I fredags var jag inbjuden att delta i Möllevägens vinklubb när de hade en mousserat provning med ”skräp” och kvalitet. Själv bor jag inte ens i närheten av Möllevägen, så det var riktigt trevligt att bli inbjuden till tjejgänget. Lena höll i provningen för oss tjejer som försökte suga i oss all information om vad skillnaden är mellan en ”skräp” Prosecco / Cava och en med mer kvalitet.

Vad menas då med skräp på vår mousserat provning?
När man går på systembolaget och köper en flaska prosecco eller cava för låt oss säga 79 kr, så reflekterar man aldrig över hur mycket pengar vinbonden får. Han som skördat, jäst och buteljerat flaskan som man håller i handen. För i de 79 kr ska det dras av för systembolagets avgifter, alkoholskatt, frakter både från Italien och inom Sverige, importören/agenten, flaskan, etiketten, sigillen, korken, jästen, löner osv. I slutändan så tjänar inte den lilla bonden alls många kronor per flaska.

Betalar man istället 299 kr och får en prosecco eller cava som verkligen ger en mer smak, mer fyllighet och dessutom mycket mer för pengarna. Även för vinbönderna.

Vi fick lära oss om druvor, lägen, hur den billiga proseccon är gjord med maskin från skörd till slutprodukt. Kontra den med kvalitet som ligger i ett kulligt läge däremot skördas för hand. Att bokstaven G i märkningen DOCG av Prosecco betyder att den är garanterat kontrollerad. Att Cavan har flera olika druvsorter. Eller att visa märken ofta med en tilltalande etikett faktiskt inte är ett vinhus utan endast framtagen av en producent.





Det hade dukats fram en härlig buffé från var av oss tjejer. Något som passade till Italienskt, spanskt och Champagne. Pizzaknutarna passar bra till Prosecco och givetvis även till öl. Goda att äta tillsammans med en dippa av Pesto och gräddfil.
Pizzaknutar
400 gram Pizzadeg
80 Gram Salami av god sort fint hackade
4-5 Vitlöksklyftor fint hackade
Olivolja
1 Uppvispat ägg
Dela pizzadegen i 1 cm remsor och rulla till 10 cm långa strängar. Slå knut och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Pensla med olivolja och därefter ett uppvispat ägg. Strössla över salami och vitlökshacket. Grädda i 200 grader cirka 15 minuter.
Rör dessutom ihop en dippa till med grön Pesto och gräddfil.
Sist ut i flighten provade vi en Champagne från ett vinhus och en från en liten gård. Här var det dessutom inte på tal om skräp utan mest för att se hur de skiljer sig åt. På de två första flighterna var det en tydlig skillnad av skräp och kvalitet i smaken. Här var det dessutom inte lika lätt att skilja dem åt. Mer än att den från vinhuset höll en längre eftersmak i munnen.



Till Champagnen fanns det Krustader med svamp och en härligt rökig gräddfil, hyvlad mango med Chevré, kanderade valnötter, balsamico crème och hyvlad parmesan. Vi fick dessutom smaka en ost som var badad i Prosecco – Ubriaco al Prosecco. Ubriaco betyd berusad, så en ost berusad av Prosecco. Den hittar man på Ostogram.se
Krustader med svamp, rökt gräddfil och ostchips
24 Krustader
150 Gram Blandsvamp av Champinjoner, ostronskivling, shitake, finhackade
2 Msk Smör
1/2 kruka finhackad persilja
1 Finhackad vitlöksklyfta
Salt & peppar
1 Dl Gräddfil
1 Tsk Liquid Smoke
50 Gram Ost typ cheddar, västerbotten, päroncognac
Fräs den finhackade svampen i smöret tills gyllenbrun, tillsätt därefter vitlöken och fräs med i en minut. Ta av svalna och blanda därefter ner persiljehacket.
Blanda gräddfil med Liquid smoke
Sätt ugn på 150 grader, riv ost i små högar och grädda därefter cirka 15 minuter tills osten smält och blivit gyllene och krispig. Låt svalna.

Vi fick en intressant, rolig, lärorik kväll i det lilla orangeriet. Nya bekantskaper knöts och jag hoppas att få landa hos tjejerna igen för en ny provning av spännande viner.
Kram Kajsa
Ps. Det är däremot upp till var och en att själv avgöra vad man tycker om, vad man vill köpa oavsett pris eller inte. Ds.
Vilken trevlig Champagne/Cava provning du varit på.
En massa goda tillbehör fanns det ju också. Tack för recepten.
Kram Carin
ja på provningar lär man sig en hel del. Tycker alltid det är så roligt. Går gärna upp ett par tior då jag köper vin, kvaliteten är en helt annan och då man dricker så lite så är det värt.
Ohh så gott recept och så trevligt det ser ut också
Men vilken underbar kväll! Så spännande, hade ingen aningen koll på märkningen eller att cava bestod av flera sorters druvor. Och tillbehören som ni fixat till låter och ser helt makalöst goda ut.
Såg trevligt ut och verkade som att det var både informativt, gott och trevligt, har aldrig varit på en sådan där provning men det borde man kanske testa någon gång
Vad härligt att vara på en sådan prövning där man får testa masa olika gott med tillbehör med ♥️
Men du vad trevligt med provning. Vin och mousserande är verkligen både gott och roligt.
Massor med gott på era bord
Vilken underbar kväll och vad kul att du blev inbjuden att få vara med. Såg ut att vara mycket gott som bjöds på också 🙂
Wow, vad gott och trevligt det ser ut!
Skön söndag!
Vad trevligt med bubbelprovning, låter himla lockande…Bollinger gillas – inte ofta som man dricker den. Trevligt också att få lära sig om de olika sorterna och tack för att du delar med dig 🙂
Allt gott!
Kram
Va roligt med ”bubbel-provning”! Ska tänka på det där med priset, kan ju vara bra att betala några kronor mer för alla parter.
Jag får inte fram bilderna på bloggen, så jag kan inte se alla bilder på era smarriga tilltugg.
Så bra att du tar upp detta. Precis som mjölkbönderna får mindre och mindre betalt för sitt jobb, trots att priset ökar. Å vilka härliga recept!
Vilken härlig provning. Bubbel och tilltugg är aldrig fel och kul att få lära sig mer.
Man lär sig alltid en massa på sådana här provningar. Alltid lika intressant.