Limoncello – Citronlikör med smak av solsken

Med smak av solsken tycker jag att den Italienska Citronlikören gör sig känd som. Men eftersom vi inte kan vara i Italien just nu, så får Italien komma hem till oss. En påse citroner senare så är en sats av egengjord Limoncello på gång. Den söta citronlikören från Italien som med fördel kan användas till desserter, shots och drinkar. Själv är min favorit likör och vispgrädde i ett snapsglas, som en dessert i glas. Len mjuk smak med en frisk smak av citron. Det tar cirka 60 dagar innan man kan njuta av likören, men det är enkelt och väl värt sin tid.

Jag kände saknaden av likören när jag läste Mamma C inlägg om inlagda Citroner för ett tag sedan. Hon har en härlig blogg dessutom, kika in till henne om ni missat henne. Där lovar jag en massa skön läsning.

Jag har alltid sedan jag var barn varit förtjust i Citron. Förra gången gjorde jag sorbet av resten av citronerna, denna gången skivade jag upp dem och slängde i frysen. Bra att ha till alla kannor med vatten.

Citroner

Limoncello

8 Citroner

1 Liter Ren Vodka

Skala citronerna med en potatisskalare tunt och lägg i en burk med tätslutande lock, häll på brännvinet. Låt stå i 40 dagar.

skala citronskalet tunt med en potatisskalare
Häll på vodka på citronskalen i en burk för starta din omgång av Limoncello

500 Gram Strösocker

75 Cl Liter vatten

Koka därefter ihop till ett sockerlag, låt svalna. Sila bort citronskalen och blanda tillsammans med sockerlaget. Häll upp på flaska och låt stå och mogna ytterligare 20 dagar.

Jag hittade ett par sparade whiskey och vodka flaskor som jag använde för att hälla upp likören i. Så länge det håller tätt, så är det bra. Nu är det bara att njuta av den färdiga likören.

Sila bort skal och blanda ihop med sockerlag låt stå 20 dagar
Dags att sila bort skal och blanda ihop med sockerlag

Limoncello i dessert form

Jag gillar dessutom att ta 2/3 av ett snapsglas med Limoncello tillsammans med ovispad vispgrädde efter maten. Blir som en syrlig karamell och är perfekt att avsluta en middag med. Behövs ingen annan dessert efter detta lilla glas.

Limoncello
Limoncello

Njut av lite solsken i glaset och lite av solskenet ute! Gillar man eller dricker man inget alkoholhaltigt så kan dessutom en läskande citron lemonade passa fint i solen.

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

12 reaktioner till “Limoncello – Citronlikör med smak av solsken”

 1. Vad sugen jag blev på att resa nu. Drack en del limoncello då vi var i Rom. Så otroligt gott. Verkar väldigt enkelt att göra det hemma, även om det tar sin lilla stund.

 2. Vi umgicks mkT förr med ett par där mannen var Från Italien. Om han tjatade på att jag skulle börja gilla limoncello. Jag tycker det är ganska gott nu för tiden och har faktiskt gjort egen några gånger

 3. Limoncello är riktigt gott och speciellt efter maten. Kul med grädde till så det blir en dessert. Detta måste jag testa.

 4. Limoncello är gott och det är något som görs här och även lemonad. Det blir ju ett par citroner på vårt träd och alla kan man inte ha till matlagningen.
  Tack för tipset med grädden i limoncellon.
  Kram Carin

 5. Så gott och fräscht med limoncello! Vi blev bjudna på det (och även grappa) på en italiensk restaurang (i Uppsala) en gång när mannen beställde in en riktigt dyr flaska amarone… Fin gest 🙂
  Ha en riktigt fin helg!
  kram/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *