Ost och Vinprovning -Med skåne i glaset

Svärmor fyllde år i April och nu flera månader efter var det äntligen dags. Vi skulle gå på Ost och Vinprovning med smak av Skåne i glaset och Sverige på fatet.  

Uppdukat bord med vinglas för en vinprovning. Fem glas på varje plats med en beskrivning av kvällens viner och ostar framför och en blå tygservett
Uppdukat för vin och Ostprovning på Folk Mat & möten

Ost, hur tänkte jag där?

Har verkligen sett fram emot provningen i flera månader och hela dagen segade sig fram på jobbet. Klockan verkade aldrig vilja slå halv  fem. Cyklade hem snabbt och just där och då tänkte inte jag så mycket på vad det kunde vara för sorters ostar, bara det trevliga med hela kvällen. Vad kan liksom gå fel? Kanske lite naivt eftersom jag inte är speciellt förtjust i varken getost eller mögelostar, hoppar över dem så fort jag kan men vin ja, det är en annan femma.

Flera vita tallrika med ostbitar på en alminum bänksiva
Härliga ostar uppradade

…eftersom det nu var det en provning så då får man ju tuffa till sig. Man måste ju alltid prova, eller hur? Var det inte så man sa till barnen?

Ost och vinprovning var hos Folk, Mat och möten med sommelier Carina Olofsson Gavelin från Gawelinwine och för Ostarna stod Josefine Rydkvist från nyöppnade Bengtssons Ost i Malmö ( en gammal anrik ostbutik från Lund).

Sommelier Carina Olofsson Gavelin och Josefine Rydqvist från Bengtssons Ost, Trianglen
Två duktiga tjejer lotsar oss igenom kvällen

Ostar och Vin

Vi fick börja med ostarna som låg klockan 12 på fatet och de två första vinerna med början från vänster. ( Vid vinprovning provas det alltid från vänster till höger, precis som man läser).

Fyra glas fyllda med vin, tre med vitt vin och ett i mitten med rött vin. på tallriken framför ligger 8 bitar ost av olika slag. Getost, hårdost, kittost och Mögelostar.
Med Skånska smaker i maten och Svenska ostar på fatet

Såklart började vi med getost, min fasa nummer ett. Första osten ”Askungen” var en blandning av både komjölk och getost med ett lager aska mellan sig, lite i stil som en Morbier. Den andra osten ”Vit Caprin” var en Pastöriserad ost med ett vit skal som en Camembert. Båda ostarna kom från Lillängens Gårdsmejeri i Sunne. Vinerna som vi provade till dessa ostarna var Bedstekilde Brut, Nature 2016 från Bedstekilde Vingård i Kivik och Lyckeri Assemblage 2018 från Kullabergs Vingård.

Första osten var en behaglig blandning mellan ko och getosten och trevlig att äta och även den andra osten hade en mild smak. Dock förstärktes smaken av getmjölk tillsammans med vinet, men det var jag nog ensam att tycka. Första vinet var trots allt intressant då det var gjort av äpplen istället för druvor. Smakade som en torr pärlande fransk cider och var väldigt god i början av kvällen. När den fått stå i två timmar blev den lite mer vattnig och tappade smak, så man bör dricka den direkt, är min uppfattning. Andra vinet var ett fruktigt vin som under kvällen visade sig vara det vin jag gillade minst, men mannen satte högt på sin lista.

Vit tallrik med 8 bitar ost av olika slag
Ostarna från Bentssosn Ost, vi börjar med ostarna klockan 12. Lånad bild

Jag jublar lite inombords

Nästa två ostar fick mig att jubla inombords och ett rött vin till var en fröjd för gommen. Alposten kommer från Skottorps Mejeri och liknar närmast en Gruyere och Knekten kommer från Soldattorpet Mejeri. Från Flädie Mat och vingård kom det röda vinet ”Lepores Barrique Cuvee” 2016 med härlig fruktigt vin med lite härlig fatkaraktär. Ett riktigt gott vin man vill dricka mer av.

Nu var det dags att ge sig på Rödkittostarna Tommy och Sigvard Rödskägg från Vilhelmsdals Gårdsmejeri. Tommy var mjuk och krämig ost medans Sigvard Rödskägg hade mycket kraftig smak som fick mig att tänka på vikingar. Kanske var det namnet som fick mina tankar åt det hållet. Vinet till var Ran 2.0 från Vingården i Klagshamn. Vinet var fylld med både dofter och smaker ( en s.k. käftsmäll man vill ha mer av )och passade väldigt bra ihop med ostarna.

Mellan ostar och vin blev det såklart en hel del roliga och intressanta input från sällskapet runt bordet. Och Carina var full av kunskap om våra fina vingårdar och roliga anekdoter.

Hjälp…ska jag verkligen våga?

Så kom vi till de sista två ostarna som jag verkligen inte ville komma fram till. Ostarna som får mina ben att skaka, blåmögelostarna. Låter lite som förklaringen av de fruktansvärda Bandriljärerna från Tjuren Ferdinand. Nåja, ostarna var krämiga blåmögelosten Blå Stjärna från Soldattorpets Mejeri och den sista osten var Österlen Ädel från Vilhelmsdals Gårdsmejeri. Såklart smakade jag på båda ostarna, men är ännu inte övertygad om dem. Men ett litet steg framåt. Vinet som serverades var kallt, sött och gott ”Carl” 2016 från Gullycke Vingård.

Flera tomma vinflaskor av vinerna som provats under kvällen med vinkorkarna bredvid sig. Två tända stearinljus vid sidan om där stearinet runnit ner på sidorna.
Flera goda viner provades under kvällen från fantastiska Skåne. Vi är ett vinland på frammarsch.

Skåne är ett landskap som ligger i Zon 1 vilket gör det ypperligt för att odla vinstockar och dessutom producera fantastiska viner. Vi har ett 40 tal vingårdar som är professionella i Skåne och alla odlar de Solaris druvan. Ändå har alla de sina olika stilar och smaker på vinerna. Flera har vunnit guld, silver och brons i de stora vintävlingarna i bl.a. Österrike så vi är verkligen ett vinland på frammarch. Ett tips är att åka och besöka dem när ni är ute och far och göra en vinprovning.

En burk med röd marmelad med en handskriven lapp med orden Körsbär och Kanel
God marmelad till ostarna med smak av körsnär och kanel

Vi hade en väldigt glad och nöjd svärmor med oss och själv var vi varma i hjärtat och sinnet över en härlig vardagskväll med fantastiska smaker. Mycket eftersom Carina och Josefine lotsade oss igenom kvällen. Nästa vinprovning har de i Oktober med Ostar och Prosecco och det låter inte helt fel det heller.

Sommelier Carina Olofsson Gavelin och Josefine Rydqvist från Bengtssons Ost, Trianglen bakom vinflaskorna och en tallrik av kvällens ostar
Sommelier Carina Olofsson Gavelin och Josefine Rydqvist från Bengtssons Ost,

Kram Kajsa

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

8 reaktioner till “Ost och Vinprovning -Med skåne i glaset”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *