Goda tomat recept testas och det spritter i kroppen

Mer tomater, mer burkar i kylen. Nya goda roliga tomat recept har testats här hemma. Det riktigt spritter i kroppen av allt tomattrix här hemma. För varje gång jag kommer ut till kolonin, så hämtar jag hem ett nytt gäng tomater, som outsinlig guldgruva.

Tomater i olika färger
Delar av årets skörd från kolonin

Har ni sett filmen – Stekta gröna Tomater på Whistlestop Café?? Det är nog en av mina favoritfilmer som jag sett ett antal gånger. Men har ni testat stekta gröna tomater på riktigt? Inte jag heller, så nu när jag har ett gäng tomater att skörda, så tänkte jag …måste ju testa! Är det verkligen så gott? Men näe, jag har ännu inte vågat mig på det. Har du?

Man kan frysa in tomater, hackade för att ta fram till höstgrytorna. De blir ju en aning ”slabbiga” som vi säger på skånska, alltså lite mjuka och blöta. Så jag gjorde i stället burkar med inlagda tomater som ska få användas till framtida grytor och middagar. Enkelt att göra och gott att ta fram, ja det är ju verkligen värt ett försök.

Tomter, timjan, glasbur och olja på en skärbräda är ett av de tomat recept jag testar

Konserverade tomater

Ren glasburk

Tomater i halvor eller bitar

Olivolja

Vitlöksklyftor

Lite Honung

Kryddor t.ex. rosmarin, oregano, timjan, Basilika

Och en nypa flingsalt

Konservera tomater i ugnen
Konserverade tomater i en glasburg
Konservera tomater till goda grytor

Fyll varje burk till en ¾ del med tomater, fyll på med övriga ingredienser. Ställ in utan lock i 120 grader och ta ut när det börjar småputtra i oljan. Då är det dags att ta ut, på med locket direkt och låt därefter svalna. Förvara därefter i kylen.

Hemmagjorda soltorkade tomater, tomat chutney, konserverade tomater i glasburkar och en massa goda tomat recept
Gott med olika burkar med tomater från egen skörd

Till sist gjorde jag en tomat Chutney som gjorde att min sambo stönade av doften. Det var inte en super god doft som spred sig i lägenheten, men jag kämpade på. Smaken då? Den var ju absolut mer till sin fördel och chutney kommer användas till höstens matlagning. Jag tänker inte dela med mig av receptet, för jag tror att det finns bättre tomat recept än det här. Jag tänker i allafall prova mig fram. Soltorkade tomater det var i alla fall en dunder hit!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

12 reaktioner till “Goda tomat recept testas och det spritter i kroppen”

 1. Jajamen, den filmen har jag sett!

  Men så mycket gott det går att göra av tomater och så vackert det är när de kommer i så många olika färger och nyanser. Som konstverk.

  Tack för inspirationen!

  Ha en fin kväll,

  Kramen, Anneli

 2. Älskar att äta egenodlade tomater! Eller mamma&pappa-odlade 🙂 Har fått flera påsar av dem i sommar och det är ju som att äta smågodis!
  Minns filmen och tänkte på den för ett tag sedan. Skulle vilja se om den. Har inte testat stekta gröna tomater 🙂

 3. Oh stekta gröna tomater 😍 det har jag alltid velat smaka. Har aldrig ens funderat på att göra det själv, jag är inte någon mästerkock och jag misstänker att det behövs göras av en mästerkock eller en gammal farmor som lagat mat i tusen år.
  Tomatburkarna blev ju oerhört vackra.
  Kram

 4. Tomater är ju så himla gott särskilt om man odlat dem själv. Jag är så tacksam för att vi fick tomater från båda våra plantor som stått på balkongen hela sommaren

 5. Har inte sett den filmen, men det låter väldigt spännande med stekta tomater!
  Får testa konservera ett år när kan fått mer tomater 🙂

 6. har nog sett den filmen för länge sen.
  men minns ath jag nog inte förstod det hela . kanske man borde se igen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *