Ibland är det så himla svårt att komma på vad man vill äta till middag varje dag. Veckomatsedel eller ej trots det måste man ju ända komma fram till vad för middag som ska lagas. Dessutom kan veckan bli så där toppenbra och att varje dag är det så där extra gott att äta. Här kommer goda recept på rätter för en hel fantastisk vecka och dessutom lättlagade middagar.
Måndag…seg efter jobbet, vi vill ha lättlagad middag.
Eftersom jag dessitom har börjat med vattengympa på måndagar så vill jag hinna äta en stund före.Det ska då vara lättlagat.

Falukorv med brynt lök, senapsstuvad potatis och sekt ägg.
Fyra pers.
600 Gram Falukorv – skär den i tärningar och stek krispiga i smör.
4 Gula lökar – skiva tunt och bryn gyllenbrun i smör. Smaksätt med 1 Msk Rödvinsvinäger och Salt
400 Gram Potatis – koka mjuka, dela som klyftor. Koka upp 2 Dl Crème Fraiche med 1 Dl Mjölk. Smaka av med 2 Msk Dijonsenap och 2 Msk Grovkornig senap. Blanda ner potatisen och smaka av med salt.
Stek 4 st Ägg på medelvärme och smaka av med salt.
Garnera gärna med gräslök eller krasse.
Tisdag, varför äter man fisk just på Tisdagen?

Vet ni varför det just är på Tisdagen som vi äter fisk? Fastän jag kan äta fisk andra dagar i veckan också kan ni? Denna torskrätt är dessutom den jag speciellt gillar mest för den har en sådan härlig smak.
Torsk med kräftostsås, kokt potatismos och gröna ärtor.
4 Port.
4 Torskrygg filéer eller ett fiskblock av torsk – lägg i en smord ugnsfast form.
Rör ihop en ask Kräftost 400 gram med 2,5 Dl Crème Fraiche, dill, salt och peppar. Häll ovanpå, så att det dessutom täcker fisken.
Koka Mjölig potatis och gör en mos tillsammans med mycket smör, mjölk, salt och muskotnöt. Smaka av den och vispa den tills den är luftig och perfekt i smaken. Kokt potatis till torsken, funkar dessutom också fint till.
Servera med kokta gröna ärtor, eller som jag kallade dem som liten för hjärtor.
Onsdagen så dansar vi rumba i köket

Kyckling med Karibiska smaker med Jasminris i Paprikabåt
Eftersom mannen var den stod för kökstjänsten denna dag så finns det dessutom inga recept att titta på trots det hittade jag här en passande middag för att dansa rumba i köket.
Äntligen Torsdag och soppa till middag

Nu när höstrusket ute kommer så kör vi värmande sopptorsdagar till middag. Här hittar du flera goda soppor att värma dig med. Jag är dessutom mest glad för redda soppor, vilken är er favorit?
Fredag, Fredag, Fredag

På fredagar vill vi gärna ha god men lättlagad middag! Det ska gärna dessutom gå undan i köket för jag vill helst bara sätta mig ner och pusta ut efter arbetsveckan. Denna rätt har jag lagat ett antal gånger och blir dessutom aldrig besviken, varken på smak eller enkelheten att laga rätten.’
Thailändsk Fläskfilé
Till 4 pers.
600 Gram Fläskfilé putsad och skuren i skivor ca 1 cm tjocka, bryn, salta och peppra.
2-3 Purjolökar skivade, 2-3 vitlöksklyftor skivade och 1/2 eller 1 chilifrukt urkärnad (kan bytas ut mot 1 Tsk Sambal Oelek) och delad fräses ihop i en traktörpanna. Smaksätt med 1 Msk riven Ingefära och smula i en köttbuljong. Häll i 1 Burk 400 gram Kokosmjölk och 2 Dl Matyoghurt. Låt koka ihop, lägg ner köttet och värm upp.
Servera med kokt ris.
Lördag – it´s Taco time

Alla här hemma blir alla glada när det blir tacogratäng till middag. Det är en frestande rätt och dessutom så mycket godare än de traditionella tacosen. Eftersom den går fort att laga och dessutom är busenkel.
Tacogratäng
Ugn 200 grader
500 gram Köttfärs – stek ihop med en påse tacokrydda
200 Gram Philadelphia ost blandas ihop med en burk 2 Dl Crème Fraiche och läggs i botten av en ugnsfast form. Lägg tacofärsen ovanpå.
Stek 2 Hackade Paprikor tillsammans med 1 Gul eller röd lök och lägg ovanpå tacofärsen.
Strimla över Pujolök.
Täck den med riven ost och grädda den gyllene i ugn ca 15-20 minuter.
Servera med Tacochips och Sallad.
Söndag, blir det hederlig husmanskost till middag

Husmanskost är inte min melodi, men då och då så suktar även jag efter lite hederlig husmanskost. Vi är framme på Söndagen och lagar en vansinnigt god middag, enligt mig.
Biff Rydberg med stekt potatis, brynt lök och senaps crème.
4 Port.
4 skivor Ryggbiff, steks medium på stekjärn, smaka av med salt och peppar.
4 Gul lök – skiva och bryngyllenbrun på medelvärme i smör.
Koka potatis mjuk och tärna upp, stek i smör till de är krispiga och goda.
2 Dl Creme Fraiche, Flytande honung, Dijonsenap, salt – blanda ihop och smaka av till du får den blandning som passar till dig. Dessutom ta det varsamt med senapen, den kan bli så skarp. Man vill dessutom få krämen len och mjuk.
Ps. Här hittar du Lenas Biff Rydberg på Älg Ds.
Det här är vår veckomatsedel, för en ganska skön vecka i köket och dessutom goda middagar på tallriken. Vill du få en vecka med middag med känsla av medelhavet då hittar du det här.
Kram Kajsa
Alltså jag är så kass på att äta fisk men älskar det. Torsken lät grymt gott, måste sno receptet ?
Men vilken härlig veckoplanering! Denna kommande veckan har jag noll koll på vad vi ska äta! Borde ha den där planen nu för varje kväll i veckan är det aktiviteter så middagarna kommer att bli ett rejält pussel.. Ska kika lite på recepten här igen – flera låter jättegoda!
Åååå så mycket gott. Jag ska nog minsann härma dig!!! Nä varför gör man det, och soppa på tisdagar? Haha måste googla
Den där tacoservisen är så fin har delar av den vi med. SÅ gott allt ser ut
Mumms vad så mycket gott! Ja undrar varför man äter fisk just på tisdagar, är det från skoltiden tro? Jag kan äta fisk vilken dag som helst det behöver inte alltid vara tisdagar 🙂
Så mycket gott en perfekt veckomatsedel, borde göra en varje vecka. Vilka fina serviser du har och uppläggningsfat, det är kul med det lilla extra när man äter
Birgitta
Tack Birgitta, tycker det är kul att servera vackert. Det blir extra gott att äta.
Kram Kajsa
Tack för tips. 🙂 Kanske slarvar vi lite här hemma med omsorgen kring vardagsmaten, men ”myset” är vi noga med att få till lik väl. Som du säger; det handlar om att ”få ihop det” så där mitt i veckan när eftermiddagar och träningar ska pusslas ihop inom familjen. Ofta har vi rester och vi är faktiskt riktigt bra på att ta hand om de. Så, jo … kanske kan man ändå kalla det för att ha omsorg kring veckans meny. När helgen sen kommer; ja, då är ju själva matlagningen det stora nöjet och stunden att äta den huvudsakliga sociala biten. Härligt!
Kram i novembermörkret från Mia!
Härlig veckomatsedel.
Tacosgratäng låter gott. Tacos, så typisk svensk helgmat, inte van vid det,men gott.
Näst år måste jag gör ett inlägg om vår veckomat. Du ger inspiration.
Ha det bra!
Vilket härligt inlägg, kanonfin blogg! 😀 Kram