Har du matförgiftat någon, någongång?

Det är varje matintresserad människas mardröm; att ha matförgiftat någon. Och ja, jag har gjort det en gång och jag mår fortfarande dåligt över det.

För några år sedan skulle vi ha en skördemiddag för de som hjälpt till på skörden och jag skulle göra mig till och laga massvis med rätter. Jag skulle säkerligen sno ihop 7 olika rätter och vin skulle vi ju ha i massor.

Alla kom när de skulle, glada i hågen och satte sig till bords och jag började svänga ihop mina rätter. När vi var inne på 3 rätten så reste sig en kille och gick ut. Efter ett tag kom han in igen och sa att han inte mådde så bra, han mådde lite illa och visste inte vad det var. Han satte sig till bords igen men efter bara en liten stund reste han sig och gick ut.

Jag hade 11 andra gäster som jag skulle serva medan min hjärna gick på högvarv. Hade han fått kräksjuka? Var han stressad kanske? Var det någon annan som mådde illa?

Jag såg framför mig värsta scenariot att alla skulle gå omkring som kaskadspyende zombies inom 20 minuter och jag fick panik!

Lånad bild från nätet

Men nej, ingen annan verkade till att må dåligt och kvällen flöt på fint även om mina tankar ofta var hos den stackaren som vi bäddat ner på ovanvåningen. Framåt midnatt mådde han så pass bra att hans flickvän kunde körde dem hem iallafall.

Vad var det då som hände egentligen?

Hur hade jag lyckats matförgifta en person i sällskapet? Jo, svaret var ganska enkelt. Det visade sig att de senaste gångerna som han ätit skaldjur så hade han mått lite kymigt. Det var inte värre än så, lite kymig känsla i kroppen. Men den kvällen hemma hos oss så serverade jag friterade blåmusslor med chili aioli och när han åt dessa musslor så utvecklade han den skaldjursallergi som legat och pyrt ett tag.

Skaldjursallergi kommer i vuxen ålder och det är därför som jag är så himla skeptisk till att äta just skaldjur. Man vet ju aldrig? Man kan ju bli jättesjuk!

Så gick det till när jag matförgiftade vår vän och det var de små rackarns musslorna som hjälpte till. Kajsa däremot är inte så räddhågsen som jag när det kommer till skaldjur. Ni kan läsa hennes inlägg här. Själv tror jag att jag fortsätter på min säkra väg utan för många skaldjur.

Friterade musslor med aioli – lånad bild

Så… hur var det nu? Har ni matförgiftat någon?

Kram, Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

20 reaktioner till “Har du matförgiftat någon, någongång?”

 1. Vilken mardröm alltså. Det vill man ju inte ha på sitt samvete. Hade även varit en fasa om jag blivit skaldjursallergiger då jag bara älskar allt som har med skaldjur attgöra,

  1. Ja man vet ju aldrig om det ligger och pyr lite anlag för att bli skaldjursallergiker i en. Jag tar det säkra för det osäkra och äter mindre.
   Kram, Lena

 2. Tycker inte att det där kan räknas som att matförgifta någon! Var dock rädd att vi råkat ge svärfar soppa med musslor i då han är allergisk mot det. Hade köpt en så där färdig Keldasoppa och glömt kolla just musslor… så dumt eftersom det bara var en liten förrätt och till huvudrätt var det skaldjurspaella och då var vi väldigt noga med att inte ha i musslor. Men när vi sitter och äter får jag plötsligt panik och även om det inte stod något om musslor så tog svärfar en tablett och blev istället väldigt trött…

 3. Näe inte vad jag vet så har jag ej det, men jag själv blev vädigt dålig av ens vän tsatsiki en gång, fick kramper i magen och magont av det. Hon hae för mycket vitlök i

  1. Ibland kan det bli för mycket av det goda helt enkelt. Älskar vitlök men man ska nog inte överdosera det.
   Kram, Lena

 4. Viljen hemsk känsla.
  Jag har aldrig matförgiftat någon vsd jag vet. Tack och lov.
  Men det känns som att hans reaktion hade kunnat komma när som helst 😀

  1. Ja hade det inte varit hos oss så hade det hänt hos någon annan, men det kändes riktigt hemskt.
   Kram, Lena

 5. Jag såg värsta scenariet framför mig att ni alla låg och kräktes samtidigt. Vilken tur att det bara var en person även om det var trist för honom. Jag hade gråtit blod om jag inte hade kunnat äta skaldjur!!!
  Ha en fin vecka 8 <3

  1. DET hade varit värsta mardrömmen om jag hade förgiftat alla! Vojne vojne… Ha en fin vecka 8 du med.
   Kram, Lena

 6. Nej jag tror ayy jag klarat mig än så länge. Däremot så var jag och vänner på en Finlandskryssning för många år sedan och två av fyra blev dåliga av något vi åt innan vi klev ombord. Det var så illa att de hade läkare hos sig och fick ligga i sjukstugan på båten redan efter två av 36 timmar. Det flögs tom med in läkare till dem med helikopter minns jag. Så man ska verkligen vara försiktig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *