Indiska smaker och hembakat Naan

När vi beställer hem indisk mat så beställer vi alltid till Naan. Vill helst säga Naan bröd, men det blir som att säga bröd bröd om man översätter det. Jag hör min sambos kommentar om det i huvudet, så jag biter mig i tungan och låter bli. Jag har boken matbröd från Fredriks fika hemma. I den fanns receptet att göra sina egna Naan hemma, kul! Fick leta upp ett indiskt recept på middag så jag kunde göra ett test bak. Kunde det dessutom bli lika gott som på restaurang?

Chiken Tikka Masala med naan
Chicken Tikka Masala med Naan

Jag hittade ett recept på Tikka Masala kyckling som dessutom var både enkelt och snabbt att sno ihop. Några få ingredienser och mat på 30 minuter, låter väl för bra för att vara sant. Vi skippade riset till och fräste i stället ihop röd paprika, rödlök med en fräschhet av citronsaft. Baket med brödet var först ut då degen ska stå och jäsa i 60 minuter.

Naan

¼ del jäst (12,5 gram)

1,5 Dl Fingervarmt Vatten

1 Dl Naturell Yoghurt

2 Tsk Honung

1 Msk Olja

0,5 Tsk Salt

5-6 Dl Vetemjöl

Lös jästen i det fingervarma vattnet. Tillsätt därefter resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg som släpper i kanterna på bunken. Lägg över en bakduk och låt jäsa i 60 minuter.

kavla ut degen till rundlar
Kavla ut till rundlar

Dela därefter degen i 8 bitar och kavla ut med hjälp av lite mjöl till rundlar. Stek i varm och torr panna i 2 minuter per sida. Om de fastnar kan man ta lite olja i botten av stekpannan.

Naan
Naan

Verkligen ett superenkelt recept. Det gick smidigt att baka och även steka bröden. Sambon hade velat ha sina med lite vitlök på, men den tog såklart slut till kycklingen. Själv tyckte jag det funkade bra utan, då såsen till kycklingen var så god. Kycklingen gjordes på 30 minuter vilket jag gillar skarpt och så var smaken mild och god. Tror dock man kan dra upp hettan lite till med mer tabasco.

Kyckling Tikka Masala

500 Gram Kycklingfiléer

3 Tsk Spiskummin

1 Tsk gurkmeja

1,5 Tsk Chilipulver

1 Krm Kanel

1 Msk Färsk riven ingefära

2 Finhackade gula lökar

4 Klyftor finhackad vitlök

0,5 Strimlad röd paprika

400 gram krossade tomater

2 Dl Vispgrädde

Tabasco efter tycke och smak

Salt & peppar

Olja att steka i.

Blanda ihop spiskummin, gurkmeja, chilipulver, kanel, färsk ingefära och 0,5 tsk salt och vänd ner tärnad kyckling. Strimla paprikan, finhacka löken och stek tills den är mjuk. Tillsätt därefter den tärnade kycklingen och stek med. Tillsätt därefter de krossade tomaterna och grädden och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och tabasco.

Steka kyckling med lök och paprika

Tänk att det dessutom skulle vara så enkelt att laga indisk mat. Tyvärr fick vi aldrig gjort Raita till då vi inte hade någon mynta hemma och ingen av oss ville gå ner till affären. Nästa gång ska jag även testa att göra yoghurten till för jag tycker den är så himla god. Vad gillar ni indisk mat?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Indiska smaker och hembakat Naan”

  1. Det låte jättegott! Jag inser att jag nog har mkt indiska smaker i min matlagning för alla de där kryddorna brukar jag använda när jag slänger ihop en rätt. haha
    Jag gillar indiskt. Det fanns en indisk restaurang inte så långt från jobbet så ibland gick vi dit på lunchen. Men det finns inte kvar längre och jag jobbar inte kvar i Malmö. 🙂
    Kram

  2. Men mums! Har faktiskt tänkt att jag ska prova baka naan någon gång. Lärde mig nyligen att naan betyder bröd 🙂
    Har ett recept på Butter chicken som jag gör i Crockpot som är galet gott!! Det får det nog bli snart här hemma! Idag går dock Crockpotten med kycklingfilé då det står pulled chicken på menyn idag.

  3. Jag är dubbel till indiskt. Vi har en indisk i huset där vi bor och den är fantastisk. Däremot har jag ätit riktigt dålig indisk också och det lockar inte mig alls. Lät ju väldigt enkelt att baka naan själv. Har nog aldrig tänkt på det. Tack för receptet.

  4. Kul med indisk mat i Sverige.
    I UK är det ju så vanligt p g a Indien var en brittisk koloni. Det är nästan som husmanskost där. Finns gott om indiska restauranger överallt.
    Jag har också ”bakat” naan några gånger, men i UK finns det sådant otroligt utbud av olika varianter och olika tillverkare att köpa.
    Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *