Sommar för oss som så många andra är en blandning av att koppla av och arbeta hårt i trädgården. Bada, sola, spela kort och dessutom leka lekar. Slänga oss i bilen eller på cykeln och upptäcka något nytt och så klart mingla i trädgården, träffa vänner, äta god mat och en massa småplock. Och vännerna är duktiga att bjuda in sig för en dag i solen och då får man bulla upp.

När vi bjuder hem startar vi ofta med ett glas bubbel eller en god drink och så gärna lite småplock till. Ska man starta en fest eller kväll eller bara hej vadd rolig att ses date, varför inte göra det med något gott och enkelt?! Ni måste bara testa, för det är en fullträff! Vi har gjort de ett par omgångar i sommar.

Ostsnurror med rom ett perfekt småplock
1 Pkt Smördeg
2-3 Dl Riven Lagrad Ost, typ Västerbottenost
Msk Finklippt Gräslök
1 Äggula
150 Gram Färskost t.ex Philadelphia
80 Gram Röd rom
Rulla ut smördegen, fördela den rivna osten och gräslöken. Rulla ihop från kortsidan för en lite större snurra eller långsidan för små munsbitar. Dela i 1-1,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt och pensla med ägg. Grädda 15 minuter i 225 Grader.
Servera med en klick färskost och rom. Dekorera med ett par gräslöksstrå.
Just nu håller vi semester i vår stuga och jag sitter i morgonsolen på trappen. Det är alldeles stilla omkring, bara humlornas surr och fåglarnas kvitter…..och så mannen som slamrar med kaffekannan. Vi har en alldeles orörd dag framför oss och solen värmer dessutom redan. Det blir nog sol, bad och en cykeltur idag. Så ljuvligt att få lov att ha semester.
Här i stugan får jag dessutom mer lust att vara kreativ i köket. Man har ju inga måsten som stoppar upp en. Det blir bättre när det gäller lunch, för i stan kan man lätt hoppa över lunchen och gå småhungrig. Det gör man inte här ute på samma sätt. Snabbt och lätt svängde jag till denna lunch och jag kommer definitivt göra om den. Fräsch, lätt och dessutom underbart god.

Melongazpacho med pizzabullar
4 Portioner
500 Gram Nätmelon
1 Gurka i bitar
2 Stjälkar Stjälkselleri
2 Salladslökar, strimlade
1 Grön chili hackad
30 Gram Bladspenat
1 Grönsaksbuljong, upplöst med 3 Dl vatten, nerkyld
2 Lime, pressad saft
1 Pressead Vitlöksklyfta
2 Msk Olivolja
1 Msk Vitvinsvinäger
Mixa melon, selleri, salladslök, gurka, spenat och chili slät. Tillsätt därefter grönsaksbuljong, limesaft, olja och vinäger. Mixa till en slät soppa och smaka därefter av med salt. Servera den kyld och garnera med ett blad mynta eller en sellerikvist.
1 Pizzadeg
1/2 Dl Grön Pesto
1/2 Dl Tomatsås
100 Gram Fetaost
2 Dl Riven Ost
Lufttorkad skinka, kan dessutom uteslutas om man vill ha den vegetarisk.
1 Ägg till pensling.
Bred varannan rand pesto varannan rand tomatsås på pizzadegen, så det blir fyra ränder. Klipp därefter på skinka, smula över fetaost, strö över ost och rulla ihop från långsidan. Skiva i ca 4 cm bitar och lägg på en bakpappersklädd plåt. Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda tills de har fått fin färg, cirka 15 minuter.

En lätt och dessutom smarrig höjdarlunch!
Man vill ju dessutom gärna sätta lite guldkant på sin tillvaro under semestern, eller hur?!
När det gäller att sätta guldkant på tillvaron, då gillar jag att få slå mig ner i soffan i uterummet på kvällen. Bulla upp med en god ost charkbricka, lite småplock och ett glas rött. Bara njuta en smula och dessutom insupa lugnet. Även om de flesta kvällar innehåller ett högljutt kortspel om vem som är bäst i Skippo eller något annat kortspel. Men tillbaks till charkbrickan och lugnet. Testade att göra egna Grissini till att doppa i färskosten. Yep!! Enkla, goda och dessutom helt perfekta.

Grissini
Ca 20-22 st
75 Gram smält smör
3 Dl Vatten
20 Gram jäst
500 Gram Vetemjöl
10 Gram Salt
Flingsalt, rosmarin, sesamfrön eller vallmofrö att dekorera med
Smält smör, häll i vatten och lös upp jästen. Bland mjöl och salt i en bunke, häll över smörblandningen och vispa ihop till en deg. Låt därefter degen jäsa under bakduk i 20 minuter. Värm ugnen till 180 grader.
Rulla stängerna till tunna längder, och lägg på en bakpappersklädd plåt. Jäs ytterligare 10 minuter. Pensla med vatten och strö över det du vill de ska smaka. Jag valde Rosmarin och flingsalt. Grädda därefter i ca 10-15 minuter till spröda gyllene stänger.
Nä, nu ska vi semestra, hemestra vidare, se vart dagen bär oss, samt njuta av den värmande solen. Kanske det bara blir trädgårdsfix, solstol och bubbelbad eller så blir det en picknick eller lunch på något trevligt ställe, vem vet?
Kram Kajsa
Ps. Lättlagade luncher som smakar så gott och så lite enkelt lagat i köket som är helt perfekt i sommar!
Oh tack för alla recept, det såg gudomligt gott ut nom nom
Man blir ju verkligen sugen när man ser så mycket gott. Visst är det kul att spela kortspel det tycker jag också om att göra 🙂
Mums så gott det där ser ut ? kul att du delar md dej och visst är allt så med sommaren som du sa .
Små plock är verkligen sommar eller mingelmat. Finns så mycket gott man kan mumsa på. Tack för fina recepeten
Oh, vad mycket gott du bjuder på idag!
Och tänk att ni kan träffas så och bjuda på mat. Funkar inte i Wales, ännu, tyvärr.
Vilken inspiration detta var! Tack!
Vad mycket gott, vad sugen man blir 🙂
Härliga bilder.
Tack för recepten 🙂
Kram <3
Spännande med så mycket nya tips! Hoppas du har en fin tisdag, kram! ?
Så mycket gott kram
Åh himmel, så mycket gott! Tack för recepten!
Jag håller helt med, så himla trevligt att starta en middag med lite bubbel och snittar! Oavsett om man har gäster eller bara vill göra lite extra mysigt 😉 =)
Fniss… jag har också köpt tre klänningar denna semester… Törs nog snart inte fundera på hur många jag har… 😉
Kram/Maria
Ser fantastiskt gott och trevligt ut! Chips med creme fraiche, rödlök, rom och dill är en personlig favorit . Världens enklaste förrätt/tilltugg men ändå såå gott 🙂
Ha de! / Kram Birgitta
Plockmat är det absolut bästa!
Måste testa melongazpachon!
Kram Jenny
Plockmat är så himla gott.
Tack för många fina goda recept.
Carin
Jag säger MUMS till allt det där.