Nu blommar lavendel igen och jag passar på att göra Lavendelsocker. Vi har en stor fin lavendelbuske precis intill vår port på gården och just nu blommar de för andra gången i år. Vår lavendel i stugan blommar inte alls en andra gång, så det är helt perfekt att de gör det på hemmaplan i stället. Stugan är ju på gång att stängas ner för året, då säsongen känns ganska klar för i år. Lavendelblommorna doftar alldeles förföriskt. Men vad kan man nu använda lavendel till?

Lavendel blommorna kan t.ex. användas till:
Lavendelsocker
Torka lavendelblommor för dekoration
Lavendeltvål
Doftpåsar
Lavendelsås till desserter
Kakor och skorpor
Lavendelglace till kött
Lavendellemonad
Vackra isbitar

Lavendelsocker
Ta Cirka 11 stängslar med lavendelblommor
2 Dl Strösocker
Häll upp socker på en tallrik, lägg på endast blommorna i sockret och låt torka 2 dagar. Lägg sedan i en burk med tätslutande lock. Låt stå i en vecka innan det används. Håller dessutom upp till ett år i burken.

Var på en kick off nyligen med jobbet och fick lavendelsås till desserten. Jag tyckte det var riktigt gott, men väldigt sött. I stället satsar jag på goda mandelskorpor med lavendel, lite som en Biscotti till kaffet. Jag använde mig dessutom av Amaretto i smeten, en italiensk mandellikör som förstärker mandelsmaken. Riktigt smarrigt!

Lavendelskorpa med Mandel
100 Gram Sötmandel, grovhackad
100 Gram Hasselnötter, grovhackade
2 Dl Strösocker
0,5 Dl Lavendelsocker
100 Gram Smör
2 Msk Amaretto
3 Ägg
6 Dl Vetemjöl
1 Tsk Bakpulver
2 Msk Lavendelblommor
Grovhacka nötterna. Rör ihop smör, socker och amaretto. Rör därefter ner ägg, vetemjöl och bakpulver. Vänd till sist ner nöthacket och lavendelblommorna. Knåda degen, forma till fyra smala och tillplattade längder på en bakplåt. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter i 200 grader. När längderna svalnat i 5 minuter, skär dem i smala sneda snittar. Lägg ut skorporna med snittytan uppåt och låt därefter dem torka 20 minuter 1 75 grader, gärna i varmluft.


Fina små skorpor som var goda med sin tydliga mandelsmak. Lavendel smaken var mildare och tog en andra plats. Det blev en skön söndagssyssla här hemma, vad har ni pysslat med?
Kram Kajsa
Aldrig hört talas om lavendelsocker eller att använda lavendel i matlagningen – de övriga användningsområdena är jag mer bekant med…men blir väldigt fundersam över vad som hände med vår lavendelbuske när maken flyttade växterna i en rabatt till en annan. Konstaterar att jag inte sett den där… får nog ta och fråga honom.
De där skorporna du gjorde verkar dock väldigt spännande.
Jag har aldrig hört att man använder lavendel till matlagning eller så trodde det mer var en avslappnade Dofft ♥️
Jag gjorde lavendelkakor en gång. Men det var ingen som gillas dessa. Utan de tyckte det var som att käka tvål, sa de.
Kram Carin
Det ser ju onekligen lockande ut och lavendelskorpor kan eventuellt funka. Jag är ju inte så himla förtjust i själva blomsmaken. Men det går ju alltid att prova igen.
Jag har promenerat i det vackra vädret idag. Skönt!
Spännande med lavendelsocker! Vi har mycket lavendel här hemma så det kanske är något som vi borde testa också 😊
Då jag hör lavendel så tänker jag alltid på tvål eller doftpåsar. Men kul att du tipsar om fler saker.
Undertbart med lavendel i skorporna. Har en vän som brukar baka skorpot med lavendel. Så gott. Tack för receptet
Ohh lavendel är så fint och så gott det lät med lavendel i skorporna kan tänka mig att det blir gott tillsammans med te också och äta en skorpa på kvällsmyset
Så gott och vilka fina skorpor kram