Varje år gör jag massvis med marmelad. Själv äter jag sällan eller aldrig marmelad, men mannen gillar att ha det på sina smörgåsar. Så när sommaren är kommen är det dags att ta vara på alla frukter och bär. Jag har testat det mesta…. Jordgubbar, svarta och röda vinbär, krusbär, plommon (ingen höjdare) gröna tomater, kiwi, äpple, rabarber…. Många gånger blandar jag. Jag brukar köra lite ”Man tager vad man haver-principen”

I år hade vi massor av jordgubbar. Förutom att jag gett bort några liter och ätit några liter så plockade jag 4 kilo i helgen! Det är första året som de ger, svärfar planterade dem förra året. Det är en gammeldags sort (som jag tyvärr inte minns namnet på) men de mognar lite senare och är mindre men fullproppade med smak!! Flashback till barndomen när man gick barfota i jordgubbslandet med röda fingrar och rödkladdig mun. Man ville bara äta de ljuvliga små bären (mer om just bär längre ner) och även om jag var lite överkänslig mot just jordgubbar när jag var liten så åt jag dem ändå. Vilken tur att man växte ifrån den där överkänsligheten!!! Puhä…
2 kg jordgubbar
Första satsen blev på 2 kilo jordgubbar och blev naturell. När jag kokar marmelad så tar jag mycket, mycket mindre socker i än vad där står i alla recept. Varken jag eller mannen gillar när det är för sött. Så till dessa 2 kilo jordgubbar tog jag strax över 500 g socker. Det blir tillräckligt sött ändå….
Nu har vi inte fått regn på säkert 6-7 veckor så bären var inte så ”bladdiga” som de kan bli när de fått mycket vatten/blivit övervattnade. Jag hällde i 2 dl vatten som jorgubbarna fick koka med i 15 minuter. Jag använder mig också av vanligt strösocker, inte syltsocker som jag inte tycker håller måttet riktigt. Nä, vanligt socker och röd melatin kör jag och det blir bra.
Jag häller i sockret efter 15 minuter, kokar ytterligare i 2 minuter innan jag tillsätter melatinet nedrört i lite socker och kokar i 2 minuter till. Skummar av väl och häller på rengjorda, varma burkar.


Marmelad med rabarber och basilika
I år hade vi väldigt lite rabarber ute i trädgården… Jag har hunnit göra en paj tidigare i maj men sedan var där bara några förskrämda stänglar kvar, så jag gick ut och plockade dem för att lägga i den nya marmeladen.
Lime hade jag hemma och basilika…



Saften av en lime och skal. Jag älskar lime i alla dess former!

Samma procedur som förra gången, 2 dl vatten, 500 g socker och cirka 4 tsk melatin. Vill man sätta extra piff så häll i en skvätt konjak.
Mer smaker att koka ihop
Nästa marmeladkokning bör bli antingen av röda vinbär eller krusbär. När jag gör marmelad av kiwi så blandar jag alltid ut den med ingefära och citron, annars blir den platt. Nu får vi inga kiwi i år men om något år kanske. Gröna tomater är perfekta att göra marmelad på! Där kan man skrapa ner fröna från ½ vaniljstång eller med fördel blanda ner lime, men då med fruktkött och mer skal, inte bara zestat skal. Plommon har jag försök men blir aldrig nöjd… Den blir rinnig och smakar inte bra. Plommon skall man äta eller så kan man steka dem och ha till lammfärsbiffar.
Här är lite fakta om våra goda gubbar;
- I Sverige säljs det mellan 4-5 miljoner liter jordgubbar under midsommarveckan
- Ur vetenskaplig synpunkt så är jordgubben är inget bär utan en skenfrukt.
- Människor som är allergiska mot jordgubbar kan äta de vita jordgubbarna som saknar det röda färgämnet.
- Den moderna jordgubben odlades fram i Bretagne, Frankrike och är en korsning mellan scharlakanssmultron från östra Nordamerika som är kända för sin smak samt jättesmultron från Chile och Argentina som är kända för sin storlek.
- När den kom till Sverige på 1700-talet kallades den för ananassmultron på grund av sitt latinska namn Fragaria Ananassa
- Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än en apelsin.
- Namnet gubbe syftar på – liten klump
Ack detta kära lilla bär som inte är ett bär utan en frukt, det är sommar för mig. Att bara njuta naturella eller att ha dem i en frasig jordgubbspaj, skiva dem tunt och lägg på havregrynsgröten på morgonen… På glassen såklart.. I marmelad, sylt, saft.. (Jag har föressten satt en stor kastrull med fläderblomssaft som jag skall ta hand om imorgon)
Användningsområdet av jordgubbar är oändligt. Men en sak är säkert. Jordgubbar = svensk sommar!
Vill ni koka vinbärsgele har ni ett fint gammal recept här.
Kram, Lena