Gör det själv julkalender med mat, dryck och underhållning

Julkalender var något som man alltid hade som barn. Det var så spännande att få öppna en lucka varje dag. Barnen hade dessutom alltid en choklad kalender när de växte upp. Medan idag ska det gärna vara present julkalender till både barn och vuxna. Utbudet är idag dessutom väldigt brett och kostsamt.

Gör det själv julkalender
En julkalender fylld med goda saker som vi älskar

Förra året så kände jag för att jag ville ha en julkalender till oss, en som vi kunde öppna fylld med saker som vi skulle bli glada för. Mat, dryck och underhållning är saker som vi älskar så det var det jag satsade på. På Panduro hittade jag ett ark med 24 juliga siffror som jag kunde klippa ut i fyrkanter. Sedan tog jag pappark och gjorde därefter små kuvert som jag klistrade siffrorna utanpå. Om man inte har papp eller siffror kan man ju dessutom lika bra ta 24 kuvert och rita siffror och mönster utanpå.

Juliga siffror till en julkalender

Sedan började jag gnugga mina geniknölar och funderade ut vad som jag skulle fylla kalendern med. Jag började därefter med att skriva en lista över dagarna och vilken veckodag det var. Jag skrev ner online event på reseupplevelser, restaurangbesök, hotellfrukost i vårt eget kök och julskyltnings promenad genom stan. Där var att laga dumplings tillsammans eller ha en mixa juldrinkar kväll i köket, kontra slå in julklappar till mysig julmusik. Det var verkligen både högt och lågt med vad vi skulle göra. Därefter pusslade jag ihop en passande kalender för oss två. En riktigt rolig adventskalender att öppna varje dag.

Drinktillbehör uppdukat till juldrinkar
Dags för att skapa juliga drinkar

Rim ska det vara i en julkalender

Så var det här med att rimma till jul. Det är ju lite speciellt. Jag fick för mig att köra rim på varje dag, vilket dessutom gjorde det lite svårare att få ihop. Det blev att skriva rim, sen skriva om dem tills de blev hyfsat bra.

Kalendern den startade såhär:

Tomten gömmer något i vår vrå

Inte ska vi det där låta stå

Öppna och smaka, njuta vi få

Av denna gåva som kommer i två

Bakom gardinen gömde jag två flaskor cider och två flaskor öl till oss som vi fick på kvällen. Sambon tyckte dessutom det var en jätterolig kalender att han själv smög in en extra kuvert på min födelsedag.

Små lappar med rim för varje dag i 24 dagar
Goda och roliga rim för 24 dagar

Lucia som var på en söndag lät såhär:

Lucia hon lyser och tomten trippar på fötter

Vi sitter i soffan och knäcker lite nötter

Stannar inne och myser hela dagen

Julfilm och lite lussegott i magen

Så sätt igång och skapa er egna kalender som passar dig eller dessutom hela din familj. Här är ett par goda juliga tips att ha med i kalendern – staycation med hotellfrukost hemmabaka fyllda bullar i form av en julgran – torka apelsiner och skapa kransargöra hemmagjort julgodis

Gör det själv chokladkalender fylld med röda hjärtan
Chokladkalender som uppmuntrar

Vill man istället göra en chokladkalender finns det chokladhjärtan i rött cellofan att köpa i lösgodisbutiker. Klistra en på varje ruta med en uppmuntrande text i 24 dagar.

Hoppas jag nu allt gjorde er sugna på att skapa er egna julkalender att roa er med.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Gör det själv julkalender med mat, dryck och underhållning”

 1. Jag gjorde kalendrar till barnen när de var små, men på den tiden var det så svårt att hitta små saker att slå in.

  Förra året gjorde jag en kalender till min man med proteinbarer och wiskey. Han blev supernöjd 🙂

 2. Jag gjorde egna julkalendrar först till våra egna barn, med små saker i till dem.
  Sedan blev det barnbarnens tur att få julklappskalender. Men nu är det ett minne blått sedan vi flyttade till Spanien.
  Nu får deras föräldrar fixa deras kalendrar till jul.
  Kram Carin

 3. Ohh det är så krativt och fint med jullkalendrar och vi ska också göra ngt fint av en som jag har som man kan stoppa i egna grejer i åt tösen =D.

  Fina tips du visar

 4. Brukade allt göra kalender till barnen när de var små. Numera blir det paket varje advent istället med en liten större gåva. Riktigt bra idé på kalender för hela familjen.

 5. Vilken fantastiskt underbar kalender! En sådan hade jag älskat! Här har kalendrarna varierat genom åren, men det har alltid varit någon variant till barnen. Jag älskade min paket-kalender när jag var liten 🙂

  I år har jag köpt en sminkkalender till mig själv, dottern har valt en kristall-kalender (?) och sonen en Harry Potter-variant. Maken har inte fått någon paketvariant, men har en lite finare chokladkalender. Ja, det har jag och sonen också, medan dottern inte ville ha någon sådan i år.

  Jag blev sugen på att göra en ”aktivitetskalender” också, får se om jag får till det… Vi har ju haft en inneboende liten nisse några år så det har varit lite sådana uppdrag han ”gett” oss, typ pepparkaksbakning, skicka julkort osv. Jag har liiiite mycket på min agenda med tanke på födelsedagsfest, julfest med jobbet osv, men kanske hinner få till något aktivitets-aktigt ockås.. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *