Just nu dignar vårt Plommon träd med mängder av plommon. Trädgrenarna är dessutom extremt tunga så överfyllda de är. Det verkar som många fler än oss som har överfullt med plommon i år. Så det kan tänkas det är ett riktigt plommon år. Vi hinner inte äta allt, så istället så blir det inkokta Plommon som vi ska ha till läckra efterrätter.

Inkokta Plommon i Portvin
1 Kg Plommon
2 Dl Portvin
3 Dl Vatten
1 Vaniljstång
3,5 Dl Strösocker
1 Apelsin, finrivet skal
Dela och kärna ur plommonen, lägg dem därefter i en bunke. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur den i en kastrull och lägg ner även stången. Tillsätt därefter vatten och socker och koka tills det smält under omrörning. Häll i portvin, koka upp och tillsätt därefter apelsinskal. Lägg Plommonen i en ren glasburk och häll över sockerlaget. Stäng därefter locket genast och låt stå och dra i kylskåpet 1-2 dygn innan den serveras.

Jag är dessutom ganska svag för portvin som är sött och gott, så valet landade på denna variant. Det finns även inläggningar att göra utan sprit eller med annan sorts sprit. Plommonen serveras med en klick grädde och lite Citronmeliss. Oh, la, la det är så gott!
Här, en skylt i Köpenhamn som jag bara var tvungen att fotografera. Kan den inte vara mer än rätt! Livet är för kort och vi behöver dessutom mer dessert i livet.

Kram från Plommontanten Kajsa
Hej Kajsa,
Så underbart gott det ser ut! Vad ni kan.
Jag älskar all slags mat som är dränkt i alkohol 🙂
Varm kram,
Anneli
Låter ju kanon gått med det här receptet på plommon 🙂 är inte så där jätte fotlist i plommon kan ätta ett och sedan räcker de : )
Tillagade plommon har inte riktigt fallit mig på läppen, hittills – men jag har å andra sidan aldrig provat att laga något med plommon själv! Har eg lite svårt för alla frukter som är varma, när jag var liten gillade bara själva kakan när det var äppelkaka och då gärna sådan som var som sockerkaka 🙂
Men jisses alltså så gott. Jag köpte med mig en helt magisk marmelad från Rosendals Trädgård förra veckan med plommon och vanilj.
Oh så gott med recept på plommon, det gillar vår tös så hon skulle älska att ha ett plommonträd och göra massa goda recept
Det där lät supersmarrigt.
Kram Carin
Mums, låter gott!
Jag är inte så förtjust i söta portviner eller sherry, men tillsammans med frukt eller bär kan det vara så gott.
Trevlig helg!
Hur länge håller plommonen i en oöppnad burk?