Krämig Pumpasoppa värmer gott i höstrusket, för utanför mitt fönster är det grått, blåsigt och regnigt. Då är det extra gott att koka soppa att värma sig med.

Även om det kan regna och vara lite kallt och blött vissa dagar, så kan ju hösten verkligen visa sig från sin bästa sida. Praktfull med sina vackra färger och härliga lövhögar.


Tanken var att jag skulle göra soppan i vår Crockpot, men det slutade med att jag gjorde den på spisen. Tyckte det gick snabbare på spisen, men då var man i och för sig tvungen att vara vid spisen mer och inte så fri som när man lagar mat i Crockpot. Oavsett om man lagar krämig pumpasoppa på spisen eller i crockpot så får man en härligt krämig soppa. Den lägger sig dessutom som bomull i magen.
Krämig Pumpasoppa
600-650 Gram Butternut Squash pumpa
2 Klyftor Vitlök
4 Tsk Sambal oelek
1,5 Msk Kycklingfond
5-6 Dl Matlagningsgrädde
125 Gram Färskost, vitlök
3 Msk vitt vin ( går att utesluta)
Smör eller olja att steka i
Salt & peppar
Skär pumpan i mindre bitar och stek därefter tills de är lite mjuka, tillsätt hackad vitlök. Fräs ytterligare en minut och tillsätt därefter sambal oelek och grädde. Låt småputtra tills pumpan mjuknat. Vill man kan man även tillsätta kycklingfonden. När pumpan är mjuk, mixa den slät. Tillsätt därefter färskost och vin, smaka av med salt och peppar.
Tillagning i Crockpot
Börja med att skala pumpan, avlägsna kärnorna och skär pumpan i mindre bitar, hacka sedan vitlöken. Lägg ner pumpan, vitlöken och sambal oelek tillsammans med 2 msk smör i slowcookern och tillaga på inställningen hög i ca 1 timme. Häll sedan över ca 4 dl grädde, tillsätt därefter vin och tillaga i 2 timmar till på samma inställning. Känn efter om pumpan blivit helt mjuk, tillsätt då vitlöksosten och mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av och tillsätt eventuellt mer grädde och/eller sambal oelek. Tillaga på inställningen hög i ytterligare 30 minuter och servera sedan.

Soppan är superkrämig och lägger sig lite som bomull i magen. Den har dessutom en hetta som vi tyckte var lagom men om man inte vill ha en stor hetta kan man dra ner något på sambal Oelek. Vill man däremot inte ha den så tjock, så kan man spä ut den med lite mer grädde. Soppan är ganska tjock i sig.
Vi åt vår med en klick Crème Fraiche och en rostad smörgås till. Kan även tänka mig att äta soppan med en bit knäckebröd med färskost med smak av vitlök.

Ikväll ska vi ut på presentjakt till ett dop, en tjej och två barnbarn. Då blir det säkert något snabbt i foodcourten till middag skulle jag kunna tro.
Kram Kajsa
Jag har nog själv aldrig lagat något med pumpa faktiskt…. Det låter dock väldigt gott med pumpasoppa! Hoppas det går/gick smidigt på presentjakten!
Btw, bilden ”Höst i Malmö” är verkligen fin!
Åh vad gott det lät! Älskar soppor nu på hösten, perfekta att värma sig med.
Jag har nog aldrig ätit pumpasoppa. Många delar recept på det, men har inte kommit så långt. Hösten är fantastiskt då den är som på dina bilder, men här har vi bara fulhöst.
åh, längesedan jag lagat pumpasoppa, är verkligen en hitt på hösten. Höst är tid för passerade soppor
Det värmer onekligen gott med soppa och såser, det här lät spännande