Julbak och lussebullar

Börjar ert hem också lukta lussebullar, saffran och nejlika??

Julbak
Dags för julbaket

Vi ska snart ha glöggfest med vännerna och då måste man ju bara bulla upp med en massa läckerheter. Lussebullar är ett måste liksom pepparkakor med brie, snickersrutor och snittar med provencalsk Ost crème. Inför julbaket ska det dessutom alltid vara bubbel i glaset om ni frågar oss!!

Bubbel till julbaket av lussebullar

Saftiga lussebullar

Ca 40-50 st ugn 225 Grader

50 Gram Jäst för söta degar

150 Gram Smör

5 Dl Mjölk

1 Burk Kessela á 250 gram

2 Förpackningar Saffran á 0,5 gram

1,5 Dl Strösocker

0,5 Tsk Salt

Ca 17 Dl Vetemjöl

Pensling & Dekoration: uppvispat ägg och Russin

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll på mjölken tills det är 37 grader, fingervarmt. Häll en del av degspadet på jästen och lös upp och tillsätt sedan resten. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Blanda ihop till en smidig deg som släpper kanterna. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter. Ta upp på mjölat bakbord för att knåda blank och fin och dela i fem delar. Baka ut tio lussebullar på varje del och lägg på en bakplåtspapper klädd bakplåt. Tryck russin i katterna och täck med handduk och jäs ca 30 minuter till dubbel storlek. Pensla dem sedan med uppvispat ägg och grädda i ugn ca 8 minuter.

Julbak och lussebullar
Saftiga lussebullar

I år hittade jag ett recept på Skånska pepparkakor. Ni vet de stora runda bruna man kan köpa i en ask, de som man dessutom äter med smör och ost. Receptet var dessutom ett busenkelt recept, fast jag fick börja kvällen innan med att sätta degen, för den ska vila en stund i kylen. Lite galen är man nog trots allt, för jag ställde mig på morgonkvisten innan jobb och bakade ut dem. Provsmaka fick jag först göra på kvällen när vi kom hem igen. Just dessa smygstartade jag med före julbaket i år.

Skånsk Pepperkaka

Ca 20 styck Ugn 200 grader

7 Dl Vetemjöl

1 Msk Bikarbonat

Blanda ihop i en bunke

3 Dl Ljus Sirap

1 Msk Mjölk

2 Tsk Pepparkakas krydda

Enligt receptet skulle man arbeta ihop degen för hand, men det har jag testat och kommer aldrig att hoppa på igen, så jag körde ihop degen i vår köksmaskin, sedan knådade jag ihop det sista för hand. Plasta in degen och la den i kylen över natten. Dagen efter är det dags att dela upp degen i 20 bitar, rulla små bollar och platta till runda kakor på en bakplåt. Grädda i 8 minuter i ugn på 200 grader. Låt sedan svalna på plåten.

De smakar precis som de man köper!

Hembakade skånska pepparkakor

Där emellan så måste man skåla med varandra, sjunga med i julsångerna innan man hoppar på nästa recept. Här kan ni hitta recept till provencalska ostsnittar och snickersrutor som passar utmärkt på en glöggfest eller julfest.

Skåla med bubbel vid julbak
Skål

Mini pepparkakshus

I år har Gille kommit ut med en burk med 6 minipepparkakshus att bygga ihop. Själv tyckte vi det dessutom var ett gyllene tillfälle att ha en liten tävling om vem som kunde bygga och dekorera snyggaste huset. I år hade vi ett par kompisar över på julbaket som genast var med på noterna. Jag hade köpt hem Baking glue och kristyr på tub. Jag hade kollat in flera fina pepparkakshus på nätet och istället för godis att dekorera med tog jag fram pärlor, glitterlim, salta pinnar och annat kul. Tävlingen kunde börja!

Små minipepperkakshus
Små minipepparkakshus att bygga och dekorera

Baking glue var supersvårt att använda, kanske den varit lättare om vi hade värmt den i lite varmvatten först, någon som vet? Att dessutom få kristyren snygg var också ett konststycke…eller det kanske var all de glas bubbel som intagits under kvällen som spelade stor roll. Oavsett så fick vi fyra byggnader klara för inspektion. Kan kanske säga att de kanske inte vinner några pris i pepparkakshus tävlingar. Oavsett så hade vi en riktigt rolig kväll. Ni får bedöma själv, ha det så roligt, det bjuder vi på!

Mini pepparkakashus
Två minipepparkakshus
Fyra olika hus i olika utförande, den ena galnare än den andra…

Skål och lycka till med julbaket av lussebullar och annat gott.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

18 reaktioner till “Julbak och lussebullar”

  1. Visst är det underbart när det doftar julbak i hela huset/lägenheten. I love it.
    I år tror jag dock inte jag orkar baka något om jag ska vara ärlig. Men det kan ju dofta ändå.
    Ha en fin dag

    Kramar
    Lene

  2. Men mums så mycket smarrigt! De skånska pepparkakorna måste jag bara testa! Låter lagom svårt för mig som gärna gör lussebullar i långpanna, ha ha!
    Och bubbel tycker jag passar till det mesta 😀

  3. Men åh, så mysigt att börja julbaka. Det längtar jag efter att göra. Kan tänka mig att det får bli en liten omgång bak i helgen 🙂

  4. Åh, vad mysigt!! Till Lucia ska jag absolut baka lussekatter och pepparkakor, mest kanske för att få doften och den mysiga känslan. Och så tänker jag att jag ska gå utanför boxen och byta ut Blossa mot Bubbel 🙂 Fortsatt trevlig advent ! Kram Birgitta

  5. Men gud så mysigt att ni har dragit igång med julbaket ska göra det Med men väntar lite närmare jul? så härligt med dom små pepparkaks husen

  6. Men gud så roligt med glöggfest ? åååå jag som är kass på stora pepparkakshus kanske borde ge mig på små istället. Tack för tipset ??❤️

  7. Ja här är julbaket i full gång. Men jag ser ju nu att jag gjort helt fel. Jag har inte haft något bubbel i glasen. Det är bara att göra om och göra rätt!!!

  8. Så härligt det ser ut, en glöggfest med vänner det är julförberedelser och mys. När doften av bullar och pepparkakor sprider sig i huset så är det jul, så mycket fint du gjort ett mysigt pepparkakshus.
    Kram Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *