Kalasmat, vad betyder det för dig?

Kalasmat, maten du äter när du fyller år, vad betyder det för dig? När jag växte upp så fick man välja middag den dagen man fyllde år. Jag valde oftast blomkålsstuvning med bacon eller Bruna bönor. Kanske inte det val jag hade gjort idag om jag fått välja och det var definitivt inte min storasysters favoritdag på året. Jag fortsatte med samma sak till barnen när de växte upp och det blev allt från Mac Donalds besök till fiskpinnar och potatismos.

Riddarrustning med ballonger
Välkommen på fest

Nu är det en massa födelsedagar runt omkring oss. Galet många…Vi har redan avverkat en 30 åring, en 21 åring och en 65 åring. Och nu när 21 åringen fyllde år så vad det vi som fixade till middagen efter hennes egna önskemål av kalasmat. Spagetti och köttfärssås som pappa brukade göra när hon var liten. Viktigt var att det var röd paprika och majs i och att det fanns ketchup med 30 % mindre socker. Ganska enkla önskemål att uppfylla.

Spagetti och köttfärssås ala michelin style

Kalasmat nu för tiden

Månaden slutar med en 25 åring, en 17 åring och en 2 åring. Nästa månad är det sambons tur att fylla år. Han får däremot inte välja mat själv. Nä, han får en tre rätters meny hemma och jag behöver fundera ut något riktigt gott till dess. Vi har dessutom gjort så i flera år att bjuda den andra på en tre rätters. Väldigt trevligt!! Fast någon gång händer det att vi går på restaurang istället.

Guld kopp

Ett tag så försökte vi hitta på roliga frukostar till varandra. Jag har gjort siffror med olika chokladbitar till sambon och han har gjort en stor Marsipan spindelgris till mig. En morgon stod han dessutom och bakade en mini tårta på morgonen. Fast förra året så tror jag att jag lyckades med den bästa frukosten av de alla. Korv med bröd och mousserat vin. Sedan jag var barn så har det dessutom varit viktigt att servera oboy i guldkopp till frukosten på sängen. För något år sedan råkade jag slå sönder min kopp, så jag är lite olycklig.

Entrecote med Hasselabacksrödbetor som kalasmat
Entrecote med Hasselabacksrödbetor med feta ost och valnötter

Förra året blev jag bjuden på denna trerätters! Den var inte alls dum!!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Kalasmat, vad betyder det för dig?”

 1. haha det är så typiskt när det är så många man känner som fyller år i närheten av varandra. spagetti har jag varit så sugen på i några dagar nu hihi blev inte bättre nu 😂😍

 2. Kalasmat… då tänkte jag nog på något gott som är snabblagat eller sköter sej själv medan man umgås. Inte vill man stå i köket när det är kalas lixom 🙂

 3. September är en månad som många fyller i hos oss. Så här är födelsedagsruschen avklarad. Nu har vi inte så många kvar på detta året.
  Oj, vad svårt att välja något smarrigt och gott. Slår till med buffé 😉😃 då har man lite att välja på.
  Kram Carin

 4. Vi kör också med att den som fyller år får välja vad vi ska äta. Oftast blir det på någon restaurang, fast i år önskade sig mannen just köttfärssås. Förr fixade mannen och jag alltid någon smarrig frukost på födelsedagarna, men numera har vi skippat det då vi oftast har lite ”bråttom” till jobbet (om det är vardag) och kanske inte alltid är sugna på en sockerbomb till frukost 🙂 Däremot blir det alltid paket, tända ljus och skönsång för den som fyller år och ligger kvar i sängen och väntar på att familjen ska komma, haha!

 5. Oj kalasmat 🤔 inte tänkt på det på det viset riktigt, det blir nog mest vad den som fyller år vill ha eller om vi ska ut och äta. Inga direkt traditioner kring det… sonen har dock fått välja sina födelsedagar vad han vill att vi ska bjuda på … 🥰

 6. Som barn fick vi alltid bananmackor med hackad choklad på. Sen var det fika med Rydaholmskakor och banantårta.
  Tyvärr har inte den traditionen gillats av mina barn. De har däremot alltid fått välja vad de vill äta och vad de vill bjuda på. Store vill alltid ha tacos och lille vill ha korv. Enkla rätter men det är deras önskan.
  Kram

 7. Vi har också gjort så att man får välja mat när man fyller år. Men vad mysigt att fixa en födelsedagsfrukost – det kanske jag ska försöka införa här hemma.

 8. Som barn åt jag nästan bara kålpudding när jag var barn tills jag drog in på raggmunk. Himla tur att jag blev nyfiken och lärde mig äta en massa god mat

 9. Kalasmat, ja, det är väl just det där att var och en får det den önskar just på sin speciella dag. Om man åstadkommer det för någon man bryr sig om, då tycker jag det blir fest för alla.
  Ha de! 🙂
  Kram Mia!

 10. Jag älskar kroppkakor men inte vita, de ska vara grå.
  Eftersom jag fyller år i slutet på januari var det förr min önskemat, en bra tid då potatisen är i fin form för denna maträtt.

 11. Någon särskild kalasmat hade vi inte när jag var liten. Men alltid tårta på sängen på morgonen! Den traditionen har fortsatt. Våra födelsedagar består av fika! Mer fika än särskild mat.
  Däremot har tjejerna genom åren haft allt från brunch till 3-rätters middagar för sina kompisar.
  Men det är roligt med olika mattraditioner. Rolig idé det där med att hitta på olika frukostar.
  Hoppas du hittar en ny guldkopp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.