På 80 talet så var päron med After Eight den bästa och lyxigaste desserten man kunde få. Året var 1982 och man skulle lägga en After Eight skiva på varje päronhalva och grädda i ugn tills chokladen smält och så en klick grädde på det. Kommer ni ihåg?
Klara päronchips med ett täcke av karamell var det som fick dekorera vår dessert efter middagen. Tanken med den här desserten var att göra om den gamla 80 tals klassikern till en moderna variant.

I botten valde jag en kaka med mycket smak av choklad, kola och after Eight, dessutom en dröm att äta.
Chokladkaka med After Eight
300 Gram Smör, rumsvarmt
7 Dl Vetemjöl
1 Dl Kakao
1 Dl Ljus Sirap
3 Dl Strösocker
1 Msk Vaniljsocker
1 Msk Bakpulver
400 Gram After Eight
100 Gram Ljus Choklad
Arbeta ihop degen, gärna med händerna. Tryck ut i en bakpappersklädd långpanna mått 30×40. Lägg After Eight plattor över hela botten och strössla därefter över hackad ljus Choklad. Grädda 20-25 minuter i 175 grader, mitt i ugnen. Låt svalna.

Grädde på toppen, päronkaviar som jag äntligen har gjort med ett strålande resultat av outspädd pärondryck ( recept kaviar, där vätskan då bytts ut med pärondryck ). Denna gången blev det små fina kulor likt kaviar och jag var så glad att jag dansade omkring i hela lägenheten. Avslutningsvis dekorerades kakan med klara päronchips som karamelliserats.

Klara päronchips
Päron
Vatten
Citronjuice
Skiva päron 3 mm tunna med hjälp utav en mandolin. Lägg därefter i en skål med vatten och citronjuice. Lägg varje skiva på en bakpappersklädd plåt, lägg därefter ytterligare ett ark bakplåtspapper och en plåt som press ovanpå. Grädda i ugn 90 grader i 30 minuter. Ta ut och torka av päronskivorna försiktigt (Torky papper är bäst, luddar inte). Lägg på nytt bakplåtspapper och torka därefter i cirka 2,5 timme i 75 grader.



Jag valde sedan att karamellisera dem så de fick en bättre stadga och dessutom blev mer klara i utförandet. Testade på de andra chipsen att färga med karamellfärg och att måla guldkant på bladen. Blir ju ganska kul effekt att kunna dekorera med dem på olika sätt.



Karamell
Socker
Vatten
Vitvinsvinäger
Koka upp till 157 grader. Doppa därefter försiktigt päronchipsen i karamellsmeten och lyft upp på ett bakplåtspapper för att torka. Det är varmt…hett! och dessutom klistrigt, så man får jobba undan lite snabbt.

Så här i efterhand så skulle jag kanske kunna tänkt mig ha lite hackad päron i grädden, för att förtydliga päronsmaken lite till. Men jag tycker nog att det blev en kul och annorlunda dessert till maten.
Kram Kajsa
Vilken kul idé!
Jag är en av få som gillar after eight, så det där låter kanongott!
Åh vad gott det här låter! Jag älskade när vi gjorde päron med after eight hemma.
Den efterrätten lät spännande, men vilket jobb du lagt ner. Ja päron med after eight kommer jag allt ihåg. Det var en sådan där efterrätt som var lite extra lyxig att bjuda på.
Spännande! Å´ visst minns jag. Min mamma har kört med föregångaren till din läckra variant på tok för länge. Dessvärre får vi nog inte henne att lära om, men jag tar med mig din idé till ett passande tillfälle.
Vill gärna önska dig en riktigt härlig jul Kajsa.
Allt gott!
Kram Mia!
Jag är född 94 så detta var nog före min tid, det låter jättegott och förstår att du ville göra det igen. Efterätt är gott 😍
Spännande med päronchips. Det ska jag försöka ge mig på och testa framöver. After eight är gott till kaffet tycker jag.