Jakten på ett recept för en ultimat köttfärssås

Jag är nog en av de få som inte är speciellt förtjust i köttfärssås, men jag tänkte om jag hittade den ultimata kötfärssåsen, så skulle det bli ändring på det. Sambon är ju barnsligt glad i rätten, så han tycker dessutom att det är lite tråkigt att det blir så sällan det äts här hemma. Så det var läge att slänga mig ut i djunglen av recept och testa några nya varianter för att se om jag skulle bli omvänd.

Spagetti och köttfärssås

Så nu var då frågan vilket kött är bäst och godast? Vilka ingredienser tyckte vi dessutom var klockrena och smakförhöjande? Vad kunde få mig att dessutom ändra uppfattning?

Game is on!

Först ut var en Klassisk köttfärssås av kockarna Tommy Myllimäki & Jennie Wallden på Köket.se.

Här testade vi med nötkött, selleri, morötter, vitlök och rött vin. Nötkött är ju magert, vilket är bra men kan tendera att bli lite torrt. Tiden för att laga till maten från start till servering var cirka 1 timme, så det är ju kanonbra på en vardagskväll efter jobbet.

Ingredienser till spagetti och köttfärssås

Vi tyckte detta var en riktigt god, smakrik men ändå snäll på något vis. Även när vi värmde upp den dagen efter i mikrovågsugnen så satt smakerna där riktigt bra. Köttet blev inte torrt alls. Till och med jag var riktigt nöjd med denna köttfärssås.

Nummer två ut i vår jakt på den perfekta köttfärssåsen blev en variant från michelinkocken Joel Åhlin.

Här använde vi hälften fläskfärs och hälften högrevsfärs, morot, lök, selleri, pancetta, vit vin och kalvfond. En köttfärssås som krävde mer tid, men också blev så otroligt bra. Jag gillar idén om att få mer grönsaker i maten. Och när det är finhackat så lurar man vem som helst. Tareq Taylor sa på en föreläsning att man kunde mala ner max 40 % bönor i köttfärsen utan att den tog smak, trevlig tanke.

Köttfärssås på en träslev

Michelinkockens Spagetti och köttfärssås

Recept för 8-10 personer – det här behöver du:

 • 2 morötter
 • 2 gula lökar
 • 4 stjälkar blekselleri
 • 150 g pancetta
 • 1 dl olivolja
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 krm torkad timjan
 • 3 lagerblad
 • 500 g fläskfärs, finmald
 • 500 g högrevsfärs, grovmald
 • 150 g tomatpuré
 • 1 dl torrt vitt vin
 • 500 ml kalvfond (utspädd om du använder koncentrerat)
 • 1 dl mjölk
 • Salt och nymald svartpeppar
 • Pasta (välj din favorit, några gillar penne, andra vill ha lång pasta, jag gillar spaghetti)
 • Parmesan

Gör så här:

 1. Kör grönsakerna i matberedaren eller hacka i väldigt små tärningar. Skiva pancettan tunt och strimla den tunt.
 2. Fräs grönsakerna i olivoljan i en rymlig gryta (allt ska nämligen tillagas i grytan), tillsätt pancetta och vitlök sist ihop med örterna. Låt fräsa utan att ta färg.
 3. I med fläskfärsen och bryn tills vätskan kokat bort och den släppt sitt fett.
 4. Nu kör du i högrevsfärsen och bryner vidare. När vätskan kokat bort kör du i tomatpurén. 
 5. Sedan i med vinet och låt alkoholen koka ur. I med fonden. Rör runt ordentligt och ge ett uppkok. Häll därefter i mjölken.
 6. Låt småputtra/sjuda i 1 timme med lock och 30 minuter utan lock.
 7. Smaka av med salt och peppar.
 8. Koka pastan i välsaltat vatten en minut mindre än vad du tror. Häll av vattnet men spara lite till senare.
 9. Ner med den kokta avrunna pastan i förslagsvis pastakastrullen. Sleva på så mycket köttfärssås du tycker är nice och veva runt i kastrullen, ­reglera konsistensen med det sparade pastavattnet.
 10. Servera direkt med nyriven parmesan.
Spagetti och köttfärssås ala michelin style
Här dekorerade jag kanten på tallriken med basilika

Hur jag än letat på riktigt autentiska recept så har jag kommit fram till en sak. De flesta recept innehåller; morot, selleri och vin. Man ska gärna ha en en och en halv timme på sig för att få ihop rätten och så ska den dessutom gärna toppas med massor av parmesan. Men jag har också kommit fram till att det är just de här recepten som gör mig glad för att äta rätten.

Mycket riven parmesan på en portion spagetti

Senast igår gjorde jag en variant med blandfärs, men receptet var snarlikt Michelinkockens recept. Dessutom så smakar de ju precis så gott som jag vill ha den. Så nu kan även jag äta spagetti och köttfärssås igen. Jakten slutar här och nu.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

13 reaktioner till “Jakten på ett recept för en ultimat köttfärssås”

 1. Väldigt enkel mat, men som med små medel kan förhöja upp det till himmelsk gourmetmat. Tack för tipsen. Bakade din morotskakerulltårta igår och wow så god. Min dotter gillar inte morotskaka, men den slank allt ner.

 2. Är också sådär för köttfärssås. Är vego numera och då är det lite godare tycker jag 😊 Det är svårt att hitta ett gott recept. Allas är verkligen olika. Ibland blir min god ibland inte 😄

 3. Vilken tur att du har hittat den perfekta köttfärssåsen!
  För mig är det mammas, jag kämpar med att få till min så. Jag lyckas ibland.
  Jag kör enkelt på köttfärssås: valfri köttfärs (ofta älg), krossade eller passerade tomater, salt, peppar, grädde och soja. (min äldsta äter inte lök och istället för att jag ska irritera mig på när hon petar bort lökbitarna skippar jag den helt)
  Fast nu blev jag lite sugen och testa den du hittade. Lät ju lite intressant med selleri.
  Ha en skön kväll!

 4. Oj, det finns sjukt många recept på köttfärssås, så det är verkligen svårt att hitta vijket som är godast. Här hemma använder vi kokt högrev i bitar istället för köttfärs, blir jättegott

 5. Det är verkligen skillnad på köttfärssås och köttfärssås. Jag gillar den där ”riktiga” varianten med högrev som man koka länge. Smakerna sitter där och den smakar allt annat än den där man slänger ihop för att man har lite bråttom en kväll. Den första ni testade har jag också gjort och den är god. Ska även prova den andra du delar här. Alltid kul att hitta de där guldkornen för en pastaälskare som jag.

 6. Jag tror säkert att det finns minst lika många varianter som personer som mumsar köttfärsås. Alla gör sin egen grej av den och tar i det som man själv gillar och ätit hos någon annan osv. Men det är svårt att slå en riktigt god spagetti och köttfärsås ibland är det bara det som man vill ha

 7. Älskar köttfärssås! Inser nu när jag tänker på det att jag ändrat mitt sätt att göra köttfärssås på många gånger under åren. Växte upp med att mamma hade ketchup och grädde i sin köttfärssås, vilket jag inte alls gillade. Gillade dock inte lök heller… När jag började göra egen så var det bara färs, lök, ketchup och kryddor mm och konserverade champinjoner. Sedan blev jag student och började tjoffa i passerade tomater för att fylla ut, ha ha! Sedan började jag gradvis minska de passerade tomaterna och ha i grädde, som mamma 🙂 Sedan fick jag barn som hellre åt köttfärssås på burk än min hemlagade… Kändes surt! En dag lagade barnens farfar en ”köttfärssås” som barnen gillade – utan lök och ganska lik den jag började min bana med, köttfärs, ketchup, kryddor osv. Så den lagar vi nu, för den gillar alla i familjen!
  Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *