Mer tomater, mer burkar i kylen. Nya goda roliga tomat recept har testats här hemma. Det riktigt spritter i kroppen av allt tomattrix här hemma. För varje gång jag kommer ut till kolonin, så hämtar jag hem ett nytt gäng tomater, som outsinlig guldgruva.
Har ni sett filmen – Stekta gröna Tomater på Whistlestop Café?? Det är nog en av mina favoritfilmer som jag sett ett antal gånger. Men har ni testat stekta gröna tomater på riktigt? Inte jag heller, så nu när jag har ett gäng tomater att skörda, så tänkte jag …måste ju testa! Är det verkligen så gott? Men näe, jag har ännu inte vågat mig på det. Har du?
Man kan frysa in tomater, hackade för att ta fram till höstgrytorna. De blir ju en aning ”slabbiga” som vi säger på skånska, alltså lite mjuka och blöta. Så jag gjorde i stället burkar med inlagda tomater som ska få användas till framtida grytor och middagar. Enkelt att göra och gott att ta fram, ja det är ju verkligen värt ett försök.
Konserverade tomater
Ren glasburk
Tomater i halvor eller bitar
Olivolja
Vitlöksklyftor
Lite Honung
Kryddor t.ex. rosmarin, oregano, timjan, Basilika
Och en nypa flingsalt
Fyll varje burk till en ¾ del med tomater, fyll på med övriga ingredienser. Ställ in utan lock i 120 grader och ta ut när det börjar småputtra i oljan. Då är det dags att ta ut, på med locket direkt och låt därefter svalna. Förvara därefter i kylen.
Till sist gjorde jag en tomat Chutney som gjorde att min sambo stönade av doften. Det var inte en super god doft som spred sig i lägenheten, men jag kämpade på. Smaken då? Den var ju absolut mer till sin fördel och chutney kommer användas till höstens matlagning. Jag tänker inte dela med mig av receptet, för jag tror att det finns bättre tomat recept än det här. Jag tänker i allafall prova mig fram. Soltorkade tomater det var i alla fall en dunder hit!
Kram Kajsa
Jajamen, den filmen har jag sett!
Men så mycket gott det går att göra av tomater och så vackert det är när de kommer i så många olika färger och nyanser. Som konstverk.
Tack för inspirationen!
Ha en fin kväll,
Kramen, Anneli
Den filmen är riktigt bra, har dock aldrig ätit stekta gröna, dock gröna direkt från butik men var ingen hit.
Älskar att äta egenodlade tomater! Eller mamma&pappa-odlade 🙂 Har fått flera påsar av dem i sommar och det är ju som att äta smågodis!
Minns filmen och tänkte på den för ett tag sedan. Skulle vilja se om den. Har inte testat stekta gröna tomater 🙂
Jag har inte sett filmen 🙈 men jag älskar egenodlade tomater mer än köpta. Oj vad mycket man kan göra med tomater som jag inte visste 😊. Tack för att du delar med dig
Oh stekta gröna tomater 😍 det har jag alltid velat smaka. Har aldrig ens funderat på att göra det själv, jag är inte någon mästerkock och jag misstänker att det behövs göras av en mästerkock eller en gammal farmor som lagat mat i tusen år.
Tomatburkarna blev ju oerhört vackra.
Kram
Jag har inte sett den filmen, men bara sett reklam för den. Finns så mycket gott att göra, det gäller bara att börja.
Tomater är ju så himla gott särskilt om man odlat dem själv. Jag är så tacksam för att vi fick tomater från båda våra plantor som stått på balkongen hela sommaren
Har inte sett den filmen, men det låter väldigt spännande med stekta tomater!
Får testa konservera ett år när kan fått mer tomater 🙂
åh det här har jag aldrig testat innan:) Det här är en grej jag absolut kommer att testa 🙂 har typ tomater till allt 🙂
Ohh tack för all inspo på alla tomatrecept och snyggqa bilder till
har nog sett den filmen för länge sen.
men minns ath jag nog inte förstod det hela . kanske man borde se igen
näe den filmen har jag inte sett, men tomaterna såg verkligen super goda ut i alla fall 😀