Ja, jag har då aldrig tillagat en tjälknöl förut men en dag så kom tanken till mig att jag kanske skulle testa. Varför heter det tjälknöl då? Ordet kommer från att köttet tillagas när det är tjälfruset och maträtten kommer ursprungligen från Norrland.
Vanligtvis tillagas det av älg men man kan ju såklart använda annat kött med. Jag hade en fransyska från dovhjort i frysen som jag använde..

Jag lade köttet, som var fruset, i en ugnsform och satte in det i ugnen på mycket låg värme.
Detta recept på Mat Hem som heter Norrländsk Tjälköl använde jag mig av. Min fransyska var mycket mindre än det som angavs i receptet därför halverade jag lagen.

Det tar cirka 10 timmar för köttet att komma upp i 65 grader men det sköter sig själv där i ugnen så det är ju inget ansträngande. Under tiden kokade jag lagen och nu i efterhand så hade jag valt att lägga i flera enbär. Eventuellt hade jag lagt i lite vitlöksklyftor med.
Som sagt var, köttet är klart när det är uppe i 65 grader (om man vill ha rosa kött) och då skall det ligga i lag. Enligt recept skall det ligga i 5 timmar annars kan det lätt bli för salt. Min tjälknöl låg lite längre i sin lag.

Hur blev det då?
När tjälknölen sedan skall serveras så skall den vara kall och gärna tillsammans med en krämig potatisgratäng.
Ibland skall det bara vara enkelt så jag köpte en potatisgratäng och värmde lite grönsaker till. Tips på ett annat enkelt recept är Kajsas ”Allt på en plåt” som är fantastiskt gott.

Vill man lyxa till detta så gör man såklart sin egen potatisgratäng och serverar detta med en kraftig rödvinssås.
Men jag måste säga att rätten i sin enkelhet blev väldigt god och jag äter det gärna igen. Det finns en himla massa roliga recept där ute som man aldrig lagar om man inte snubblar över dem. Har ni några undangömda roliga recept som ni vill dela med er av?
Kram. Lena
Hej,
Det var säkert 20 år sedan jag åt tjälknöl sist, och tänk att jag låg och tänkte på det för några dagar sedan….Hur var det nu man gjorde tjälknöl och vilket kött är bäst att använda? Precis så gick tankegångarna och så dök detta upp! Tack för det!
Ha en fin dag!
Kram, Anneli
Så roligt att kunna inspirera. Hoppas det blir gott när du skall laga det.
Kram, Lena
Hoppas du har en bra torsdag 🙂 kram!
Tack & kram
Jag har aldrig gjort det, däremot gjorde min mamma ofta det. Det är ju så gott!
Det var jättegott! Och så enkelt att göra eftersom det sköter sig själv.
Kram, Lena
Ja, det är väldigt länge sedan jag gjorde tjälknöl.
Men det är väldigt gott och bra när det reder sig självt.
Kram Carin
Jag kommer att göra det lite oftare nu, så enkelt och gott.
Kram, Lena
Åh, vad gott!
Min mamma brukade göra Tjälknöl när jag bodde hemma och jag älskade det. En krämig potatisgratäng och köttet, så gott. Säkert tjugo år sedan jag åt den nu, men det kanske är dags snart igen. En perfekt rätt att ha på fest.
Ååh såklart kan man ju bjuda det till fest, det har jag inte tänkt på men det vore ju en perfekt festmat.
Kram, Lena
Kul att testa och laga recept som kanske inte är helt självklara middagsval.
Ett kul recept som jag kommer att tänka på, ett recept som jag och dottern snubblade över 🙂 och som finns på min blogg, är chipsgratäng.
Vi satt och spånade över vad vi skulle äta en fredagskväll och så bad jag henne att säga en ingrediens hon var sugen på och så skulle jag googla det. Hon slängde snabbt ur sig ”chips”, och fnissade. Döm om vår förvåning när ett recept på chipsgratäng dök upp, haha. Som sedan även visade sig vara en riktigt god maträtt!
Chipsgratäng har jag aldrig hört talas om innan, kanske värt att testa då mannen är lite beroende av chips. Ha ha ha,
Kram, Lena
Det pratades mycket om det då jag var barn och bodde i norrland. Däremot tror jag inte att jag har ätit det någon gång.
Det var verkligen gott så jag kan varmt rekommendera det.
Kram, Lena
Jag har aldrig hört talas om tjälknöl men det verkar ju väldigt gott! Kött som tillagats under lång tid är ju ofta så mört och har mycket smak!
Det smälte verkligen i munnen, men som sagt var, skall jag göra det igen så skall jag ändra lite i lagen genom att ha med vitlök och timjan.
Kram, Lena
Jag har aldrig gjort detta och har inte helt vetat vad det är, men detta såg ju gott ut =D
Det är verkligen väl värt att testa
Kram, Lena
Oj jag tror jag lärde mig något
nytt faktist inte hört talas om detta ord innan ..
Man skall ju lära sig något nytt varje dag säger de som vet. Kan varmt rekommendera rätten iallafall.
Kram, Lena
Jag tror aldrig att jag ätit tjärknöl faktiskt men då äter jag typ aldrig kött heller så inte så konstigt kanske. Vet att både mor och far är förtjusta i det
Jag såg ett program med Jamie Oliver för många många år sedan och han gjorde något liknande med en rotselleri. Kanske kan vara värt att testa?
Kram, Lena
Oj det här är något som jag aldrig har hört tala som faktiskt 🙂 men det ser ju himla gott ut 🙂
Det var verkligen gott, speciellt när det fått stå till sig i ett par dagar.
Kram, Lena
Spännande, jag har heller aldrig lagat tjälknöl och har dragit mig för det…jag har också hjort liggande i frysen så nu när jag läst ditt inlägg tänker jag att det kanske inte alls är en dum ide eller så komplicerat – bara lite tidskrävande… Tack för den här beskrivningen – och vilka fina bilder det blev, de kunde lätt varit i en kokbok.
Tack! 🙂 Ja det enda är ju att det tar tid… men det tar så pass lång tid att du kan göra något annat under tiden för det sköter sig verkligen själv.
Kram, Lena
Åh herregud, det är bara ett ord jag hört och inte haft en aning om vad det är. Lagar du om jag kommer?
Självklart! Bara säg ifrån 18 timmar innan. Ha ha ha
Kram, Lena
Det har jag då aldrig ätit men det såg otroligt gott ut. Kul att testa göra något nytt, jag har fortfarande inte provat min slowcooker. 😂🙂
Det har jag inte tänkt på innan, att man kanske kan göra det i en slowcooker. Jag brukar göra Tikka Masala i min slowcooker. Mmmmmm
Kram, Lena
Att snubbla över recept kan va fint, hittade min farmors gamla kokbok och lagade till skånsk äggakaka för en tid sedan. Det blev hur gott som helst. Kanske hamnar det på bloggen så småningom…för det är en fin liten bok.
Ha en fin mathelg!
Ja man skall vara rädd om sina gamla recept. Jag har några kokböcker som min mormor hade. Det är himla skoj att bläddra i dem.
Kram, Lena
Jag har själv aldrig tillagat tjälknöl, men hade en väninna som kom från norra Sverige och hennes pappa jagade och hon brukade göra tjälknöl då och då och bjuda på Så enormt gott! Fina minnen.
Det var verkligen över förväntan. Ibland bara man behöver mat som sköter sig själv men som ändå blir gott.
Kram, Lena
Åh, en rätt som jag glömt bort .Vi tillredde den väldigt ofta när jag gick i skolan och utbildade mig till kock, men det är ju över 20 år sedan det. Kanske man skulle testa själv en dag