Vi startar året med Lasagne

”Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bagaren och Kocken”.

Vi startar året med Lasagne, hur startar ni året? Ja, God fortsättning på er alla, nu ger vi järnet inför 2020!!

Internationella Pizzadagen

Idag är det internationella pizzadagen, dagen som vi dessutom beställer mest pizza på under hela året. Vår lokala pizzagubbe annonserade ut att han endast hade fyra olika pizzor att välja mellan som nyårsdagsmeny och dessutom med förbeställning så var det endast 10-15 minuters väntetid. Andra år har det varit upp till två timmars väntetid. Helt galet!!!

Lasagne och sallad
Lasagne och sallad godare än nyårsdagspizzan

Här hemma gör vi hemmagjord Lasagne dagen innan, så det bara är att stoppa in den i ugnen och svänga ihop en sallad istället. Tror det är tredje året i rad vi kör Lasagne som start på det nya året. Hur gör ni?

Lasagne

Lasagne plattor på tork
Torkställ till hemmagjord pasta, perfekt att hänga upp lasagneplattorna på

Först gör vi, om vi är riktigt på hugget hemmagjorda Lasagneplattor – pastadeg recept här. I år köpte vi färska Lasagne plattor från affären, för jag kände mig inte alls på hugget igår. När vi gör egna plattor, så har vi ett pastatorkställ som vi kan hänga upp plattorna på under tiden vi arbetar med de andra ingredienserna, på så sätt torkar de lite under tiden. Hos Bagaren och Kocken hittar du pastatorkstället och andra roliga tillbehör.

Hemmagjord tomatsås
Tomatsåsen doftar av vitlök, oregano och Basilika

Tomatsås

2 Burkar hela skalade tomater

1 Kruka Basilika

1 Kruka Mejram eller torkad

Torkad Oregano

1-2 Vitlöksklyftor

1 Röd Chilipeppar

Olivolja

Rödvinsvinäger

Salt och Peppar

Hacka chili och vitlök, fräs en stund så smaken och doften gör entré, ner med tomaterna och rikligt med Oregano. Rör om och låt småputtra i en timme. Pressa försiktigt sönder tomaterna, ner med hackad Basilika och mejram ( mer Basilika än Mejram ), en skvätt olivolja ocrödvinsvinäger. Smaka av med salt och peppar.

Färs i hop en god köttfärssås med lite lök och soja, jag använder mig av ca 1 kg blandfärs.

Béchamelsås (Vit grundsås)

4 Msk Smör

4 Msk Vetemjöl

8 Dl Mjölk

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och låt det fräs ihop en stund. Tillsätt mjölk lite i taget, det är dessutom viktigt att röra konstant så det inte klumpar sig. Låt koka minst 3-5 minuter så att såsen inte smakar mjöl. Riv ner muskotnöt, salta och peppra efter tycke och smak.

När man har alla delar till sin Lasagne klara, så är det dags för att bygga ihop lasagnen. Sätt ugnen på 200 grader.

Lasagne bygget börjarmed Bechamelsås innan plattorna
Lägg lite Béchamelsås i botten innan plattorna läggs på plats
Ett lager tomatsås på vår Lasagne
Ett lager tomatsås

Först häller jag ett lager Béchamelsås i botten av en gratängform, sedan lasagneplattor. Därefter är det hälften av köttfärsen, all tomatsås och ett nytt lager med lasagneplattor. På med sista lagret köttfärs och häll över resterande Béchamelsås. Strö rikligt med riven ost over. In i ugn i cirka 15-20 minuter.

Servera med en god sallad!

Ps. Gör inte som jag sist jag skulle göra Lasagne till oss. Pastan hängde på torkstället och jag byggde ihop Lasagnen. In med den i ugnen, köket luktade dessutom ljuvligt. Ställde mig och diskade undan allt stök och vänder mig om och ser två Lasagneplattor hängandes på torkstället. Jag har glömt mellanlagret med pasta i formen!! Trots det så smakade Lasagnen underbart, fastän det var lite för lite pasta. Ds.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

19 reaktioner till “Vi startar året med Lasagne”

  1. Jag har varit mätt efter gårdagens nyårsmiddag hela dagen, så här hemma har vi kört varianten att var och en löser mat själv när det passar. För min del blev det bara korv med bröd idag. Det tyckte jag räckte långt 😉

  2. Jag erkänner, vi åt pizza idag men jag hade mycket hellre ätit din Lasagne. Det är det godaste jag vet!!! Får du såna där lager? Jag får aldrig till det utan allt är i en sörja 🙁
    Gott nytt allt på dig så tar vi 2020 med storm!!

    1. Jag gör alltid två lager av pasta och köttfärs, ett med tomatsås och Tre med bechamel. Så det blir inte det där med super många lager.
      Kram Kajsa

  3. Här är man fortfarande mätt sen nyårs mate. Så här blev de bara lite korv & bröd till lunch & varma mackor till kvällsmat. Får man spara detta receptets ?

  4. Vad gott med lasange inte ofta jag äter det men det är verkligen gott. Tycker det är en bra tradition ni har börjat med. Här blev det inte heller pizza utan sushi 🙂

  5. Och det nya året är igång…
    Gårdagen var synnerligen lugn med varken pizza eller lasagne på menyn. En matlåda med rester från måndagen var vad vi orkade med att värma fram på kvällskvisten. Men idag har det ordnat upp sig och vi är på banan igen 🙂

    God fortsättning! Kram Birgitta

  6. Men gud så gott! Nu vet jag vad jag ska laga när fastan är över…
    Vi åt rester på nyårsdagen, potatis/morotsgratäng med skinka.
    Ingen var sugen på pizza och ingen hade lust att laga mat.

  7. Hörde för första gången förra året att 1 januari är stora pizzadagen i Sverige, lätt och bekvämt ett ett nyårsfirande.
    Lasagnen ser härlig ut.
    Småskrattade lite över din historia om hur du glömde ett lager och tänkte att det är ju ändå ganska skönt att det inte bara är jag som gör liknande misstag.
    Trevlig helg!

  8. Men mums, det hade suttit fint med lasagne! Åt det på en vägkrog på vägen upp till fjällen men det var ingen höjdare. Vi har dock alldeles för mycket rester som vi måste äta idag innan hemfärd imorgon så det blir tyvärr ingen lasagne. På nyårsdagen blev det tacos här, med hemmagjord krydda och en smarrig guacamole. Älskar guaca! 🙂
    Hoppas året börjat fint för er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *