det gillas av många, det är mysigt och det kommer tillsammans med en massa godsaker. För en si så där 16-17 år tillbaka så var jag ganska nyinflyttad i ett villaområde utanför Malmö. På sommaren så var det alltid en grannfest på gatan, vilket var årets höjdpunkt. Där och då tyckte jag att det dessutom vore roligt att lära känna grannarna ännu bättre. Så hela gatans grannar blev inbjudna till glöggfest hemma hos oss. Tillställningen blev så poppis att alla grannar ville att vi skulle göra det varje år. En tradition som sedan dessutom fortsatte i flera år. Tilltugget som var en succé, var små snittar med ost crème och valnöt, kanske du skulle gilla dem du också?!

glöggmingel behöver glögg och godsaker
Glöggmingel behöver glögg och godsaker

Ostsnittar till Glöggen

10 st

4 Dl Grovriven Kvibille Prästost

2 Dl Lätt Crème Fraiche 

1/2 Dl Hackade Valnötter

1 Msk Flytande Honung

5 Msk Grovt bröd

Blanda ihop alla ingredienser och lägg därefter på en bit rostad eller icke rostad grov macka. Toppa med lite hackade Valnötter.

Jag flyttade vidare in till en lägenhet i Malmö och bildade ett nytt hem med min nuvarande sambo. Traditionen som var riktigt mysig ville jag dessutom gärna fortsätta med. Min sambo och jag startade traditionen tillsammans med våra vänner i stället för grannar. Varje år bjuder vi in på glögg, snittar, lussebullar och julgodis. Det skrattas, dansas och tisslas och tasslas i varje hörn. Det mumsas på Snickers rutor, kola som dessutom kokas så god och seg och så självklart pepparkakor med brieost. Brieosten, den är bara ett måste varje jul. Hela hemmet jul pyntas och vi vill att kvällen ska vara en stor mys faktor deluxe för våra vänner.

Julgodis
Julgodis

Idag den 1 december är det Glöggens dag som vi firar. Skål på er där hemma och njut nu av ett glas glögg och något gott till.

I år har vi inte någon glöggfest här hemma, då det vankas en 50 års fest runt hörnet. Men nästa år hoppas jag att vi är tillbaka till vår underbart trevliga tradition igen.

Glubbel glögg i bubbulform
Glubbel, inget man glubblar om…

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

10 reaktioner till “Glöggen är som gjort för att samlas”

 1. Vilken trevlig tradition ni haft och fortfarande har med era vänner nu.
  Glögg är så gott, så det blir nog ett glas i kväll med en pepparkaka till.
  Kram Carin och tack för receptet.

 2. Vilken underbar tradition! Är dock inte så glad i glögg, men man kan ju dricka annat. Vet att jag gjorde en annan varm vinterdryck för ett par år sedan.. ska nog faktiskt leta upp det receptet!

  De där snittarna låter super, helt i min smak! Håller faktiskt för fullt på att planera snittar som jag kan förbereda inför min lilla fest om ett par veckor 🙂

  Och så roligt att läsa att det är fler som äter pepparkakor med brie! Jag gillar inte mögelost så jag tar alltid brie istället – varm brie!!
  Kram

 3. låter som en härlig tradition, själv har jag lite svårt för glögg men har hittat några sorter genom året som är ett undantag, men med sådana smarriga tillbehör som du ger exempel på så blir nog glöggen minnesvärd

 4. Vi har haft glöggfest flera år i rad, men de sista åren har det av naturliga skäl inte fungerat så bra. Däremot har vi bjudit in våra grannar till i morgon. De blev så glada över en ”swedish glöggfest” Inte svenskar som du kanske förstår. Vår ständiga kattvakt, och ville så gärna tacka ännu en gång för hur mycket dom hjälper oss.

 5. Glöggmys med nära och kära är så mysigt. Jag gillar verkligen glögg och myser gärna med en mugg om kvällarna. Förr fanns en glögg som hette LUCIA vilken togs ur sortimentet för något år sedan till min besvikelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *