Lär dig att fotografera mat

Att fotografera mat, bak, restaurangbesöket eller fikan, tycker jag är roligt. Men med det sagt så är jag ingen bra fotograf alls, men skulle väldigt gärna vilja lära mig att bli desto bättre. Jag tar alla mina bilder med min mobil och använder den rekvisita som jag har tillgänglig hemma. Jag använder ofta Pinterest, google och instagram som en idébank och därefter får fantasin flöda.

Lavendel med hackade nötter och mandel

Men för att ta några professionella tips som hjälp är aldrig fel, vilket jag hittade här: Lär dig fotografera mat med Erika Liden

Viktigaste är när du ska fotografera mat:

Vinkel och Kompositionen

Ljuset

Styling

Fotograferar man rakt uppifrån sk flatlays, så passar det perfekt till sociala medier. Här kan man få snygga kompositioner, färgerna skarpare och det får ett snyggt intryck.  

torka apelsiner och lime i ugnen
en fin vinkel när man vill fotografera mat
Denna gillar jag som är tagen uppifrån

Julbak en fin vinkel nar man vill fotografera mat
Eller julbaket som förmedlas tillsammans med lite passande rekvisita

Det man fotograferar ska antingen ha lite luft emellan sig eller överlappa. Att bara nudda vid varandra är ett big No!No! Att leka med former är också ett bra sätt t.ex. en rund tallrik med en fyrkantig skärbräda, raka bestick eller dylikt.

Viss mat passar bättre att ta fotot snett uppifrån i en vinkel eller rakt framifrån. Man får leka sig fram med kameran.

Enkelt tilltugg med potatischips, crème fraiche, hackad rödlök och röd fiskrom
En bild som fokuserar på vad som bjuds samtidigt som det finns i bakgrunden

Ljuset är A och O och givetvis är det bäst i dagsljus och när inga lampor är tända. Utomhus när solen skiner är det bra om man placerar det man ska fotografera i skuggan där solstrålarna sipprar igenom så det ändå ser soligt ut på bilden.

Skaldjursplatå blir fin med solen som sipprar in när man ska fotografera mat
Läckert skaldjursfat på sommaren

Styla fotot

Att styla maten gör ju bilden finare. Viktigt att tänka på att det inte är söliga kanter utan att maten ser fräsch ut och att inte basilikan slokar. Eller genom placera höga och låga saker i en fin kombination hjälper dessutom till för att få ett fint foto.

Blir en perfekt bild eller en operfekt bild bäst? Ta en bild på en tårtbit när den är upplagd, sen när första tuggan ligger på skeden osv. Lek fram en fin bild för det perfekta är inte alltid det bästa. Sen är det även viktigt att tänka på miljön runt omkring. Vad har jag i bakgrunden? Behöver jag tillägga något som passar ihop med temat?

morötter i ugn
Bilden lockar mig till att vilja äta dessa morötter

Jag älskar att leka fram mina bilder. Det är inte alltid jag har tid, vilket jag kan se i mina bilder. Det är något jag vill jobba på då jag vill bli bättre på att fotografera all min mat, dryck och bak. Jag vill och tänker fortsätta utveckla mitt fotograferande.

Hur tänker du när du fotograferar din mat?

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

11 reaktioner till “Lär dig att fotografera mat”

 1. Jag kan inte berätta hur jag tänker när jag fotograferar för det är bara känslan, ser det framför mig helt enkelt. Jag har börjat fotografera mer med min iPhone av enkelhet, den är ju alltid med mig.
  Jag tar ofta bilder på olika sätt för att få fram det jag vill få fram.

  Jag gillade bäst bilden på på chipset, det är min typ av foto.
  Kram

  1. Håller med, gillar när något är i fokus och man ändå ser saker i bakgrunden som är ”viktiga” för kompositionen. Tycker att iPhone är bra på det med sina automatiska inställningar numera.

 2. Åh jag älskar ju att fota och leker ofta fram mina bilder , fotar i olika vinklar mm.
  Beror ju som sagt på vad jag ska fotografera.
  Älskar att fånga färger, men det är mycket runt omkring.
  Kul är det att fotografera både mat och bakverk.

 3. Men så kul! Precis innan jag läste inlägget hade jag slängt ihop en gratäng jag ville fota men bilderna blev allt annat än aptitliga haha. Älskar ju att fota & alltid gjort men mat tycker jag är så svårt! Så tusen tack kära du för bra tips 🤗 Tycker alltid du får till så snygga matfoton (och övriga foton också!) Kramar!

 4. När jag gick på sin sista rehab för stress för några år sedan var en av Sveriges främst amatfotografer med i samma grupp. Jacob Wismar om du känner till honom. Du tar fantastiska foton och showar frontar mat på bästa sätt.

  Tänker att många som vill fronta mat osv borde ta efter dig eller kanske gå på kurs både i foto och matlagning. Heja heja

 5. Egentligen gillar jag att fotografera och det allt. Däremot har jag alltid för bråttom så blir aldrig så bra. Får nog ta mig lite mer tid, även om mannen får vänta och bli mer irriterad hihi

 6. Men vilket roligt inlägg jag brukar sällan fota mat det är mer att jag kan fota min frukost i bland 😊 men väldigt kul att få några tips

 7. Jag skulle också vilja bli bättre på att fotografera rent allmänt. Har sagt det många gånger, men skulle vilja gå en fotopromenad med någon annan som också fotar, och bara grotta ner mig i olika detaljer i naturen. En promenad där man får inspiration av varandra, för ibland känner jag mig insnöad på sätter jag tar foto på.

  Mat är kul att fota, men kan också vara väldigt svårt. Det är inte alltid det ser så gott ut på bild 🙂 Jag försöker alltid se till att förutsättningarna är bra iaf, inget kladd eller så på tallriken eller runt omkring. Barnen är vana vid att inte få börja äta förrän jag tagit något foto, haha! Stackars barn 😀

 8. Jag gillar också att ta bild på det jag äter eller har bakat/lagat och ibland blir det bra bilder och ibland inte. Men bilder tagna uppifrån tycker jag blir så snyggt 🙂

 9. Jag tar nästan jämt foto på det vi äter. Men tänker inte alltid utan knäpper många bilder och hoppas att någon ska bli okej.
  Gubben är väldigt road av detta varje gång vi ska äta 🙄😁.
  Kram Carin

 10. Bra tips du delar med dig av! Tycker det är kul att fota men kameran på mobilen är urkass och tar sällan fram systemkameran tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *