Nu är det ett tag sedan jag körde En nypa salt runt jorden, men till slut landade jag i England & Wales, fast hemma i vårt kök. Redan i min förra blogg efterlyste jag genuina recept från andra länder. Receptet fick jag redan 2013 av Lena, en svenska som bor i Wales varvat med Spanien. I hennes blogg får man en massa härlig och dessutom intressant läsning om Wales och Spanien. Det är alltid lika roligt att titta in till henne och få en dos av äventyr och historia.

Som sagt detta recept har legat i mina gömmer sedan 2013, men nu var det verkligen dags att damma av det. Jag har tagit mig igenom Sverige, Danmark, Finland, Grekland, Iran, Vietnam och nu är det framme vid Englands/ Wales tur. Det här receptet är typisk pub mat som dessutom serveras på de flesta pubar runtom i England.
Cottage Pie pubmaten från England
500 gram Nörtfärs eller blandfärs ( I Wales finns inte blandfärs )
1 Gul lök, hackad
1 Klyfta Vitlök, hackad
2 Morötter, skivade
1 Burk Krossad Tomat
3 Dl Köttbuljong
Salt & Peppar
Stek lök, morötter i smör, tillsätt vitlöken och därefter färsen och bryn ihop. Tillsätt krossade tomater, buljong och kryddor och låt koka ihop i cirka 30 minuter. Under tiden gör du ett potatismos på cirka 1 kg potatis.
Lägg därefter färsen i en ugnsform med potatismos överst. Grädda därefter i ugnen 30 minuter på 200 grader. Moset kan varieras efter tycke och smak.
Jag förberedde rätten redan en dag i förväg, så det skulle bli en snabb middag när vi kom hem efter jobbet. Så skönt att ha nästan en hel rätt nästan klar, bara de sista 30 minuterna i ugnen kvar. Sen är den en gyllene, bubblande varm läckerhet. Enkelt och fantastiskt gott.

Som kvällsmacka så äter vi Welsh Rarebit som får avsluta den Engelska maten. Eller som mackan lite komiskt kallas för ”Welsh Rabbit”, även om det inte är någon kanin inblandad. En förklaring är: suggesting that ”only people as poor and stupid as the Welsh would eat cheese and call it rabbit”, or that ”the closest thing to rabbit the Welsh could afford was melted cheese on toast”.
Oavsett kan man äta denna gamla 1700 tals rätt på pubar och taverner och den består av: Rostat bröd med en sås av ost, senap, öl och lite till.

Welsh Rarebite
25 Gram Smör
1/2 Dl Vetemjöl
1 Dl Öl ( eller 1/2 dl öl tillsammans med 1/2 dl Mjölk )
1 Tsk Senapspulver ( engelska Coleman )
4 Tsk Worcestersås
150 Gram Cheddarost
Svartpeppar
4 Skivor Grovt bröd
Smält smöret och ta därefter ner vetemjölet försiktigtuner omrörning. Rör om och låt koka ihop cirka en halv minut. Tillsätt därefter ölen och koka lätt cirka 3 minuter. Rör hela tiden tills såsen är tjock. Tillsätt därefter ost, senap, worcestersås och koka till allt är smält och blandat. Såsen ska nu vara tjock.
Rosta 4 skivor grovt bröd och häll såsen över. Grilla några minuter så de blir gyllene och bubblande.
Njut!!
Pubmat här hemma, med en krämig ost som bara smälte ännu mer i munnen. Tack Lena för två fina recept från ditt Wales.
Kram Kajsa
Här hittar du min resa till Sverige – Danmark – Finland – Grekland – Iran – Vietnam
Men så roligt det är med mat från olika länder och det där såg riktigt gott ut även om jag inte är så där vansinnigt imponerad av den brittiska maten.
En specialitet från Norge är Pinnekjött som de äter på julen framför allt i östra delen av Norge.
Ohh vad gott att få testa och känna på olika matkulturer, så gott det verkar
Gillar mat från andra länder och det är härligt med att variera lite 😊 det ser och låter väldigt gott 😊
Den är en favorit hos min man. Han bara älskar det. Vi har gjort det hemma ett par gånger. Jag gillar egentligen inte engelsk mat, men då vi var på Irland var maten fantastisk. Det är ju egentligen samma mat men ändå inte. Samma sak i Grekland och Turkiet. Det senare är sååå mycket bättre.
Så gott, vilka bra rätter du valde, smörgåsen ska jag testa då det andra receptet är en av favoriterna här hemma så den har vi ett bra recept på. kul med matförslag från olika länder
Åh vad häftigt att köra lite länder runt och göra mat ifrån, prova på olika nya maträtter 😍 man har ju provat mycket från Danmark och Ungern iaf 😁
Roligt att resa jorden runt i matens tecken. Det är alltid lika roligt att smaka på maten från landet man befinner sig i när man är ute och reser
Smörgåsen har jag aldrig testat och den lät smarrig.
Kram Carin
Paj är lite av nationalrätt hos oss och det mesta har inmundigats – alltid gott. ”Pubmackan” kan verkligen vara lite kul vid tillfälle.
Ha det gott Kajsa!
Kram Mia!
Kul med mat från andra länder! Den där pajen lät ju himla god.
Vad förvånad jag blev när jag tittade in hos dig, men ack så glad!
Vad kul med mat från olika länder och roligt att du valde just Wales.
Tack för de fina orden om min blogg och länken!
Kul att du blev glad! Det har ju tagit tid innan jag tog tag i dina re ett
Kram Kajsa