IBS – En uppsvälld mage blir glad igen.

För 20 -25 år sedan när barnen var små så var jag ingen hejare i köket. Gillade inte ens att laga mat. När stora tjejen dessutom fick sin lök allergi kommer jag ihåg att jag mest tyckte det var besvärligt. Knäppt, jag vet! Sen i hennes tonår började hennes mage krångla. Hon blev ofta uppblåst i magen, var gasig och hade ont i magen. Det tog tid innan vi fick en diagnos på att det var IBS – Irritated Bowel Syndrome. En tarmsjukdom som gör att vissa livsmedel inte kan tas upp som vanligt utan de bildar en jäsningsfunktion. Då var det inget jag riktigt förstod något av, det var ju ganska ovanligt med en massa allergier och specialkost. Själv har jag ingen allergi, så det kan ju varit en bidragande faktor. Hon slutade i allafall med laktos, vilket gjorde det mycket bättre för henne.

IBS mage
Lånad bild

Fodmap

I slutet av sommaren så pratade jag med en väninna som ofta har pratat om sin uppsvällda mage. Ett besvär som hon dragits med sedan tonåren. Hon har levt med det, accepterat det och inte tänkt så mycket på det tills i år då det var jobbigare än vanligt. Hon fick då tipset att börja med IBS vänlig kost. Via nätet finns det idag en väldigt bra guide, en sk FODMAP . En forskning från Australien där man tagit fram vilka livsmedel som lämpar sig bättre mot tarmen och inte startar den där otrevliga jäsningsprocessen.

Lågt index  har kolhydrater med korta sockerkedjor som inte tas så lätt upp i våra tarmar och högt index har kolhydrater med fler sockerkedjor som startar en jäsningsprocess i magen och gör den uppblåst och öm.

Fodmap är en lista med vilken mat som är vänligast och vad man bör undvika för att tarmarna ska må så bra som möjligt. På 14 dagar gick hennes magen nere till normalstorlek efter att äta IBS vänlig mat, uteslutet både laktos och gluten. Min väninna har aldrig mått så bra som hon gör idag. Tänk om hon hade haft denna vetskapen redan för 20 år sedan eller vi för den delen.

Lånad Bild

Dagens utbud gör det enklare

Nyligen skulle vi bjuda sambon son och sambo på mat och då skulle vi anpassa maten efter laktos och IBS kost. Laktos är enkelt att byta ut då vi har många laktosfria livsmedel att använda oss av. Men IBS då får man ju tänka till en extra gång. Vi tänkte oss en Kyckling Curry gryta med ananas och blomkålris. Blomkål visade sig ha en hög sockerkedja vilket startar jäsningsprocessen i magen, så då valde vi vanligt ris istället som har ett lågt index. Så blev maten bra för en irriterande tarm.

Kyckling med ris

Korsallergier och specialkost är dessutom något som är mycket vanligare idag hos många familjer. Vi har familjemedlemmar och vänner med laktos, mjölkfritt, nötter, lök,  IBS m.m. att ta hänsyn till. Vi är tacksamma att det finns många fina alternativ att välja på i affären när man ska bjuda hem. Sambon har jobbat några år med specialkost inom äldrevården, så med mer kunskap har vår acceptans dessutom också förändrats.

Detta är endast min personliga erfarenhet av IBS. Jag vill sprida vad jag vet och kanske kan det hjälpa någon som har samma symtom utan att veta vad de ska göra. Ta hand om din mage och må bra!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

22 reaktioner till “IBS – En uppsvälld mage blir glad igen.”

 1. Det är inte alltid så lätt att ordna mat som passar alla vid en bjudning, när det finns så många allergier. Det här med IBS-kost är dock något jag känner till pga att jag fick en felaktig IBS-diagnos som jag fick leva med i åratal. Åt enligt konstens alla regler men blev ändå allt sämre tills jag råkade på en kunnig läkare. Efter omfattande kirurgi kan jag äta vad jag vill, magen är platt och ibland undrar jag hur många andra som felaktigt fått den diagnosen…

  Kram!

 2. Mycket att tänka på när man har en med krånglande mage.
  Tror det är många som har lite krångel med sin mage när man äter vissa saker. Utan att veta varför magen reagerar så,
  Kram Carin

 3. Usch IBS verkar att vara en hemsk sjukdom som tyvärr drabbar alldeles för många❤ Tur för din vän att du har kunskap och erfarenhet ❤

 4. För många år sen jobbade jag på ett ställe där det fanns många olika allergier. Vid varje måltid lagade vi tre olika middagar just för att tillgodose allas behov. Det bästa är att man lär sig så mycket

 5. Tycker att det är bra att medvetenheten ökar om vad som är bra eller mindre bra för vårt mående när det gäller kosten. Jag äter en del lågkolhydratkost med lite socker i perioder och känner stor skillnad på min uppsvälldhet. Mår bättre rent generellt av den kosten, men det är ju gott med lite kladdkaka eller en lussebulle emellanåt! 🙂
  Körde mjölkproteinfritt en period för dottern – det var ganska tufft faktiskt. Men det kommer ju fler och fler produkter på marknaden nu.
  Ha en bra dag!

 6. Jag har hört talas om IBS genom den väninna som har det. Hon klarar sig bra nu med bättre diet för henne.
  Vi har inte så mycket allergier här i UK som i Sverige, men vi börjar komma i kapp, fast människors hjärnor arbetar saktare. Jag är allergisk mot citrus och hundar. Det är mycket ovanligt här. Många tycker man är konstig när man är allergiker här, tyvärr.
  Ha det bra!

 7. JAg har också vant mig vid att laga mat som passar olika typerav allergier eller val som de i min omgivning har eller har gjort, vi har ofta haft barnens vänner på övernattningar här och då måste alla måltiderna vara anpassade, sonen har IBS och maken diabetes…. men de två typerna av mat är ganska likt och dottern är laktosintolerant men det är ju enkelt att bara använda sig av det stora utbudet av laktosfritt….värre är det med de olika typerna av vegetarianer och veganer…

 8. Det där med magar.
  Jag har också fått lära mig en del den hårda vägen. Jag är frisk men min son har fått diagnosen Chrons så vi är inne i matdjungeln nu med 😅

 9. Det är riktigt bra att det finns så många alternativ numera, och det går att äta en ”vanlig” måltid trots att man har en matallergi eller överkänslighet 😊

 10. Känner igen mig själv så väl i det du skrivet. Jag var inte mycket för att laga mat när barnen var små men precis som din dotter fick min också IBS och blev laktosintolerant. Nu är hon ju vuxen så hon anpassar maten själv efter vad hon tål men det var kämpigt ett tag.
  Visste inte om Foodmap. Tack för tipset. Kram

 11. Vilket fint inlägg! Jag har en väninna som har problem med sin mage, läkarna hittar inget men hon mår dåligt. Lider så med henne.
  Fint att du delar information om magproblem!
  Kram

 12. Viktigt, viktigt, att magen mår bra. I de flesta sammanhang o sällskap stöter man på nån som är hjälpt av en extra tanke kring hur maten fixas. Man har en del att lära. Vad fint att du tar oss en bit på vägen med hjälp av guiden.
  Önskar dig en fin torsdag.
  Kram Mia!

  1. Googla efter – ät som en australiensare. Där kan du hitta en bra lista vad som är ok och vad som inte är bra till din mage. Laktos och glutenfritt bör du hålla dig till. Dricker du öl finns även den laktosfritt.
   Kram Kajsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *