Vissa dagar så har man ganska svårt att komma på middagstips till sig själva. Kanske glömt ta fram något från frysen på morgonen eller så känns det sådär extra jobbigt att komma på något när klockan närmar sig eftermiddag. Här hemma har vi löst det just denna vecka med att köra en medelhavsvecka fylld med goda recept.

I början av 2000 talet fanns det en restaurang i Malmö som hette ”Vår tids Mat” , ett väldigt omtyckt matställe som dessutom ofta var fullsatt. 2006 fick jag Olivieras kokbok – Olivieras Medelhav, fylld med goda ”husmansrätter” från Medelhavet som hon dessutom serverade på sin restaurang. Vi lagar mat just denna vecka från hennes kokbok och bjuder dessutom in er alla på en hel massa smarriga recept. Så låt oss börja veckan med en måndag.
Måndag – Cevapcici, sallad och Vitlöksås med persilja.

4 Personer ( 10 min förberedelser 15 minuters tillagning )
600 Gram Nötfärs
1,5 tsk Salt
3 st Vitlöksklyftor
2 tsk Sodabikarbonat
2 tsk Starkt Paprikapulver
Arbeta in alla ingredienserna ordentligt ( för hand 5 minuter) så att köttet ska binda ihop. Smaka av köttet och forma som avlånga järpar ca 40 gram styck. Grilla eller stek på en stekpanna med lite olivolja.

Jag valde att göra en fräsch grönsallad till med fetaost och en vitlökssås med persilja. Alternativt är att servera med Ajvarrelich, fast eftersom jag personligen gillar vitlökssås mycket mer än Ajvar, så det fick bli mitt val. Vi har dessutom minskat ner på vårt intag av potatis, ris och pasta, därför väljer vi sallad. Fast stekt potatis hade dessutom varit supergott till om man nu gillar det. Snabbt och lätt i alla fall och jag hann dessutom även en powerwalk på 7 km, skvaller måste ventileras!!
Tisdag – Bergtunga med Champinjoner

2 Person ( 15 minuter förberedning, 20 minuters tillagning )
400 gram Bergtunga/ Rödtunga
1 Dl Torr Vermouth alt. vitt vin
Salt
1/2 Dl Olivolja
150 Gram Små Champinjoner
1 Msk Pressad citron
1 Dl Torrt vitt vin
2 Msk Crème Fraiche
3 Hackade salladslökar
Tvätta fisken i kallt vatten och torka dessutom av ordentligt. Lägg i en smord ugnsfast form. Pensla fisken med lite olivolja, salta försiktigt och häll över vermouthen. Täck dessutom formen och in i ugn ca 20 minuter i 200 grader.
Bryn salladslöken i resterande olja, utan att den tar färg. Bryn sedan med några minuter champinjonerna. Tillsätt fiskspad, vin och citronsaft och koka under omrörning ett par minuter. Ta bort pannan från plattan och rör ner crème fraiche, smaka av. Häll över fisken och garnera med färsk bladpersilja eller dill. Toppa dessutom med ett par citronskivor.
Vi köpte rödtunga istället för bergtunga, då det inte skiljer jättemycket mellan fiskarna och den är dessutom mycket billigare (idag var det 80 kr skillnad på priset och vi fick rödtungan för 379 kr/kg). Rätten var toppen god!! Vi åt den med kokt broccoli till fastän det hade inte varit fel med kokt potatis. Flera dagar senare och jag går fortfarande och tänker på hur gott det var. Ska ätas många fler gånger!!!



Onsdag – Olivieras Kycklingragu

4 personer ( 25 minuters förberedning, 40 minuters tillagning )
0,5 Dl Olivolja
500 Gram Kycklingfilé i lagom stora bitar
1 Röd paprika i mindre bitar
1/2 Gul lök, hackad
5 Gram Riven Ingefära
15 Gram Vegeta ( jag använde grönsaksbuljong istället)
1 Msk Vetemjöl
6 St Torra soltorkade tomater i mindre bitar
120 Gram Stjälkselleri
5 Dl Vatten
140 Gram Majskorn
2 Dl Crème Fraiche
Hackad persilja
Värm oljan lätt och fräs den gula löken, ingefäran, paprikan och vegetan tills löken blir lagom mjuk. Tillsätt kycklingen och låt puttra i 7 minuter.
Ta kastrullen från spisen och rör ner mjöl, vatten, selleri, majs och soltorkade tomater. Lägg på locket och låt ragun dessutom puttra i ytterligare 20 minuter. Tillsätt slutligen utrörd crème fraiche och smak av. Grovhacka persilja och blanda ner i ragun.

Idag åt vi ragun med ris till och mannen här hemma var dessutom helt lyrisk, så gott han tyckte det var. Ragun är dessutom så krämigt god och mättande, eftersom vi är två fick vi två goda matlådor till lunch. Imorgon ska det vara ruskväder ute, så då får det bli en en värmande soppa.
Torsdag Rotfruktsoppa

5-6 Personer ( 20 minuter förberedelse 25 minuters tillagning )
1/2 Dl Olivolja
2 st Morötter
1 st Gul lök
2 st Palsternacka
1 Bit Rotselleri
4 st Mjölig potatis
1,5 lit. Vatten
1 Msk Vegeta eller Grönsaksbuljong
2 Dl Crème Fraiche
salt, peppar och persilja
Skala och grovstrimla morötter, potatis, palsternacka och rotselleri. Grovhacka löken.
Värm oljan och bryn lök med vegetan och morötterna lätt. Tillsätt övriga rotfrukter och potatis. Fyll på med vatten och låt puttra 15 minuter på lagom värme. Potatisen får gärna koka sönder för att få soppan lite krämig.
Ta av lite soppa, rör ner crème fraichen så den inte klumpar sig. Flytta kastrullen från plattan och blanda i röran. Smaka av med salt, peppar och persilja.
Soppan är även god med lite knaper stekt bacon.

God soppa, men blev kanske inte min favorit. Jag tror jag vill ha lite mer kött eller kyckling i mina soppor. Men den var värmande god i alla fall så här i höstrusket. Nu är det tiden då jag helst kryper upp i soffan under filten.
Fredag – Balkangryta – allt i ett gryta

4 Pers ( 25 minuters förberedelse 50 Minuters tillagning )
600 Gram Skinkgrytbitar
1 Dl Rapsolja
1 St Grovhackad gul lök
2 st Hackade vitlöksklyftor
20 Gram Vegeta eller grönsaksbuljong
1 st Skivad Morot
10 Gram Paprikapulver
500 Gram Skalad Potatis
200 Gram Svamp
Salt, peppar, grovt hackad persilja
Fräs lök, vitlök och vegeta tills löken känns mjuk. Tillsätt köttet och bräsera under locka ca 10 minuter med ev. lite vatten. Blanda i morot, paprika, potatis, svamp och paprikapulver. Häll på vatten så det täcker, lägg på lock och låt småputtra ca 25-30 minuter eller tills köttet känns lagom mjukt. Smaka av med salt och peppar. Strö över med rikligt mycket persilja.
Grytan är lagom mustig och kan ätas på flat eller djup tallrik.
Skönt med allt i ett gryta på en fredag efter jobb. Fredagar är inte jag pigg på att laga krånglig mat och helst ska det dessutom vara snabbt och enkelt. Efter en vecka på jobb är jag trött och helt utslagen, så då är det soffläge som gäller. Dottern tittade in efter jobb, så även hon fick med sig en portion mat. Hennes sambo som inte var med tyckte det var synd att inte han fick smaka på grytan eller att hon tog hem en portion till honom.
Lördagen blev det middag hos dotter med svärsonen. Dessutom var det första gången vi hälsade på i deras lägenhet och vi fick en kväll med god mat och dessutom kämparanda på bowlingbana, tyvärr kan jag inte säga att det var Girl Power som var det vinnande teamet..hrm…..
Söndag – Mustig Nötköttsragu med Morot och potatiskompott

4 personer ( 20 minuter förberedelser, 45 minuter tillagning )
600 Gram Benfritt nötkött av bog
2 Gula lökar, grovhackade
1 Dl Olivolja
1 Tsk Salt
1/2 Krm Svartpeppar
1 Krm Chilipeppar
2 Msk Tomatpuré
1 Msk Vetemjöl
2 Dl Vatten
1-2 Lagerblad
2 Msk Worcestersås
Potatis och Morotskompott
2 Morötter
8 Medelstora potatis
2 Msk Olivolja
2 Dl Varm mjölk
1 Tsk Vegeta eller örtsalt
2 Msk Kapris
1 Msk Klippt persilja
Strimla köttet i 1 cm strimlor och bryn lite i taget. Ta upp köttet och bryn löken med saltet. lägg tillbaks köttet och bräsera i 10 minuter under lock. Tillsätt tomatpuré, peppar, vetemjöl, lagerblad, chili, worcestersås och vatten. Låt allt puttra under lock i ca 30 minuter eller tills allt känns mjukt. Smaka av med salt och persilja.
Koka morot och potatis mjuka, häll ut vattnet och mossa dem med olja och varm mjölk. Tillsätt kapris och smaka av med saltet. Strö över persilja.
Seg söndag i soffan efter en rolig lördagskväll med dottern och svärsonen. Vi kämpade tjejer mot killar i bowling och parvis i dart och idag kämpar jag dessutom för att hålla mig vaken i soffan. Gud, vad jag är trött! En gryta med mustig nöt ragu fick avsluta medelhavsveckan och vi sitter kvar i soffan mätta och belåtna.
Vi har dessutom fått en vecka med god, lättlagad smarrig mat. Flera nya recept som vi kommer laga flera gånger om och njuta av. Enligt forskning så lever man längre, mår bättre och blir dessutom friskare av medelhavsmat med mindre mättat fett, mer frukt, grönsaker och olivolja. Massa positiva effekter och dessutom så otroligt gott. Det var mina middagstips denna vecka, men fler middagstips hittar ni här.
Kram Kajsa
Åh så fina bilder och vilken härlig mat!!!!!
Vad gott det ser ut och ger inspiration!
Eftersom vi bor vid Medelhavet, blir det Medelhavsvecka vecka efter vecka.
Igår var det kaningryta tillredd av maken, eftersom jag jobbade.
I förrgår blev det färsk tonfisk och svärdfisk med tortilla och kalla såser.
Onsdag ingen lagad mat, maken borta och jag jobbade.
Sedan minns jag inte vad vi åt mer. Minnet är bra,men kort!