Himmel och pannkaka

Pannkakslopp

Idag är det fettisdagen och vi äter fastlagsbullar/ semlor på tvären och bredden. Jag har redan hunnit äta fyra stycken före dagen till ära. Men faktiskt så är det dessutom Internationella pannkaksdagen, vilken startade i England från allra första början. Där arrangerandes pannkakslopp där man skulle springa med ett stekjärn med en pannkaka  och dessutom under loppets gång vända pannkakan i luften minst tre gånger. Ett sådant lopp skulle jag vilja vara med i. Föreslog för Lena – att vi borde samla ett  gäng och utföra loppet själva. Tänk vilken syn! Vi får se om vi får till det någon gång! Händer det lovar jag dessutom återkomma med bildbevis.

Mini pannkaka
Små plättar från pannkakslaggen

Hemma hos Lena lagas det mini pankakor/ plättar på ett riktigt pankakslagg och hemma hos oss så använder vi oss utav stekjärnet. Vant flippar sambon dessutom upp pannkakan i luften, själv har jag gjort några tama försök som gått sådär. Han är dessutom bäst på att göra pannkakor, så jag lämnar mer än gärna över jobbet till honom.  

Stor pannkaka eller plätta
Plätta eller pannkaka

Mormors Pannkakor

3 Dl Mjöl mixas med 6 Dl Mjölk

Tillsätt:

7 St Ägg

1 Tsk Salt

1/2 Dl Socker

2 Tsk Vaniljsocker

2 Tsk Kanel

3 Dl Mjölk

6 Dl Vetemjöl

100 Gram smält smör

Lenas Små Pannkakor

6 Dl Mjöl

2,5 dl Mjölk

3 Ägg

1/2 Tsk Salt och en nypa socker

25-50 Gram smält smör

små plättar med socker
Perfekta som en liten efterrätt

Pannkaka eller plättar vad är det för skilland? Här i Skåne kallar vi ofta den stora pannkakan (eller som vi säger på skånska pannekauga) för plättar och de mindre för små plättar. Grabbarna på jobb är tokiga på torsdagar då det vankas ärtsoppslunch och pannkakor. Själv är jag inte speciellt förtjust i ärtsoppa, så jag hänger inte gärna med. När jag växte upp var det något vi fick efter soppan, då inte ärtsoppa och nu för tiden blir de istället för middag och utan soppan före.

Men vad sägs om en fluffig god Amerikansk pannkaka till frukost brunchen? Trots att vi har receptet på väggen i köket, blir det inte ofta det blir gräddat några till frukost. Men fasiken vad gott det är.

Recept på Amerikanska pannkakor

Dock ser mitt recept som jag dessutom använder mig av lite annorlunda ut.

Amerikanska Pannkakor

3 Dl Mjöl

1 Msk Socker

1/2 Tsk Salt

1 Tsk Bakpulver

1/2 Tsk Bikarbonat

3 Dl Filmjölk

1 Ägg

1 Msk Smör

Färskostfylld pannkaka
Färskostfylld pannkaka

Fläskpannkaka har dessutom inte heller fallit mig på läppen till min dotters förtret. Men färskostfylld pannkaka att ha till picknicken eller som efterrätt, det är supergott må ni tro!!

Färskostfyllda pannkakor med honung och kanel. 

Gör pannkakor enligt Lenas recept ovan, grädda dem tunna, det blir cirka 8 stora pannkakor. Låt svalna.

Bred sedan ett tunt lager färskost, ringla över honung och strö över kanel. 

Rulla ihop till små rullar och njut!

Lena har precis fått hem lite ankägg som sägs göra smeten matigare och kan även användas till crepes eller våfflor. Dessutom måste man vispa med elvisp i minst 10 minuter för att få en fin smet. Så hemma hos dem blir det snart crepes till middag.

Och för lite helt onödigt vetande. När Fettisdagen och Internationella pannkaksdagen infaller. Då vet man att det är dessutom endast 47 dagar kvar tills Påskdagen!

Kram Kajsa & Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

16 reaktioner till “Himmel och pannkaka”

 1. Har varit sugen på semlor hela dagen, men nu blev jag sugen på pannkakor också. Här säger vi pannkakor då dom är större, och dom små säger vi plättar åt. Är inte så nyttigt, men så galet gott.

 2. Det visste jag faktiskt inte att det är internationella pannkaksdagen idag. Att man ska äta semla idag har jag koll på men inte pannkakorna. Sicken midding att vi ska ha pannkakor idag då. Men jag tänker inte göra dem. Jag ska bara titta på.
  Ha en fin dag

  Kramar
  Lene

 3. Som skåning har jag aldrig hört att pannkakor kallas plättar, plättar är dom små. Plättar gör jag gärna men inte pannkakor. Jag tycker att pannkakor ska vara tunna och jag är inte bra på att göra dom tunna men min syrra gör världens godaste pannkakor.

 4. Pannkaka är verkligen en favorit hos mig! Har dock varken ätit pannkaka, plättar eller semla idag! Har inte ätit en enda semla denna ”säsongen”, men är inte jätteförtjust i mandelmassa så det är ok. Fast nu blev jag väldigt sugen på semmelkladdkaka med en klick vispgrädde! Det är gott, trots mandelmassa!

 5. Så underbart gott med alla dess former av pannkakor! Gillar dem som pannkakor, plättar, fyllda som crepes eller varför inte som ugnspannkakor. Funkar i alla dess former ? American pancakes med lönnsirap är inte fy skam det heller! Hoppas du har haft en fin pannkaksdag/fettisdag ?

 6. Jag hade ingen aning om att det var 47 dagar kvar till påsk så var inte onödigt för mig. Själv tycker jag om pannkakor, och fläskpannkaka men det är väldigt mättande 🙂

 7. Åh det är ju så gott med pannkakor. Jag gillar Krabbelurer också. Mitt recept på pannkakor sitter i känslan…
  1 ägg per person, salt, MINI socker, mjöl tills det är så tjockt att det inte går att röra mer. mjölk efter hur mkt man vill ha =)

 8. Wow, vad gott det ser ut.
  Den där rullade ser jättegod ut! Borde provas.
  Tänk så många pannkakor jag har gjort i mitt liv, speciellt när barnen var små. Nu blir det alltmer sällan. Fast gott är det!
  Ha det bra!

 9. Men guud va gott. Har noll koll på de här med alla dagar om mat leksaker, förskola etc igår blev de dock inget sådant för oss är man dålig person för man inte kommer eller vet att detta är en sån dag etc ?

 10. Jag skulle heja på dig i ett sådant lopp, så himla roligt 😀 Tack för alla recept. Sist jag gjorde pannkisar så blev det ”Scrambled pancakes” och jag vet inte varför… de satt liksom bara inte ihop.

 11. Så gott med både semlor och pannkakor 🙂
  Och det heter plättar, tunnpannkakor och tjockpannkaka… (iaf enligt min pappa)
  Ärtsoppa äter jag helst inte. Det är nåt med konsistensen jag inte gillar. Men med mycket fläsk och senap så kan jag ”offra” mig en gång per år eller så.
  Va coolt med ett recept på väggen!

 12. Vilket pannkaksrace ni hade. Pannkakor är så galet gott och hos mig slinker det alltid ner när det bjuds. Du var mig en mästare på semlor. Jag fick i miog en och en halv sedan var det stopp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *