När gjorde du en tjälknöl sist?

Ja, jag har då aldrig tillagat en tjälknöl förut men en dag så kom tanken till mig att jag kanske skulle testa. Varför heter det tjälknöl då? Ordet kommer från att köttet tillagas när det är tjälfruset och maträtten kommer ursprungligen från Norrland.

Vanligtvis tillagas det av älg men man kan ju såklart använda annat kött med. Jag hade en fransyska från dovhjort i frysen som jag använde..

Grunden till en tjälknöl

Jag lade köttet, som var fruset, i en ugnsform och satte in det i ugnen på mycket låg värme.

Detta recept på Mat Hem som heter Norrländsk Tjälköl använde jag mig av. Min fransyska var mycket mindre än det som angavs i receptet därför halverade jag lagen.

Efter några timmar kan man sticka in termometern i köttbiten

Det tar cirka 10 timmar för köttet att komma upp i 65 grader men det sköter sig själv där i ugnen så det är ju inget ansträngande. Under tiden kokade jag lagen och nu i efterhand så hade jag valt att lägga i flera enbär. Eventuellt hade jag lagt i lite vitlöksklyftor med.

Som sagt var, köttet är klart när det är uppe i 65 grader (om man vill ha rosa kött) och då skall det ligga i lag. Enligt recept skall det ligga i 5 timmar annars kan det lätt bli för salt. Min tjälknöl låg lite längre i sin lag.

En mör tjälknöl.
Hur blev det då?

När tjälknölen sedan skall serveras så skall den vara kall och gärna tillsammans med en krämig potatisgratäng.

Ibland skall det bara vara enkelt så jag köpte en potatisgratäng och värmde lite grönsaker till. Tips på ett annat enkelt recept är Kajsas ”Allt på en plåt” som är fantastiskt gott.

Tjälknöl, potatisgratäng och herrgårdsgrönsaker

Vill man lyxa till detta så gör man såklart sin egen potatisgratäng och serverar detta med en kraftig rödvinssås.

Men jag måste säga att rätten i sin enkelhet blev väldigt god och jag äter det gärna igen. Det finns en himla massa roliga recept där ute som man aldrig lagar om man inte snubblar över dem. Har ni några undangömda roliga recept som ni vill dela med er av?

Kram. Lena

Publicerat av

kalebubbel

Vi är två skånetjejer som skriver om vår passion mat och dryck. Här delar vi med oss av våra restaurangtips, reser, middagar, recept, vintips, dukning, festtips och mycket mer.

35 reaktioner till “När gjorde du en tjälknöl sist?”

 1. Hej,
  Det var säkert 20 år sedan jag åt tjälknöl sist, och tänk att jag låg och tänkte på det för några dagar sedan….Hur var det nu man gjorde tjälknöl och vilket kött är bäst att använda? Precis så gick tankegångarna och så dök detta upp! Tack för det!

  Ha en fin dag!

  Kram, Anneli

 2. Åh, vad gott!
  Min mamma brukade göra Tjälknöl när jag bodde hemma och jag älskade det. En krämig potatisgratäng och köttet, så gott. Säkert tjugo år sedan jag åt den nu, men det kanske är dags snart igen. En perfekt rätt att ha på fest.

  1. Ååh såklart kan man ju bjuda det till fest, det har jag inte tänkt på men det vore ju en perfekt festmat.
   Kram, Lena

 3. Kul att testa och laga recept som kanske inte är helt självklara middagsval.
  Ett kul recept som jag kommer att tänka på, ett recept som jag och dottern snubblade över 🙂 och som finns på min blogg, är chipsgratäng.
  Vi satt och spånade över vad vi skulle äta en fredagskväll och så bad jag henne att säga en ingrediens hon var sugen på och så skulle jag googla det. Hon slängde snabbt ur sig ”chips”, och fnissade. Döm om vår förvåning när ett recept på chipsgratäng dök upp, haha. Som sedan även visade sig vara en riktigt god maträtt!

  1. Chipsgratäng har jag aldrig hört talas om innan, kanske värt att testa då mannen är lite beroende av chips. Ha ha ha,
   Kram, Lena

 4. Jag har aldrig hört talas om tjälknöl men det verkar ju väldigt gott! Kött som tillagats under lång tid är ju ofta så mört och har mycket smak!

  1. Det smälte verkligen i munnen, men som sagt var, skall jag göra det igen så skall jag ändra lite i lagen genom att ha med vitlök och timjan.
   Kram, Lena

  1. Man skall ju lära sig något nytt varje dag säger de som vet. Kan varmt rekommendera rätten iallafall.
   Kram, Lena

  1. Jag såg ett program med Jamie Oliver för många många år sedan och han gjorde något liknande med en rotselleri. Kanske kan vara värt att testa?
   Kram, Lena

 5. Spännande, jag har heller aldrig lagat tjälknöl och har dragit mig för det…jag har också hjort liggande i frysen så nu när jag läst ditt inlägg tänker jag att det kanske inte alls är en dum ide eller så komplicerat – bara lite tidskrävande… Tack för den här beskrivningen – och vilka fina bilder det blev, de kunde lätt varit i en kokbok.

  1. Tack! 🙂 Ja det enda är ju att det tar tid… men det tar så pass lång tid att du kan göra något annat under tiden för det sköter sig verkligen själv.
   Kram, Lena

 6. Det har jag då aldrig ätit men det såg otroligt gott ut. Kul att testa göra något nytt, jag har fortfarande inte provat min slowcooker. 😂🙂

  1. Det har jag inte tänkt på innan, att man kanske kan göra det i en slowcooker. Jag brukar göra Tikka Masala i min slowcooker. Mmmmmm
   Kram, Lena

 7. Att snubbla över recept kan va fint, hittade min farmors gamla kokbok och lagade till skånsk äggakaka för en tid sedan. Det blev hur gott som helst. Kanske hamnar det på bloggen så småningom…för det är en fin liten bok.
  Ha en fin mathelg!

  1. Ja man skall vara rädd om sina gamla recept. Jag har några kokböcker som min mormor hade. Det är himla skoj att bläddra i dem.
   Kram, Lena

  1. Det var verkligen över förväntan. Ibland bara man behöver mat som sköter sig själv men som ändå blir gott.
   Kram, Lena

 8. Åh, en rätt som jag glömt bort .Vi tillredde den väldigt ofta när jag gick i skolan och utbildade mig till kock, men det är ju över 20 år sedan det. Kanske man skulle testa själv en dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *