Julmarknad i Rostock

Tänk att julen är bara några timmar från oss här i Söder. Vi hoppade på bussen tidigt i lördagsmorse för att några timmar senare landa på julmarknad i Rostock. En av Tysklands största julmarknader fylld med massa läckerheter, magiska stunder och roliga marknadsstånd. Över 300 marknadsstånd att ta sig runt för att insupa julkänslan deluxe.

Julmarknad i Rostock bilder
Julmarknad I Rostock

Julmarknad i Rostock

Strax ovanför den gamla stadsmuren vid Kloster Zum Helligen Kruz hittar du härliga brasor, mysiga marknadsstånd, gycklare, eldkastare, häxor och mycket mer. Här andas du en atmosfär med anor ända tillbaka till 1270 talet. Vid den höga stadsporten Kröpeliner Tor blir man slungad rakt in e en sagovärld med karaktärerna från bröderna Grimm sagorna. Såklart kan man dessutom träffa självaste tomten och hans nissar också mitt på julmarknaden i Rostock eller se en julshow mitt på torget.

Schlemmermeile = gourmetmilen är deras stora utbud av Tyska läckerheter – matparadis för den hungriga besökaren med cirka 3 km matstånd. Rökt 1/2 meter Rostockskorv, varm Gluhwein, pepparkakor, rostade mandlar, sötsaker och specialiteter. Guten Appetit!

Mysig julmarknad i Rostock
Mysig julmarknad i Rostock

Glada hoppade vi på bussen i Malmö och på varje plats låg där dessutom en julklapp. Det visade sig vara en mössa i Malmölaget Redhawks färger och en massa godis. Mössan hade en av arrangörerna själv stickad (ca 50 styck) och lagt en sisådär 100 timmar för vår skull. Det blev många röda luvor på marknaden och man hade dessutom stenkoll på varandra.

Julklapp med mössa och godis
Alla fick vars sin julklapp på bussen med en stickad mössa

Det fanns mycket att se på och dessutom var massor av roliga affärer längt gatan också öppna, så det blev många steg. Tyvärr så var det extremt mycket folk överallt så det var svårt ibland att faktiskt komma nära stånden eller bara ta sig framåt, det var lite utmanande.

Små mysiga julstugor
Små mysiga julstugor
Pepparkaksstånden var fyllda till bredden med pepparkakshjärtan och godisremmar
Pepparkaksstånden var fyllda till bredden med pepparkakshjärtan

Man måste pausa också

Efter en stund var vi tvungna att sätta oss för något gott att dricka och dessutom för att vila benen, det var ganska skönt. Den kalla luften hade också börjat dra in så det var även skönt att inte vara ute i kylan för en stund.

Lite småhungriga testade sambon en halv meter korv medan jag och dottern tog den mer beprövade Langosen. Dock tog det en stund för oss att översätta tyskan innan beställning, fast vi tog hjälp av några framför oss i kön.

Små korvstånd längst marknadsgatan
Små korvstånd längst marknadsgatan
Julig julmarknad i Rostock
Julig julmarknad i Rostock
Godsaker på julmarknaden i en strut
Godsaker på julmarknaden

Efter maten blev det även inhandlat lite sött i en annan vagn för att gå och små äta på. Fast jag önskade att vi skulle hunnit smaka på mer mat. Tiden den trillade snabbt på tills det var dags för hemfärd igen och köerna var långa till varje stånd.

Det blev en mysig julmarknad i Rostock och rolig bussresa. Jag och dottern kammade till och med hem tredje pris i musik quizen på bussen, det tyckte vi var bra jobbat!

Kram Kajsa

Ps. Här är när vi var i Gdansk på Julmarknad, den var mindre men väldigt mysig Ds.

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

12 reaktioner till “Julmarknad i Rostock”

 1. Rostocks julmarknad alltså. Jag bara älskar den, bästa. Var där förra året och typ idag för ett år sen var vi på väg hem. På bussen får jag reda på att jag blivit mormor igen, två månader för tidigt.

 2. Allt lät väldigt mysigt och jag började fundera på om vi skulle hinna få till en trip dit innan jul – tills jag läste om allt folk och långa köer. Så nej, det ska jag inte trycka in det här året 😀 Men det låter supertrevligt, så gärna ett annat år.

 3. Oj, så mysigt! Vi funderar på att bli skåningar i framtiden, jäklar va vi ska åka på olika kortare turer till både Tyskland och Danmark då. Är julmarknaden mysig kan man ju stå ut med att frysa en liten stund iallafall.

 4. Åh vilken otroligt mysig marknad! När jag ser bilderna känner jag att nån gång vill jag också åka dit. Jag älskar när atmosfären har sådär gamla anor och att man får känslan av att befinna sig i en sagovärld. Synd bara att det var så extremt mycket folk där. Det måste väl nästan vara omöjligt att se allt om man inte har lång tid på sig. Men jag vill ändå åka dit 😀
  Kram!

 5. oj så mysigt att komma iväg på marknad och speciellt en sådan julmarknad. Så läckert att alla fick varsin julklapp på bussen. synd ned alla köer.

 6. Jag har blivit lite förtjust i att gå på julmarknader och denna ser ju supermysig ut 🙂
  Vad var det för bussbolag ni åkte med? Ohc hur är Rostock i övrigt?

  1. Vi åkte med en abonnerad buss, då vi åkte med sambons publikvärds jobb för Redhawks. Rostock verkade ha en väldigt charmig stadskärna, men det var ju så svårt att bedöma då det var så stor fokus på julmarknaden. Den var i alla fall charmig och mysig.
   Kram Kajsa

 7. Den julmarknaden har jag varit nyfiken på i flera år. Min syster åkte dit med en vännina och kom hem eld i lågor över allt.

  Jag hade gärna åkt om det inte varit så långt från oss men jag får väl flyga ner nästa år kanske.

  Tack för inspirationen.

  https://kamillaskamera.com/

 8. Det ser helt fantastiskt ut, vilken perfekt plats för att få julstämning. Där skulle jag vilja gå och frossa i langos och sötsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *