Att baka glutenfria bullar är helt annorlunda än när man bakar vanliga bullar. Mjölet är finare, tjockare och trögare. Degen blir kladdigare och det är en helt annan kemi än vid vanligt bullbak. Jag känner mig dessutom mer osäker när det gäller att baka glutenfritt.

Jag personligen tycker det är svårt att veta om man får en bra deg och om baket dessutom kommer att lyckas. Degen ska vara lösare och får inte knådas för hårt – alltså vara lösare men inte rinnig. En helt annan kemi än det vanliga bullbaket. Trots det är det intressant att försöka sig på bullbaket då matallergier blir vanligare och vi har både familjemedlemmar och vänner som äter glutenfritt.
Kalljästa Glutenfria bullar
5 Dl Vatten
0,25 pkt Jäst
1 Tsk Salt
1 Msk Olja
2 Dl Glutenfria Havregryn
6–7 Dl Glutenfri Mjölmix, ljus
Blanda vatten, jäst, salt och olja i en bunke. När jästen löst sig tillsätt havregrynen och rör om. Tillsätt därefter mjölmixen lite i taget tills du får en lös deg som börjar släppa i kanterna. Den får inte vara så fast att den går att knåda, men inte heller så lös att den är rinnig. Låt den därefter kalljäsa i kylen minst 8 timmar, perfekt över natten.

Sätt ugnen på 250 grader. Ta ut din deg på ett mjölat bakbord och forma till en avlång rulle. Dela den i 8 lika stora bitar. Knåda inte degen utan forma bara den lätt och lägg på bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 12 minuter.

Min syster som äter glutenfritt fick agera testpilot på min dotters 30 års brunch. Hon blev så nöjd att hon ville ha receptet direkt, då hon inte hittat något bra recept att följa. Hon blev dessutom lika glad för de glutenfria våfflorna och att hallonpannacotta & vaniljkräm tårtan gjorts laktos och glutenfri.
Nu kan jag baka något litet glutenfritt också, fast det är en helt annan match i köket.
Kram Kajsa
Bakade en del glutenfritt förr och vi hade i fiberhusk då för att kunna binda degen. Bra att möjligheterna finns för de som inte kan äta det.
Vad roligt att din syster uppskattade bullarna! Kan uppleva att det blir en speciell konsistens osv när man använder fiberhusk osv så detta lät spännande att testa. Älskar kalljästa bullar så att man inte behöver gå upp allt för tidigt men ändå få nybakat till frukost 🙂
Håller med dig, det är inte lätt att baka glutenfritt.
Men du fick ju högsta betyg av din syster, så du måste ha lyckats 😉😁.
Kram Carin
Jag tycker det är svårt att baka glutenfritt för att degen känns så annorlunda och det är svårt att veta hur den ska kännas. Men det är väl en vanesak också. Kul att bullarna fick godkänt. Sparar ner det här receptet!
Mamma bakade ibland förr kalljästa bullar minns jag. Men bara för att minns jag inte hur de smakade.
Glutenfritt är bra med tanke på alla som är allergiska mot det
Håller med om att baka ett gott glutenfritt bröd är hopplöst. Brukar hålla mig till kladdkaka på potatismjöl, gör ju inget om den blir för kladdig 😉
Har aldrig prövat på glutenfritt bak.
Tycker också det är ett stort ansvar jag tar på mig, så det inte råkar komma med något fel.
Trevlig Valborg!
Ja, det kräver lite träning att baka glutenfritt. Men det går. Jag bakar ibland till min mamma, så hon slipper. Jag kanske får prova dessa.