Korvbröd eller en vit handske

1904 under världsutställningen i St Louis sålde man varmkorv utan korvbröd. Istället fick de låna en vit handske för att kunna hålla den varma korven när de åt den. Dock blev svinnet på vita handskar så stort att inte långt efter kom man på korvbrödet, vilket nog alla är väldigt tacksamma för idag.

Jag är inte korv ”lover” som kan äta korv när som eller hur ofta som helst. Mannen däremot älskar korv i alla former. Så när jag kommer med idén att vi ska ha korv med bröd till middag, ja då skiner han upp.

Denna gången lyxade jag dessutom till middagen lite med hembakat korvbröd. Tror ni jag fixade några plus poäng? Vägen till mannens hjärta går genom magen sägs det….jag tror det kan ligga någon sanning idet.

Hembakade korvbröd
Hembakade korvbröd

Korvbröd ( 16 baguetter)

1/2 Pkt Jäst

3 Dl Vatten

3 Dl Filmjölk

2 Tsk Flingsalt

1 Msk Honung

1 Dl Rostad Lök

10 Dl Vetemjöl Special

Pensla med 1 Äggula med 2 Msk grädde

Smula jästen och rör ut med fingervarmt vatten. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta ihop snabbt, men degen ska vara lös. Jäs under bakduk i 2 timmar. Sätt ugnen på 230 grader. Häll upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i 16 bitar och forma till korv eller hamburgerbröd. Pensla med ägg och gräddblandningen och grädda därefter mitt i ugnen ca 20 minuter.

Lyx korv med goda tillbehör på
Lyx korv

Till korven fanns rostad lök, ajvar, Rabarberchutney, rödlök, bostongurka och potatissallad. Jodå, lite lyxkorv åt vi allt.

Nu i efterhand har mannen dessutom undrat när det var dags för korv – var är de goda hembakade bröden? Så nog föll de allt i god jord.

Idag blir det sol, bad och så får vi dessutom se vad som landar på tallriken idag. Men först lite frukost.

Ha en toppenfin dag!!

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

9 reaktioner till “Korvbröd eller en vit handske”

 1. De ser smarrigt ut. Ser faktiskt ut som om man kan äta dem som vanliga bullar också. Ha en fin söndag. Kramar Lene

 2. Åh det där ser gott ut jag älskar ju att baka så det här är verkligen något som jag tänker att prova att göra 🙂

 3. Jag är inte jätteförtjust i korvbröd och kan ha ett bröd till två korvar, ha ha. Lite reuse liksom! Men det låter mycket lyxigt med hembakta!
  Skulle grilla korv i veckan som gick, blev otroligt sugen på köpt potatisgratäng när vi var i affären så jag haffade en burk. Hemma hjälpte barnen mig att bära in det vi handlat och jag hade inte riktig koll. Insåg senare på dagen att jag inte sett potatissalladen i kylen… och mycket riktigt låg den kvar i den stekheta bilen. Så nej, det blev ingen potatissallad, ha ha!

 4. Tack! 🙂 Jag bakar i princip allt bröd själv men har inte hittat något sätt för schysst korvbröd. Det blir ju lite fest när man serverar ”pölsen” på det viset.
  Man får välja sina tillfällen för korv, det håller jag med om, men de gånger de smakar riktigt gott… ja, då finns det nästan inte något som slår det.
  Hoppas ni hade en härlig sol- och baddag!
  Kram Mia

 5. Det receptet måste jag testa . Jag gillar verkligen korv med bröd. Här i stan har vi korv Olle som säljer mängder med goda korvar med spännande kryddningar Så är ni i mina trakter gör ett besök hos korv Olle . Kram Åse

 6. Jag är nog faktiskt lite av en korv-lover. Men äter förstås inte vilken korv som helst, och inte alltid haha… Är dessutom ganska ”nosig” på kvaliteten 😉
  Hemgjorda korvbröd har jag inte gjort än, men däremot hamburgerbröd. Mums…
  Hade ingen aning om det där med korvbrödets historia. Kul information!
  Kram/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *